Pe aceeași temă
Pledoaria lui Victor Neumann pentru o dimensiune europeană a spațiului bănățean și descrierea cu mult drag a capitalei regionale Timișoara dau farmec volumului Interculturalitatea Banatului.
Arta și cultura aparțin celor mai importante mijloace de comunicare nonverbală ale omenirii. Pe lângă acest instrumentar, cultura este mai ales o moștenire, una care poartă în sine diversitatea de forme ale vieții umane și care este, concomitent, o povară, dar și o plăcere. Adesea definit ca pluralitate europeană, spațiul dunărean poartă cu sine o particularitate. Pe lângă mănăstiri în stil baroc, spațiul amintit se remarcă și prin case construite într-un elegant Jugendstil. Dimpreună cu poezia romantică a lui Nikolaus Lenau, în amintita regiune este sărbătorit triumful literaturii moderne prin creația unor scriitori precum Franz Kafka. La fel, este sărbătorită armonia muzicală prin compozițiile lui Béla Bartók (creator originar din Banat) și ale lui George Enescu. Ma bucur tare mult că am reușit să organizăm în Banat o conferință a culturii dunărene (Timișoara, 24-26 iunie 2015), o regiune în care multiculturalitatea și multiconfesionalitatea sunt de secole modalități firești de viață.
Istoricește vorbind, unitatea în diversitate s-a născut în Banat și ea este trăită astfel și în prezent. E vorba de un spațiu al toleranței și al unei interculturalități ce poate fi un model pentru o Europă unită. Mă bucur să vă pot prezenta aici o carte care descrie exact această particularitate a Banatului. Situat la interferența Europei Centrale cu Europa de Sud-Est, Banatul se caracterizează dintotdeauna prin conviețuirea diverselor culturi. Spre deosebire de alte regiuni, aici acest lucru nu a dus la conflicte, ci la o bogăție culturală unică. Spre deosebire de Transilvania, despre Banat nu există suficientă literatură. Și atunci când aceasta există, ea reflectă aproape întotdeauna istoria doar din perspectiva uneia dintre comunități. O asemenea lacună este rezolvată de Victor Neumann.
Profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, Victor Neumann este și direcor al Muzeului de Artă a Banatului. Cu câteva luni în urmă, el a publicat un volum care, din perspectiva mea, prezintă pentru întâia oară întreaga diversitate cultural-comunitară a regiunii Banat. Cartea Interculturalitatea Banatului a apărut în limba germană (Die Interkulturalität des Banats) la Editura Frank und Timme din Berlin. În șase capitole și 160 de pagini, Neumann descrie istoria grupurilor de locuitori ai Banatului, subliniind că fiecare grup își are propria istorie în cadrul regiunii. Printr-o bună documentare, Neumann prezintă istoria, structura socială și economică a grupurilor cultural-lingvistice bănățene, aplecându-se totodată și asupra fiecărei confesiuni.
// VICTOR NEUMANN |
Prezintă Banatul, dar mai ales metropola Timișoara ca pe un model de conviețuire multiculturală. El scrie: „Trecutul regiunii arată cum a fost posibilă coexistența mai multor limbi și a mai multor culturi, în ce context s-a născut o armonie interculturală, cum s-a format o societate modernă în care interesele în ordinea civilizației s-au situat mai presus de apartenențele comunitar-lingvistice și dincolo de sistemele națiunilor înarmate“ (p. 10). Ca urmare a acestei perspective, Neumann introduce concepte noi, dimpreună cu ideile de identitate plurală și de istorie plurală, descriind în mod special particularitatea Banatului, trecutul și mentalitățile sale.
„Nu atât autoritatea imperială, cât mai cu seamă contactele interumane au jucat un rol extraordinar în crearea unui spațiu al toleranței și al interculturalității“ (p. 20). Dezvoltării regionale autorul îi dedică un alt capitol, prezentând melting pot-ul bănățean. Neumann se concentrează mai ales asupra dublei universalități a populației care, ca urmare a poziției geografice deosebite, este recunoscută și văzută ca o întâlnire între Orient și Occident. Despre acest lucru, el scrie: „Cărturarii din Banat, indiferent de limba maternă, s-au întâlnit la aceleași izvoare culturale“ (p. 31).
Într-un alt capitol, autorul se ocupă de orașul Timișoara în perioada interbelică și ajunge la concluzia că dinamica vieții timișorene duce la evitarea conflictelor. Orașele bănățene ca Timișoara, Arad, Lugoj sau Reșița nu și-au abandonat diversitatea culturală. Faptul că au existat cartiere împărțite în funcție de comunități lingvistice sau religioase nu a dus la dizolvarea unității. Diferitele grupuri ar fi construit un sistem relațional complex, intensiv și funcțional. Modelele etno-naționale nu ar fi fost în stare să înțeleagă multi- și interculturalitatea Banatului. În continuare, Neumann se ocupă de descrierea regiunii în perioada contemporană. Pentru el, este de la sine înțeles că scânteia care a marcat sfârșitul comunismului s-a aprins la Timișoara, a cărei populație s-a revoltat în primul rând împotriva ideologiei monoculturale, una diametral opusă percepției multi- și interculturale a orașului.
Pledoaria lui Neumann pentru o dimensiune europeană a spațiului bănățean și descrierea cu mult drag a capitalei regionale Timișoara dau farmec acestei cărți. Pe lângă aparatul științific exhaustiv, de mare importanță sunt și statisticile din anexe. Pentru mine personal, cartea a fost o redare a Banatului cu toate fațetele sale și cu toată frumusețea sa, care de mult timp îmi lipseau. Din acest motiv, cartea poate fi considerată pe drept cuvânt o literatură fundamentală.
* Dr. Swantje Volkmann este referent cultural pentru Europa de Sud-Est, Donauschwaebisches Zentralmuseum / Muzeul Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania.