Pe aceeași temă
În București lansarea oficială va avea loc la 6 iulie la librăria Cărturești de la Arhitectură. Autorii vor dezbate problematica Rusiei contemporane alături de intelectuali publici de prestigiu precum Teodor Baconschi, Cristian Preda sau Sever Voinescu. Volumul este o invitație pentru înțelegerea Rusiei în condiția sa istorică și mai mult o pledoarie pentru nevoia de historical literacy și educația prin istorie. Pe scurt, un altfel de antidot la fake-news.
„Indiferent de (re)sentimentele noastre față de Rusia, această uriașă entitate statală ne însoțește istoria modernă, ca o inexorabilă umbră geopolitică. Avem deci toate motivele pentru a căuta să descifrăm ce se petrece cu adevărat pe marea scenă euroasiatică din vecinătatea României euroatlantice. Profesorul Armand Goșu se dovedește cel mai competent ghid spre «complicata ecuație» a Federației Ruse din secolul al XXI-lea. El nu este un expert improvizat, ci un istoric profesionist și un intelectual public format în școala jurnalistică de la BBC, așadar impregnat de valorile libertății. Volumul de față include interviurile acordate de Armand Goșu după anexarea peninsulei Crimeea și declanșarea conflictului hibrid din estul Ucrainei, urmate de tensiunile tot mai acute dintre Kremlin și puterile occidentale.
Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanțe, paradoxuri și simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goșu sunt articulate elegant și se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămați labirintul slav întins între Sankt-Petersburg și Vladivostok”, spune Teodor Baconschi. //