Pe aceeași temă
In perioada 22-24 iulie, la invitatia Ambasadei Poloniei la Bucuresti si a primarului orasului Wrocław, am participat la festivalul de film Era Nowe Horyzonty.
Festivalul Era Nowe Horyzonty (Noi orizonturi) a avut loc la Wrocław in perioada 17-27 iulie, aflandu-se deja la a opta editie. Festivalul a luat fiinta in 2001 in oraselul Cieszyn din Vestul Poloniei, dar, datorita succesului enorm la public si a selectiei tot mai mari de filme, a fost mutat la Wrocław in 2006. Editia de anul acesta a cuprins mai mult de 230 de lungmetraje si 340 de scurtmetraje din 50 de tari. Competitia oficiala a inclus trei sectiuni: lungmetraje internationale, debuturi poloneze si scurtmetraje poloneze. Doua filme romanesti au fost prezentate in afara competitiei: Lampa cu caciula al lui Radu Jude si 4 luni, 3 saptamani si 2 zile al lui Cristian Mungiu (care, de altfel, a deschis editia de anul trecut a festivalului, dupa ce castigase Palme d’Or la Cannes). Invitatele editiei de anul acesta ale Era Nowe Horyzonty au fost Noua Zeelanda si Brazilia, festivalul mai avand sectiuni speciale dedicate filmelor care au castigat premii importante in ultima perioada, filmelor despre muzica, retrospectivelor unor regizori importanti (Theo Angelopoulos, Terence Davies, Vincent Ward, Andrzej Żułavski etc.), filmelor horror (Dario Argento), scurtmetrajelor, documentarelor si filmelor de animatie. Marele premiu, in urma votului spectatorilor, a fost acordat peliculei Rain of Children, a neozeelandezului Vincent Ward.
Pentru a avea o imagine asupra amplorii festivalului, este de ajuns sa mentionez ca la eveniment au participat peste 2.000 de oaspeti din strainatate - regizori, actori, producatori, jurnalisti etc. Filmele au fost proiectate in 6 locuri din oras (printre care un multiplex cu 9 sali, dar si in aer liber, intr-o piata din centrul Wrocławului), intre care se putea circula cu biciclete puse la dispozitie de organizatori. Numarul total al spectatorilor a depasit 120.000. Unele dintre cele mai gustate momente ale festivalului au fost proiectiile de filme mute acompaniate de muzica live. Tot in cadrul festivalului, in afara filmelor, au avut loc concerte, workshop-uri si o serie de expozitii dedicate lui Federico Fellini.
Editia de anul viitor a festivalului va avea loc intre 23 iulie si 2 august si va cuprinde o retrospectiva a cinematografiei canadiene si una a filmului suedez contemporan, dar si sectiuni dedicate, printre altii, regizorilor Guy Maddin si Krzysztof Zanussi.
*
Wrocław este al patrulea oras ca marime din Polonia si are o populatie de aproape 700.000 de locuitori. Seamana cumva cu Sibiul (pastrand proportiile): are un centru vechi foarte bine renovat, cu largi zone pietonale si obiective turistice, dar si cladiri moderne si blocuri de locuinte la periferie.
Orasul este in plina dezvoltare, salariile crescand aici cu aproximativ 10% in fiecare an, dupa cum ne-a declarat primarul Rafał Dutkiewicz. Pentru a mentine orasul in atentia publica internationala, autoritatile locale creeaza evenimente, asa cum a fost festivalul de film Era Nowe Horyzonty. Orasul a candidat pentru a organiza Expozitia Mondiala din 2012 si pentru a primi sediul principal al Institutului European de Tehnologie si Inovatii. Anual, se renoveaza aproximativ 100 de cladiri vechi si se lucreaza la imbunatatirea infrastructurii. Si intr-adevar se lucreaza: in cele doua zile cat am stat acolo n-am vazut utilaje de asfaltare oprite sau muncitorii sprijinindu-se in lopeti. Daca o strada era inchisa pentru reparatii, duduiau picamarele; daca o cladire era acoperita de plasa pentru a fi renovata, era forfota de muncitori pe schele. Spre amara comparatie, cand scriu acest text, ma uit pe Calea Victoriei la o banda de circulatie blocata pentru sapaturi de mai bine de o luna, la care n-am vazut pe nimeni lucrand de cateva zile. Apropo, dumneavoastra ati vazut vreun muncitor pe schelele care acopera Arcul de Triumf de luni de zile?