Pe aceeași temă
Andrei Şarîi este un nume mai puţin cunoscut în spaţiul românesc. Jurnalist la ziarele Pravda şi Rossia, colaborând cu Radio Svoboda, serviciul rus al Europei Libere, acoperind şi războaiele din fosta Iugoslavie din perioada 1991-1995, Şarîi s-a îndrăgostit de acest spaţiu, stabilindu-se definitiv la Zagreb. Din 2016 este director al Radio Svoboda, o poziţie deloc de invidiat, având în vedere apetenţa regimului putinist pentru suprimarea vocilor critice (din Rusia sau de aiurea), continuând o mai veche tradiţie comunistă.
Andrei Şarîi s-a îndrăgostit iremediabil de fluviul Dunărea, iar din această pasiune a apărut volumul Dunărea. Fluviul imperiilor. Jurnalistul nu se rezumă doar la a relata călătoriile întreprinse de-a lungul fluviului, ci prezintă o colecţie fericită de informaţii culturale şi istorice, plecând de la personalităţile care s-au născut în oraşele de pe Dunăre (sau din apropierea ei) sau evenimentele care au marcat, într-un fel sau altul, istoria Europei din care Dunărea face parte. Dunărea defineşte Europa poate mai mult decât alte fluvii europene, dat fiind faptul că ea curge prin teritoriile a nu mai puţin de opt state europene (doar Serbia şi Ucraina nefiind în UE). „Dunărea s-a dovedit prea mare pentru Europa Centrală fărămiţată în mici parcele naţionale. Fluviul este al tuturor şi al nimănui, el întruchipează ideea tragicului, unind şi despărţind diferite limbi şi popoare. De aceea şi unicitatea noţiunii de ţări dunărene, pentru că nu mai există asemenea expresie pentru niciun alt fluviu şi nicăieri în lume malurile unei ape nu au adunat laolaltă un număr atât de mare de drapele de stat.“
Autorul oferă informaţii interesante şi despre navigaţia pe Dunăre. „Traficul de pe Dunăre, mai mult sau mai puţin regulat, a fost iniţiat la sfârşitul secolului al XVII-lea, primul itinerar ales fiind Regensburg-Viena. Se călătoarea cu ambarcaţiuni mari, cu fundul plat, iar pasagerii luau loc sub coviltire, împreună cu încărcătura.“ Problema revenirii vaselor în amonte a fost rezolvată ingenios, ele fiind conduse contra curentului cu ajutorul hipotracţiunii, fiind utilzate şase-şapte duzini de cai care erau mânaţi de 30-40 de îngrijitori, care nu erau foarte iubiţi de locuitorii satelor învecinate Dunării pentru că erau cam beţivi şi violenţi. Când vântul era mai puternic, se ridicau pânzele şi se naviga contra curentului. Primele vapoare care au navigat pe Dunăre, eliminând această problemă, ar fi apărut în 1818. „Bazele navigaţiei regulate a vapoarelor au fost puse în toamna anului 1830“, când vaporul Franz I (de construcţie britanică) a plecat de la Viena spre Budapesta, austriecii înfiinţând şi prima companie navală de pe Dunăre, care în 1840 deja avea 40 de vapoare şi 100 de barje. La mijlocul secolului al XIX-lea, pe Dunăre erau transportate 2,5 milioane de tone de mărfuri, iar la începutul secolului al XX-lea cantitatea ajunsese la 10 milioane. În momentul de faţă, pe Dunăre ar circula aproximativ 3.800 de nave anual. În prezent, o şalupă cu aripi subacvatice ar parcurge distanţa de la Kelheim (sau Ulm, de unde fluviul începe să fie navigabil, pe cinci şesimi din suprafaţa lui se poate naviga) până la Sulina, având o viteză de croazieră de 40 de noduri, în 35 de ore.
ANDREI ŞARÎI - Dunărea. Fluviul imperiilor |
Interesante şi mereu instructive sunt privirile şi percepţiile călătorilor străini asupra meleagurilor noastre. Inevitabil, Andrei Șarîi a ajuns şi în România, coborând pe Dunăre. Chiar dacă format în timpul Uniunii Sovietice, deci mult mai puţin şocat de arhitectura stalinistă promovată de Ceauşescu, nu poate să nu o remarce. „Strategia de stat a sistematizării era de fapt următoarea: tot ce era vechi se distrugea fără milă, noul se construia fără nicio noimă. Remarcabil este modul în care Partidul Comunist Român a modernizat malurile Dunării: Orşova şi Ada-Kaleh au fost inundate, Zimnicea a fost nivelată cu buldozerele, iar locurile virane au fost acoperite uniform cu mii de cutii de beton. (...) această strategie românească, deşi depăşea prin amploarea ei şi relativa experienţă sovietică a construcţiei masive de locuinţe şi clădiri administrative, în esenţă, nu se deosebea decât foarte puţin de aceasta.“ Nu-i place nici portul Galaţi: „acest oraş pare a fi fost construit numai pentru ca locuitorii lui să poată munci din greu în timpul zilei şi să se poată hrăni, iar noaptea să se reproducă, pentru ca patria să aibă suficientă forţă de muncă mulţi ani de-acum încolo“. În schimb, Dunărea i se pare neasemuit de frumoasă la Galaţi. Întâlneşte şi un docher, cu care are o conversaţie într-un amalgam de limbi, un muncitor antiamerican (cum altfel?): „lista rusească a stereotipurilor despre România este foarte scurtă: românilor oacheşi le place mămăliga, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au ocupat Odesa sovietică, iar acum li s-a năzărit să ia Moldova“. La Brăila, încercarea scriitorului rus de a descoperi faleza a fost curmată brusc de o haită de câini vagabonzi rusofobi. În acest context sunt prezentate şi personalitatea şi opera lui Panait Istrati (comparat cu Elias Canetti, care s-a născut la Rusciuk). Oraşul lui Istrati i se pare mult mai frumos decât Galaţiul, poate pentru că din vechea Brăila s-a păstrat mai mult.
