Pe aceeași temă
Canadianca Ethel Greening Pantazzi a cunoscut în profunzime România antebelică datorită profesiei pe care a avut-o soţul său, Vasile Pantazzi, care a avut o carieră interesantă şi lungă în cadrul Forţelor Navale Române, aflate şi ele la început de drum. Pantazzi a efectuat stagii de pregătire profesională în Italia şi Franţa, înainte de a urca în ierahia navală militară română, ajungând comandantul crucişătorului Elisabeta, apoi comandantul regiunii Delta Dunării. În primăvara anului 1916, Pantazzi a fost mutat în cadrul Direcţiei Marinei din Ministerul de Război. Din această postură, de soţie de ofiţer superior, canadianca a străbătut în lung şi în lat Vechiul Regat (ba ajungând şi la Cahul, un târg aflat în sudul Basarabiei ruseşti, unde observă că majoritatea locuitorilor erau români, doar o minoritate fiind ruşi).
Imaginea Vechiului Regat care răzbate din rândurile volumului România în lumini şi umbre. 1909-1919 (Humanitas, 2015) este cea a unei ţări care, în ciuda diferenţelor sociale ample, avea o societate aşezată, bine structurată, condusă de o elită istorică ce avea conştiinţa rolului său. „Pentru mine, venind din America, a fost oarecum şocant să văd contrastul dintre conacele cu grădini atent întreţinute, clădiri frumoase, facilităţi moderne şi servitori bine instruiţi şi lumea medievală din afara acestora: bordeie, condiţii primitive de viaţă, superstiţie şi ignoranţă; m-a uimit faptul că pe şosele automobilele treceau pe lângă care trase de boi - secolul XX trecând în goană pe lângă relicvele secolului al XV-lea.“ Fiind o observatoare atentă, nu-i scapă faptul că „satele de munte arată mai curat şi mai îngrijit decât cele de câmpie“. Altundeva remarcă: „Datorită absenţei fabricilor şi a cărbunelui oraşele româneşti sunt curate şi aerul e pur. Este mult spaţiu, fiecare casă are o curte cu câţiva copăcei sau cel puţin un ghiveci de leandru în faţa curţii. Acacia, castani şi tei întrerup monotonia arhitecturală a caselor şi parfumează aerul primăvara şi vara cu florile lor înmiresmate“. Mergând din
ETHEL GREENING PANTAZZI -România în lumini și umbre. 1909-1919 |
Ploieşti spre Sinaia, autoarea vede „o câmpie vălurită plină de sonde de foraj; un şir lung de cisterne de petrol aştepta pe liniile ferate din apropiere“. Datorită funcţiei soţului, ea a ajuns şi pe Insula Şerpilor, care „aparţine românilor (singura lor colonie) şi au acolo o mică garnizoană de douăzeci de soldaţi. Remorcherul merge de două ori pe lună să le aducă apă proaspătă şi provizii. Am văzut-o ridicându-se dintr-odată, stâncoasă şi fără copaci, din marea calmă, de culoare acvamarin“. Autoarea dedică rânduri inspirate şi Capitalei, unde a vizitat colecţiile adunate de Ioan Kalinderu, remarcând picturile lui Nicolae Grigorescu.
Miezul dramatic al memoriilor lui Ethel Greening Pantazzi îl reprezintă experienţa sa din Primul Război Mondial. Din descrierile canadiencei ne putem da seama de şocul pe care l-a reprezentat intrarea în Marele Război în 1916 pentru o societate obişnuită să trăiască în prosperitate şi stabilitate de câteva decenii. Familia lui Pantazzi a fost evacuată în Moldova, iar Ethel Greening descrie cu detalii înfiorătoare tragedia retragerii (a reuşit să strângă doar vreo zece geamantane, proviziile de bază ale familiei fiind 150 de conserve de carne şi fructe, pe care le tezaurizaseră începând din primăvara anului 1916). Chiar dacă era un tren rezervat familiilor ofiţerilor superiori din Ministerul de Război, „coridorul era atât de aglomerat, încât nu te puteai mişca acolo“. La Iaşi, atmosfera nu era deloc una veselă. „Ieşenilor pare să le displacă venirea noastră. Fiind aproape de Rusia, nu le plac ruşii şi se tem de ei, simţind de la început că nu ne vor veni în ajutor.“ Pantazzi a fost nominalizat să facă parte din delegaţia română care studia sudul Rusiei pentru a găsi potenţiale amplasamente unde, eventual, Casa Regală, guvernul şi o parte din administraţie şi armată ar fi putut să se retragă în cazul unei noi ofensive germane. Ofiţerul a descoperit garnituri cu muniţii, echipamente de război şi alimente care erau destinate Moldovei, dar zăceau prin gări şi halte, greu de precizat cât din proasta administrare rusă sau rătăcite intenţionat. Raportul lui Pantazzi l-ar fi impresionat pe Brătianu, care l-a trimis la Odesa să reorganizeze transporturile, în acest context întreaga familie mutându-se din Moldova.
