Pe aceeași temă
Ca în fiecare an, Centrul de Studii Ebraice „Goldstein-Goren“ al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti organizează în perioada 24-25 mai un colocviu cu participare internaţională dedicat unei teme importante din aria largă a ştiinţelor iudaismului. Comunicările de anul acesta se vor reuni sub titlul Evreii Mediteranei, urmând să trateze aspecte ale culturii, religiei şi istoriei poporului evreu, de la sfârşitul epocii antice până în secolul XX, cu rădăcini sau ramificaţii în spaţiul mediteranean şi cel apropiat lui (inclusiv România). O atenţie deosebită va fi acordată diasporei sefarde (evreilor expulzaţi din Peninsula Iberică la sfârşitul secolului al XV-lea).
Dintre participanţii specialişti în ştiinţe iudaice se remarcă cunoscuţi cercetători din străinătate, reprezentând catedre şi centre de cercetare a istoriei şi civilizaţiei poporului evreu. Nume precum Minna Rozen de la Universitatea din Haifa, Carol Iancu de la Universitatea „Paul Valéry“ din Montpellier, Silvia Planas Marce, directoarea Muzeului Evreiesc şi a Institutului „Nahmanides“ din Girona, Roberto Bachmann, director al Asociaţiei de Studii Iudaice din Lisabona, Ivan Biliarsky, cercetător la Academia Bulgară de Ştiinţe, se recomandă de la sine. Lor li se adaugă cele ale confraţilor români, precum Andrei Cornea, Anca Manolescu, Victor Neumann sau Liviu Rotman, precum şi reprezentanţi ai tinerei generaţii de specialişti în domeniu. Multe comunicări se anunţă incitante, precum cea a Cristinei Ciucu (CNRS, Paris), despre circulaţia unor idei cabalistice în spaţiul mediteranean din secolele XV-XVI, sau comunicarea Măriucăi Stanciu (Universitatea din Bucureşti) – Duci evrei şi voievozi români –, despre legăturile dintre elita sefardă otomană şi domnitorii români.
Lucrările colocviului vor fi găzduite de Colegiul Noua Europă (Str. Plantelor nr. 21) şi se vor desfăşura zilnic, între orele 10 şi 17.