Pe aceeași temă
Cărţile lui Neagu Djuvara ridică nişte văluri, mai împrăştie din fum şi îndrăznesc să evidenţieze acele părţi ale documentelor care fac din români un neam normal, adică un amestec de mai multe etnii, limbi, valori şi tradiții care, fără a domina vreun element pur românesc, a ajuns la frumoasa şi naturala formă în care se găseşte astăzi.
Ce bine că suntem neam de nobili: daci, geţi, romani – toate popoarele demne de stimă şi mândrie ale antichităţii! Şi ce bine că nu suntem unguri sau, şi mai rău, ruşi. Bine că nu ne tragem din acele triburi asiatice necivilizate, înapoiate şi vulgare care ne-au împresurat, supărat şi asuprit de atâta amar de ani. (Sărăcuţii de noi – meritam noi, oare, neam de oameni respectați și delicaţi ce suntem, aşa ceva?) Dar iată că datorită rezistenţei noastre eroice pe aceste meleaguri, nimeni n-a reuşit să ne ştirbească suzeranitatea şi independenţa. Sau nu?
Dragii mei eroi de altădată, nimeni nu urmărește să vă umbrească binemeritata glorie! Eu cu atât mai puțin. Dar mi s-a întâmplat ceva zilele trecute care a ajuns în sfârşit să pună un mare semn de întrebare asupra afirmaţiilor tranșante care, înşirate mai sus, sumarizează istoria României aşa cum ne-a fost (şi ne mai este) predată ea în mărinimosul sistem educaţional de stat. Ce s-a întâmplat? Mi-a picat în mână o carte de Neagu Djuvara: Thocomerius – Negru Vodă, un voivod (alegerea termenului aparține autorului) de origine cumană la începuturile Țării Românești (Humanitas, 2011, ediția a III-a) pe care, după parcurgerea grăbită a prefeţei, nu am reuşit să o mai las din mână.
Departe de a fi o recenzie în adevăratul înțeles al cuvântului, aceste scurte impresii redau surpriza (trebuie să recunosc, plăcută) pe care am resimţit-o în urma lecturii textului lui Djuvara. Concluzia ce se impune – şi pe care o bănuiam instinctiv, dar, nefiind de profesie istoric şi neavând dovezile necesare, îmi era imposibil să o argumentez – este că pur şi simplu istoriografia română a ascuns de când s-a fondat ea, din timpul celei mai naţionaliste perioade din istoria noastră – paşoptismul românesc – şi până acum, tot ceea ce nu se potrivea cu linia naţionalistă şi mai târziu socialistă, care a dominat şi continuă să domine mentalitatea noastră. E de-a dreptul comic să parcurgem documentele istorice cot la cot cu Neagu Djuvara şi să vedem toate punctele omise de marii noştri istorici din cauză că... nu suna bine şi nu ne punea pe noi într-o lumină favorabilă.
Excelentul istoric Neagu Djuvara porneşte în argumentaţie spulberând cu dovezi punctuale mitul conform căruia noi suntem o rasă pură, necorcită şi neamestecată. Enunţând noi interpretări pertinente ale puţinelor documente istorice pe baza cărora istoriografia şi-a bazat teza de căpătâi, cea a românismului pur, Djuvara dovedeşte cu o suplețe interpretativă de mare efect originea cumană a întemeietorului Ţării Româneşti, Negru Vodă. Parcurgând în continuare documentele pe care niciun manual de istorie din comunism şi până azi nu le evidenţiază, istoricul român ţine să descrie situaţia din Evul Mediu, atacând mitul independenţei româneşti, cuvânt care nu a intrat în vocabularul curent până în epoca modernă. Mai mult decât atât, în sfârşit, cineva vine şi îndrăzneşte foarte pertinent să afirme că nu se poate vorbi nici de românism până aproximativ în aceeaşi epocă, adică cea a deşteptării naţionalismului din secolul XIX, pentru că până la acea dată păturile conducătoare nu se considerau propriu-zis româneşti. Dimpotrivă, vasalitatea faţă de imperii puternice din vecinătate reprezenta o formă curentă de autoapărare, iar apartenenţa la familii nobile maghiare, sârbo-croate, bulgare, greceşti sau chiar tătăreşti era pricină de mândrie, şi nu de „ruşine“, aşa cum acest subiect a fost mai târziu interpretat de xenofobii fondatori ai mitului românismului care au scris şi manualele de istorie.
