Fundaţia Academia Civică - Premiul PEN România pe 2012

Razvan Braileanu | 17.12.2013

Pe aceeași temă

Joi, 12 decembrie, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc ceremonia de acordare a primului Premiu al PEN România. Distincţia a fost acordată Fundaţiei Academia Civică „pentru se­ria de cărţi publicate în 2012 şi în ultimii ani referitoare la re­cuperarea memoriei represiunii, suferinţelor şi cenzurii din tim­pul regimului comunist“.

Preşedintele PEN România, Magda Cârneci, a prezentat mo­ti­va­ţia juriului:

„(...) Cele peste 100 de titluri (adică peste 35.000 pagini), edita­te de Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București, sunt o impresionantă carte de vizită, un ade­vă­rat «pașaport» literar și științific al Fundației Academia Civică de-a lungul celor două decenii de existență a Memorialului Si­ghet.

Ana Blandiana, Magda Cârneci şi Romulus Rusan

În majoritate, este vorba de prelucrări ale memoriei colective care s-a acumulat în anii când drepturile omului erau strivite de dictatură, iar libertatea de expresie, desfigurată de cenzură. Reportaje rarisssime ca acela al ziaristului american Reuben H. Markham, memorii cu excepțională încărcătură emoțională ca acelea ale lui Vladimir Bukovski și Florin Constantin Pavlovici, eseuri și studii de Alexandru Zub, Stéphane Courtois sau Thie­r­ry Wolton – toate se topesc în masa complexă a colecțiilor Ana­le Sighet și Școala Memoriei, conținând sute de mărturii orale și comunicări profesioniste.

Memoria (Mnemosine la grecii antici, adică mama tuturor mu­ze­lor) este, în acest caz, nu numai materia primă a tuturor li­te­raturii, ci și materia cenușie necesară refacerii creierelor spă­late. Aceste cărți mărturisesc o schimbare de perspectivă a is­toriei, privită din unghiul luptătorilor și totodată al victimelor re­presiunii.

Din această materie istorică se configurează ștafeta a trei ge­ne­rații: cea a modelelor de rezistență din anii comunismului, cea a istoricilor de azi, care încearcă să suplinească manualele deficitare, și cea a tinerilor care ar urma să scrie istoria și tot­odată să întruchipeze modelele de mâine. (...)

Este o onoare și o bucurie pentru noi să acordăm această dis­tincție, la prima ei ediție, unei inițiative marcate de două per­so­nalități literare cunoscute, Romulus Rusan și Ana Blandiana, ambii membri PEN România încă de la înființarea acestuia de că­tre Ana Blandiana în 1990.

Cred că putem să punem acest premiu sub semnul unui gând nobil și recuperator forjat de prima președintă a PEN România și care exprimă valorile PEN într-o formulă remarcabilă: «Dacă nu putem să facem din justiţie o formă de memorie, să facem din memorie o formă de justiţie»“.

Premiul acordat Fundaţiei Academia Civică a fost salutat şi de PEN Moldova: „Cărțile de mărturii și documente apărute sub auspiciile Fundației Academia Civică sunt revelatoare și pentru românii dintre Prut şi Nistru. La Chișinău, unde un Partid Co­munist nereformat are încă o semnificativă pondere electorală, avem o mare nevoie de un Muzeu al Comunismului, de felul Me­morialului Sighet, pentru a descuraja și delegitima ape­ten­țe­le unei restaurații pro-ruse, pentru a servi tinerei generații ade­vărul întreg despre soarta postbelică a Moldovei.“

În cadrul evenimentului de la GDS, Romulus Rusan a adus un oma­giu lui Radu Cioculescu, secretar general al PEN România în anii ’30, care a murit într-o închisoare comunistă, dar şi al­tor membri ai organizaţiei care au avut de suferit de pe urma to­talitarismelor. Ana Blandiana s-a declarat onorată că vo­lu­mele editate de Fundaţia Academia Civică au fost alese pentru a crea o bază acestui premiu, despre care speră că, de acum încolo, va cunoaşte nume de prestigiu.

PEN Club România este o asociație de scriitori recreată în 1990 în ju­rul ideilor nobile și umaniste promovate de organizația mon­di­ală PEN International. Aceasta este cea mai veche și mai mare organizație mondială a scriitorilor, creată în 1921, cu țelul de a în­tări comunicarea în vederea pă­cii dintre mânuitorii con­deiului din toate țările, cu dorința de a-i susține în lupta lor pentru li­ber­tatea de expresie și pentru drepturile universale ale omului, dar și cu scopul de a-i proteja fizic, juridic și moral pe scriitori împotriva cenzurii, închisorii sau execuției fizice de că­tre regimuri politice tiranice.

Premiul PEN România se va acorda anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, po­ezie – care exprimă, de o manieră înalt estetică, valorile de im­pli­care civică, libertate a cuvântului, apărarea drepturilor omu­lui, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22