În ce constă utilitatea inutilului? Poate fi inutilul o cale care duce către noi înșine? - VIDEO

Cristian Patrasconiu | 03.09.2021

Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Pe aceeași temă

https://www.youtube.com/watch?v=1aIVcLHr6kI

Există oare o legătură între realitatea autentică și mediul de simulacre, umbre și ficțiuni în care trăim închiși ca într-o peșteră? Ce ar trebui să facem pentru a ne elibera, pentru a ieși din această peșteră a condiției umane, descrisă în alegoria lui Platon?

Educația se poate dovedi o cale de salvare? Ce s-a pierdut în educație în ultimii 10–15 ani? Ce rol a avut reforma Bologna asupra nivelului învățământului universitar din Europa și din România? Au devenit oare universitățile niște întreprinderi, cu profesori pe post de birocrați și studenți drept clienți?

Cum se articulează acestea cu logica profitului, pe de o parte, și cu scopul înalt al educației, pe de cealaltă parte? Actuala criză din educație a apărut pentru că avem un exces sau un deficit de ceea ce este util? Criza, în general, este mai curând o excepție sau este regula, cel puțin în societatea occidentală din ultimele două veacuri?

Ne pot oferi clasicii, „cei vechi”, soluții pentru problemele și crizele de astăzi?

Pornind de la volumul Utilitatea inutilului. Manifest, al profesorului italian Nuccio Ordine, dialogul purtat de publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu cu Andrei Cornea, traducător de elită, prozator, eseist și profesor universitar, sondează câteva dintre marile teme ale culturii și ale practicii educației contemporane, insistând asupra ideii că inutilul nu este doar util, ci este esențial pentru păstrarea echilibrului și a sănătății societăților.

Cartea Utilitatea inutilului. Manifest de Nuccio Ordine a apărut la Editura Spandugino și este disponibilă la adresa: https://edituraspandugino.ro/acasa/143-utilitatea-inutilului-manifest.html

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22