Ethel Greening Pantazzi nu menţionează exact producerea Revoluţiei bolşevice din noiembrie 1917, ci doar rezultatele ei: haosul instaurat peste tot (şi încă în Odesa s-a propagat mai încet decât în alte mari oraşe ruseşti), ceea ce demonstrează faptul că în epocă evenimentul mitizat de comunişti după 1918 a fost perceput mai degrabă în notă minoră. Odesa a ajuns câmp de confruntare în cadrul războiului civil, fiind disputat între comunişti şi forţele naţionaliste ucrainene, comunitatea română fiind prinsă la mijloc, bolşevicii folosind şi artileria grea a navelor de război ancorate în port pentru a bombarda oraşul, preluând controlul strategicului port (pentru câteva luni doar). Situaţia românilor devenise şi mai complicată, din momentul în care trupele române intraseră în Basarabia pentru a alunga bandele bolşevice şi a readuce ordinea, Petrogradul considerând gestul casus belli (din fericire, bolşevicii aveau probleme mult mai mari în alte părţi). Cel care conducea forţele bolșevice din Odesa era româno-bulgarul Cristian Rakovski, care avea multe ranchiuni faţă de elita politico-militară română. Chiar şi el ar fi furat, potrivit unor surse, 2.000.000 de lei şi 600.000 de ruble din fondurile pe care le aveau la dispoziţie oficialii români, sute de bancnote pe care canadianca le-a văzut în biroul lui. Pantazzi s-a predat până la urmă bolşevicilor, prizonierii români fiind deţinuţi pe nava românească Împăratul Traian, ancorată la cheiurile portului, iar ulterior au fost transferaţi la o închisoare de drept comun de lângă Odesa. În acest moment a intrat în acţiune colonelul canadian Boyle, conaţionalul autoarei, venit să negocieze o înţelegere între bolşevicii din Odesa şi Guvernul Român, care promitea, în schimbul eliberării celor 71 de prizonieri români, să dea drumul unui număr de 400 de comunişti arestaţi în Basarabia (dar, până la urmă, se pare că a fost o paritate). Evenimentele au luat o turnură dramatică, pentru că bolşevicii, părăsind portul în faţa avansului trupelor germane, întâmpinate cu uşurare de populaţia civilă pentru că au pus capăt haosului bolşevic, i-au îmbarcat şi pe prizonierii români. Boyle, la presiunea lui Ethel Greening, s-a urcat la bordul navei pentru a garanta că românii nu vor fi asasinaţi (aruncaţi în mare). Navele confiscate de sovietici în care se aflau prizonierii români au plecat la Teodosia, de unde Boyle a reușit să organizeze o spectaculoasă evadare pe un vechi remorcher deţinut de un căpitan grec care a fost convins, în schimbul a 150.000 de ruble, să îndrepte nava către Sevastopol, unde sovietul bolşevic a recunoscut înţelegerea prealabilă şi le-a permis să se îndrepte spre Sulina, cu tot cu Boyle la bord. Aventura cu happy-end a grupului de prizonieri români trebuie încadrată în contextul războiului civil rus, în timpul căruia astfel de evenimente au fost extrem de rare, prizonierii, mai ales cei importanţi, fiind rapid şi fără judecată executaţi.
Temerara Ethel şi-a îmbarcat familia şi suita (ordonanţe, servitori) în tren şi, foarte bucuroasă (atitudine cu 180 de grade invers faţă de cea cu care venise la Odesa), s-a înapoiat în condiţii foarte grele (cu doi copii mici) în Basarabia controlată de trupele române. Aventurile familiei s-au terminat în mod fericit, cu întoarcerea la Bucureşti. Pantazzi, având o expertiză navală apreciabilă, a fost numit să reprezinte România într-una dintre comisiile convocate în siajul Congresului de Pace de la Paris, în 1919. Odiseea familiei Pantazzi e una cu final fericit, având în vedere că puţine au fost familiile din România care nu au suferit chiar nicio pierdere omenească. Cât despre eroina (şi a) noastră, a revenit în România interbelică, după episodul Paris, pe care se pare că a părăsit-o în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, murind în 1961 la Toronto.