Festivaluri de vară

Razvan Braileanu | 17.08.2010

Pe aceeași temă

În plan cinematografic, săptămâna trecută a fost marcată de două importante evenimente: Festivalul de Film de la Locarno şi Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul“ din Delta Dunării.

Morgen – patru premii la Locarno

Morgen, lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan, a câştigat patru trofee la Festivalul de Film de la Locarno, desfăşurat în perioada 4 - 14 august.

Coproducţie franco-româno-maghiară, Morgen a primit Premiul special al juriului (acordat celei de-a doua cea mai bună producţie din competiţia internaţională), Premiul juriului ecumenic, un premiu din partea juriului tineretului şi Premiul „Don Quijote“ din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub. Filmul spune povestea unui român din Salonta, la graniţa cu Ungaria, care, fiind la pescuit, întâlneşte un imigrant ilegal turc, pe care îl duce acasă la el şi îi oferă hrană şi adăpost. Cei doi se înţeleg prin gesturi, iar românul se angajează să-l ajute pe emigrant să treacă graniţa spre Vest. Regizorul Marian Crişan a câştigat trofeul Palme dOr pentru cel mai bun scurtmetraj, cu Megatron, Festivalul de Film de la Cannes, în 2008.

Alte prezenţe româneşti la Locarno, în acest an, au fost lungmetrajul Periferic de Bogdan Apetri, selectat în competiţia internaţională (Ana Ularu a primit Premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă) şi mediumetrajul Burta balenei de Ana Lungu şi Ana Szel, în secţiunea competiţională Filmmakers of the Present. De asemenea, Corneliu Porumboiu a făcut parte din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow, care a fost dedicată tinerelor talente.

Premiul Leopardul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei chineze Han Jia, de Li Hongqi, iar canadianul Denis Côté a fost declarat cel mai bun regizor pentru filmul Curling.

Festivalul de Film de la Locarno a fost fondat în 1946, fiind unul dintre cele mai vechi şi mai importante din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. La Locarno s-au lansat regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant şi Spike Lee.

Palmaresul Festivalului „Anonimul“

Marele premiu al Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“ din acest an a fost acordat peliculei poloneze Zero, în regia lui Pawel Borowski. Filmul este o colecţie de poveşti care se intersectează, iar regizorul Pawel Borowski, prezent la ceremonia de premiere, a primit un cec în valoare de 3.000 de dolari.

La secţiunea de scurtmetraj s-au decernat următoarelor premii:
- Premiul „Ovidiu Bose Paştină“: Tixeon, în regia lui Felipe Bustos Sierra (Scoţia), decernat în prezenţa regizorului;
- Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj animaţie: Amazonia, în regia lui Sam Chen (SUA);
- Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: Ill be Zorro someday, în regia lui Joel Olivier (Franţa).

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, respectiv pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie, dar şi distincţia „Ovidiu Bose Paştină“ au o valoare de 1.000 de dolari fiecare.

Câştigătorii premiilor au fost stabiliţi în urma votului publicului. În total, au votat 349 de persoane, 101 voturi mergând spre pelicula poloneză Zero. Filmul românesc din competiţie, Caravana cinematografică, de Titus Muntean, s-a clasat pe locul al treilea în topul preferinţelor publicului.

Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul“ s-a desfăşurat la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, în perioada 9-15 august.

Retrospectiva Festivalului Internaţional de Film „Anonimul“ va avea loc la Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român, între 17 şi 22 august.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22