Declaraţie de dragoste pentru NY

Razvan Braileanu | 03.08.2010

Pe aceeași temă

Omnibusul este un gen cinematografic ofertant şi ingrat în acelaşi timp: el oferă posibilitatea ca, pe parcursul duratei unui film obişnuit, să vezi la lucru mai mulţi regizori şi actori, dar, fiind format din fragmente foarte personalizate, riscă să piardă din omogenitatea valorii. Preferatul meu în acest domeniu este Chacun son cinéma (realizat în 2007 pentru aniversarea a 60 de ani a Festivalului de la Cannes), dar un loc fruntaş în topul personal ocupă şi The Hire (seria de reclame pentru BMW făcută cu regizori care, puşi la un loc, fac să pălească ceremoniile de la Oscar şi de la Cannes), Coffee & Cigarettes (al lui Jim Jarmusch), Amintiri din Epoca de Aur (antologia coordonată de Cristian Mungiu) şi Paris, je taime.

Anul trecut a fost lansat New York, I love you, un potpourri de poveşti de dragoste din „oraşul care nu doarme niciodată“. Filmul face parte, ca şi Paris, je taime, din seria Oraşe ale iubirii, creată de producătorul francez Emmanuel Benbihy, care are în pregătire filme similare despre Shanghai, Rio şi Ierusalim.

Cele 11 poveşti combină specificul anumitor locuri sau zone din New York cu scene din viaţa de zi cu zi: de la o tranzacţie interculturală în Diamond District la o noapte adolescentină cu surprize în Central Park, de la o tristă istorie artistică în China Town la o aniversare octogenară în Coney Island, de la o reverenţă pentru celebritatea trecută într-un hotel din Upper East Side la o răsturnare de situaţie interlop-amoroasă în Tribeca. Lista regizorilor este eterogenă şi cuprinde nume cu premii la activ, precum Jiang Wen (China, Marele Premiu la Cannes în 2000), Fatih Akin (Turcia-Germania, Ursul de Aur la Berlin în 2004), Mira Nair (India-SUA, Leul de Aur la Veneţia în 2001), dar consemnează şi debutul în spatele camerei de luat vederi al actriţei Natalie Portman, care şi joacă în alt segment al filmului. Şi fiindcă a venit vorba despre actori, distribuţia este de excepţie: Julie Christie, Andy Garcia, John Hurt, James Caan, Chris Cooper, Robin Wright Penn, Eli Wallach, Ethan Hawke, Christina Ricci, Orlando Bloom şi mulţi alţii.

Ca şi la Paris, je taime, antologia suferă de lipsa omogenităţii artistice, dar, din cele 11 poveşti, este imposibil să nu găsiţi măcar câteva care să vă atingă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22