Culisele politicii

Razvan Braileanu | 31.01.2012

Sistemul american de alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului la preşedinţie implică o campanie istovitoare în faţa publicului şi sub luminile reflectoarelor...

Pe aceeași temă

Sistemul american de alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului la preşedinţie implică o campanie istovitoare în faţa publicului şi sub luminile reflectoarelor, dar şi multe jocuri de culise. În plină competiţie pentru nominalizarea unui candidat republican la alegerile din SUA, când apele tocmai s-au tulburat după ce Newt Gingrich a câştigat în Carolina de Sud, pe ecranele din România apare The Ides o March / Ziua trădătorilor, în regia lui George Clooney, un film despre luptele pentru putere care se dau într-o astfel de înfruntare politică.
Stephen Myers (Ryan Gosling) face parte din staff-ul de campanie al guvernatorului Mike Morris (George Clooney), aflat în cursa pentru nominalizarea candidatului democrat la preşedinţia Statelor Unite. Myers e un tânăr ambiţios şi şarmant, însă când se află că a participat la o întâlnire cu şeful de campanie al contracandidatului guvernatorului Morris, este concediat. Având în mânecă un as redutabil – dovezi deaspre relaţia lui Morris cu o stagiară – şi folosindu-se de influenţa sa în rândul politicienilor locali şi al jurnaliştilor, Myers porneşte o adevărată ofensivă pentru a reveni în staff-ul guvernatorului, de data asta pe o poziţie superioară.

Scena cu care se deschide filmul şi cea cu care se încheie sunt reprezentative pentru evoluţia lui Myers în termeni de putere. Dacă la început îl întâlnim pe un podium dintr-o sală pustie, verificând luminile şi sonorizarea pentru discursul guvernatorului şi glumind cu tehnicienii de sunet, la sfârşit Myers este în centrul atenţiei, fiind „cablat“ el însuşi pentru a da un interviu unei televiziuni şi aşteptând impasibil să intre în direct.

Ryan Gosling este în mod clar unul dintre actorii momentului, pendulând cu graţie între rolul de white trash din Blue Valentine (2010), blue collar din Drive (2011) şi cel de white collar din The Ides of March. George Clooney se mişcă abil şi tăios, aşa cum ne-a obişnuit, iar Paul Giamatti şi Philip Seymour Hoffman sunt excelenţi în rolurile celor doi hârşiţi şefi de campanie.

The Ides of March este al patrulea film regizat de George Clooney, care revine la thrillerul politic, genul care l-a adus în atenţia publicului ca un jucător impresionant şi în spatele camerei de filmat, nu doar în faţa ei, după Good Night, and Good Luck. De altfel, ca o recunoaştere a interesului pentru această peliculă, The Ides of March a deschis Festivalul de la Veneţia de anul trecut. Filmul a primit patru nominalizări la Globurile de Aur (printre care pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, din păcate niciuna fructificată), este în cărţi pentru două premii BAFTA şi un Oscar pentru scenariu adaptat.

The Ides o March / Ziua trădătorilor este distribuit în România de Ro Image 2000 şi poate fi văzut pe marile ecrane din 27 ianuarie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22