"Istoria e ceva relativ"

Ana Soviany | 21.09.2007

Pe aceeași temă

 Sambata, 15 septembrie, in Piata Universitatii, aproximativ 100 de oameni au fost martorii "constructiei" originale a  Monumentului (Istorie/Isterie 2) al lui Dan Perjovschi, care transpune sub forma unor statui vivante un moment din istoria recenta a Romaniei, mineriada din iunie 1990. In locul in care s-a murit pentru libertate in 1989 si unde au avut loc violentele din 1990, actori, carora li s-a alaturat si Perjovschi, imbracati in mineri si in "golani", au pozat alaturi in diferite ipostaze, reamintind simbolic de evenimentele sangeroase de la mineriada. "Este o sculptura vie, care se poate schimba, cand in Romania se amplaseaza lucruri pe care nu le mai poti muta", a explicat Dan Perjovschi. Artistul a declarat ca a vrut sa arate fractura dintre doua clase sociale, dintre mineri si studenti. "Istoria noastra contemporana se bazeaza pe doua mituri fondatoare: revolutia, care a atras asupra noastra o simpatie generala, si mineriada, patru luni mai tarziu, care a dizolvat aceasta simpatie. Istoria este ceva relativ. Minerii au fost foarte buni cand l-au huiduit pe Ceausescu, foarte rai la mineriada, foarte buni cand l-au dat jos pe Petre Roman si apoi au redevenit rai. Actorii care prezinta statuia sunt statici, ei reprezinta o idee, fara patetism. Partea emotionala e pusa de noi, nu vine de la monumente", a mai spus Dan Perjovschi.

 Monument (Istorie/Isterie 2)  va putea fi vazut pana pe 22 septembrie, intre orele 17.00-20.00, in Piata Universitatii, si face parte din noua etapa a proiectului pilot Spatul Public Bucuresti, care se deruleaza in Capitala în perioada 15 septembrie-15 octombrie. Proiectul, organizat de Goethe Institut Bukarest,  Institutul Cultural Roman  si Allianz Kulturstiftung (curatori: Marius Babias si Sabine Hentzsch),  se bucura de participarea unor artisti ca Dan si Lia Perjovschi, Daniel Knorr, Nicoleta Esinescu, Mircea Cantor, precum si a grupului  H.arta. Organizatorii îsi propun ca, printr-o serie de dezbateri si actiuni, sa creeze "o platforma pentru discutii transdisciplinare si dezbateri explorand felul în care arta în spatiul public încurajeaza o angajare critica cu structurile de putere dominante în sfera publica". Cele trei obiective ale proiectului sunt încurajarea Bucurestiului sa tina pasul cu evolutia artei contemporane si sa dezvolte interes fata de spatiul public, crearea unei initiative autonome privind arta în spatiul public si, pe termen lung, realizarea sustinuta si continua a proiectelor în spatiul public.

 Etapele anterioare ale proiectului, lansat pe 20 aprilie, au cuprins o conferinta, doua rezidente de artisti (Daniel Knorr si Nicoleta Esinescu), precum si prezentarea filmului  What the fuck are you staring at? al Anettei Mona Chisa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22