Ediția integrală a manuscrisului ”Amintirile colonelului Lăcusteanu”

Silvia Simion | 11.01.2016

Marţi, 12 ianuarie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o întâlnire cu Georgeta Filitti, Dan C. Mihăilescu şi Sandra Ecobescu despre ediţia integrală a amintirilor lui Grigore Lăcusteanu, editată după cele două caiete manuscrise aflate la Biblioteca Academiei Române, cu o introducere de Ion Filitti.

Pe aceeași temă

 

 

Prima ediţie a Amintirilor colonelului Lăcusteanu a apărut în 1935, la Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II“, sub îngrijirea lui Radu Crutzescu, nepotul autorului; este vorba, însă, de o ediție trunchiată. Radu Crutzescu a eliminat „unele puține fragmente de un caracter prea intim pentru a fi publicitate“ – de fapt, pasaje uneori mai ample sau capitole întregi. Considerând că aceste texte sunt relevante atât ca mărturie despre viaţa de zi cu zi în Valahia secolului al XIX-lea, cât şi ca mărturie istorică, ediţia de faţă reproduce tot textul manuscrisului, reluând, în acelaşi timp, în subsol notele primului editor şi, la final, comentariul istoric al lui Ioan C. Filitti, care au însoţit prima ediţie.

 

„Român verde, conservator, rusofil, de temperament sanguin-coleric – acesta pare a fi, după propria-i mărturisire, ofiţerul de carieră Grigore Lăcusteanu. Se numără printre puţinii care simt nevoia să aştearnă pe hârtie gânduri despre sine, despre familie ori despre lumea în care trăiesc. Vălmăşagul de la 1848, acel «furnicar de crai» în care «toţi am greşit, toţi am suferit», căci «au fost o zăpăcire obştească», are în persoana memorialistului un cronicar atipic. Aflat în mijlocul evenimentelor, silit să fie mereu la pândă, «iute şi violent», Grigore Lăcusteanu trăieşte intens întâmplările de familie şi deopotrivă pe cele din jur. Notele sale, în mare parte subiective, ca orice elaborat de factură memorialistică, vin în răspăr cu istoriografia comunistă care s-a insinuat în societatea noastră vreme de mai multe decenii. De aici şi curiozitatea noastră îndreptăţită de a asculta et altera pars.

 

Potrivnic statornic al «golanilor» şi convins că doar Dumnezeu, «cu ajutorul blagoslovitei Rusii, poate salva România», Grigore Lăcusteanu, ca ofiţer, e amestecat în revoluţie – pentru a o reprima –, e arestat, scapă şi e gata să se pună în slujba invadatorilor ruşi şi turci. Ceea ce şi face.

Până atunci însă urmăreşte cu acuitate evenimentele, restituindu-ni-le cu condeiul unui libretist de operetă.“ (Ion FILITTI)

 

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau adresa de e-mail [email protected], în limita celor 80 de locuri disponibile, până la data de 12 ianuarie, ora 18.30.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22