Valoroase sunt impresiile autorului despre ţărmul de 150 de kilometri care-i aparţine din 1991 Ucrainei independente şi care în perioada interbelică făcea parte integral din Basarabia românească, mai ales pentru că, în conştiinţa actuală românească, această zonă este una complet obnubilată, chiar dacă se află la mai puţin de cinci-şase ore de mers cu maşina de Bucureşti. Mare lucru nu s-ar fi schimbat în zonă din perioada sovietică, al cărei apogeu ar fi fost sub Brejnev, când Reni şi Izmail (care acum ar avea 75.000 de locuitori) se dezvoltau spectaculos în sens socialist (adică statul băga bani cu nemiluita în tot felul de proiecte fără noimă şi, mai ales, viabilitate economică). „Sfertul de secol care a trecut de la momentul destrămării Uniunii Sovietice nu a lăsat o amprentă vizibilă pe aspectul sudului Basarabiei şi nu a influenţat în mod radical principala limbă de comunicare interetnică.“ Adică rusă, evident. La Izmail, „o vedetă blindată pe un postament din beton, monument al eroilor, împodobeşte un capăt al străzii principale, bulevardul Suvorov“. Deprimarea postsovetică este prezentă peste tot (debarcader pustiu, localuri goale). Ajungând la Vîlkov(o), această pseudo-Veneţie a Dunării, în fapt un alt port delabrat şi decăzut, autorul rus menţionează apărarea oraşului în 1918 condusă de un marinar bolşevic, Anatoli Jelezneakov, care ar fi fost trimis să apere portul de trupele române. O mie de bolşevici ar fi rezistat două săptămâni Armatei Regale Române, care în final i-a învins. „La Vîlkov(o) românii nu sunt priviţi cu simaptie.“
Greu de înţeles de ce pretenţiile ruse/slave asupra sudului Basarabiei ar fi mai întemeiate decât ale românilor şi de ce noi am cucerit, iar ei au apărat. Depinde şi din perspectiva din care priveşti lucrurile şi, din acest punct de vedere, Şarîi are perfectă dreptate în prefaţa ediţiei româneşti, punctele de vedere românești şi ruseşti sunt diametral opuse în mai toate privinţele, ca alor doi rivali autentici. Relevant mai este şi acest aspect: de-a lungul întregului excurs despre trecerea Dunării prin România şi Ucraina, Şarîi nu menţionează nici măcar o dată faptul că în 1918 basarabenii au hotărât în mod democratic, în Sfatul Ţării, să se unească cu Regatul României, până şi delegaţii ruşi sau ucraineni s-au abţinut. Suntem siguri că mulţi dintre ei au preferat cu multă bucurie includerea în România burgheză decât în raiul bolşevic care se prefigura la est - şi au avut mare dreptate, având în vedere evoluţia ulterioară a lucrurilor. Istoricul basarabean Igor Caşu menţionează în volumul Duşmanul de clasă. Represiuni politice, violenţă şi rezistenţă în R(A)SS Moldovenească, 1924-1956 (Editura Cartier, Chişinău, 2014) disperarea cu care încercau ţăranii de la est de Nistru să treacă în anii 1930 în România interbelică (un rai, faţă de stalinista Uniune Sovietică) pentru a scăpa de o moarte sigură prin înfometare sau deportarea în Siberia Orientală.
Cât de mult uneşte Dunărea? Concluzia noastră personală este că acest fluviu mai degrabă lasă indiferente popoarele cu care se învecinează, care o exploatează, în ciuda timidelor încercări ale Comisiei Europene de a stimula cooperarea prin adoptarea Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Eforturi unite în abordarea provocărilor comune (un subtitlu puţin inspirat şi complet depăşit - nu neadevărat - de tendinţele politice actuale complet destabilizatoare, de la iniţiativele lui Orbán până la fluxul migranţilor şi gardurile care se ridică între ţări dunărene). Pe de altă parte, Dunărea a asistat la momente istorice şi mai învolburate şi dramatice, greu de crezut că ar mai putea fi tulburată.