Întotdeauna am suspectat istoriografia română de exces de zel în această privință. De ce s-a insistat aşa de mult asupra românismului românilor? Nu oare chiar din cauza unui gol de neumplut? A unui neadevăr care se cerea a fi acoperit cu orice preţ şi prin orice afirmaţii, indiferent cât de ridicole? Djuvara a fost primul care mi-a confirmat aceste bănuieli, aşa că m-am dus mai departe cu istoricul nostru şi am citit şi O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri (Humanitas, 2010, ediția a XII-a), o altă carte importantă scrisă de același eminent interpret al istoriei. Pentru prima oară am răsuflat uşurat să aflu că Tudor Vladimirescu n-a avut pământeni (sau români, mai pe româneşte) printre locotenenţii lui, iar mişcarea condusă de el (să nu ne amăgim cu cuvântul „revoluţie“) a fost o diversiune minoră, prost gândită din punct de vedere strategic. Pe lângă slava cu care a fost uns în cărţile de istorie din motive eminamente neclare, această reinterpretare a avut chiar iz de revelaţie! Sau câți ştiau că, până în 1878, adică până la Congresul de la Berlin, nici Ţara Românească, nici Moldova nu existau pe hărţile străine (ca să nu mai vorbim de Transilvania), ci erau încorporate sau în statut de vasalitate faţă de unul dintre imperiile care îşi disputau ambiţiile în estul Europei – Rusia, Austro-Ungaria, Turcia? Cine ar fi îndrăznit să afirme că Radu cel Frumos nu se numea aşa din cauza vreunui bine intenţionat alint popular, ci din cauză că fusese favoritul lui Mahomed al II-lea în timpul adolescenţei petrecute în imperiul otoman? Cine are fi îndrăznit să afirme că la începutul primului mileniu toate regiunile subcarpatice și Moldova erau încorporate în imperiul bulgar al lui Ioan Asan? (La Djuvara termenul este „imperiul vlaho-bulgar“.) Cine ar fi avut intenţia să se ştie că Vasile Lupu a fost albanez? Mama lui Mihai Viteazu, grecoaică? Sau Ştefan cel Mare, copil din flori? Cine ar fi ştiut, dacă n-ar fi fost Djuvara, că Ştefan cel Mare şi Neagoe Basarab vorbeau de fapt slavonă? (Întrebarea la care nici Djuvara nu îndrăzneşte să răspundă este: vorbeau ei de fapt româna şi exista atunci această limbă sau când s-a format aceasta mai exact?)
Imposibil a trece în revistă toate revelaţiile de acest tip care stimulează imaginaţia, cutreieră fundaţiile şi provoacă la reevaluare, mă voi mărgini să ader la teza djuvaristă (apropiată sondării adevărului) împotriva celei naționalist-comuniste. Djuvara nu este, bine-nţeles, pentru naţionaliştii din vechea gardă. Dar, pentru aceia care se simt străini sau chiar insultaţi de propaganda cu care a fost îndoctrinat acest neam de atât de mult timp încât nu mai ştie ce e minciună şi ce e adevăr, cărţile lui Djuvara ridică nişte văluri, mai împrăştie din fum şi îndrăznesc (pentru prima oară, după cunoştinţele mele) să evidenţieze acele părţi ale documentelor care fac din români (urmând istoriile formării altor popoare) un neam normal, adică un amestec de mai multe etnii, limbi, valori şi tradiții (preponderent balcanice, şi nu occidentale) care, fără a domina vreun element pur românesc, a ajuns la frumoasa şi naturala formă în care se găseşte astăzi. Orice cade în afara acestei etnogeneze e, mai degrabă, cel puţin în opinia mea, comparabil cu aserțiunea că Ceauşescu era într-adevăr „Geniul Carpaţilor“.
La ce ne ajută să dărâmăm mituri, veţi întreba? Să aruncăm cu mizerie în eroii noştri? Păi, voi răspunde, adevărul e mizerie? Ei bine, sunt încredinţat că un popor nu poate fi împăcat cu el însuşi dacă nu îşi cunoaşte istoria sau, ca şi în cazul nostru, dacă îşi derivă identitatea (pur şi simplu nu găsesc alt cuvânt) dintr-o făcătură.
După lecturile din Djuvara, am dat din întâmplare peste Tristele și Ponticele lui Ovidiu, celebrul poet roman exilat la Tomis, pe care cultura română s-a grăbit să şi-l revendice într-un fel de elan patriotic recuperator foarte la modă la un moment dat. Ei bine, nu ştiu pentru ce. Dar îmi amintesc şi azi de profesoarele din perioada comunistă care, aproape cu lacrimi în ochi, declarau emfatic că sărmanul Ovidiu, acest fiu, zice-se, adoptat de sărmanii geţi de la malul mării (totul era, nu-i aşa, „sărman“ în timpul comuniştilor), a scris şi un poem în limba getă. „Dar“, suspinau ele apoi dramatic, „acesta a fost pierdut. Vă daţi seama ce ar fi însemnat păstrarea lui?“
Cât mai frumos decât în această formă putea să se confecţioneze un mit? În acest caz, mitul contopirii daco-geto-romano-române? Şi dacă stăm să ne gândim că ceea ce i s-a-ntâmplat lui Ovidiu (vă imaginaţi cum ar fi reacţionat Ovidiu la gândul că este român?) s-a întâmplat întregii noastre culturi – că tezele românismului au fost scrise cam în ce fel au dorit la un moment dat, din motive politice, paşoptiştii şi apoi proletcultiştii? Vă daţi seama că identitatea noastră este la cheremul unei mâini de oameni care a hotărât la un moment dat ceea ce era potrivit intereselor lor?
Nu contează că în Tristia Ovidiu nu are decât cuvinte, azi le-am zice jignitoare, la adresa geţilor în al căror ţinut îşi petrecea la acel timp exilul. Nu contează că de-a lungul secolelor (ca să nu le zicem milenii) corupţia de tip eminamente balcanic, laşitatea politică, barbaria socială ar fi, privite obiectiv, perfect incompatibile cu valorile romane pe care le revendicăm cu atâta ardoare. Dar pentru a nu întina istoria neamului, noi am ales bine-nţeles să ne mărginim la măgulitoarele cuvintele ale lui Herodot, deci să fim urmaşii „celor mai drepţi şi mai viteji dintre traci“, şi nu ai barbarilor nepieptănaţi ai lui Ovidiu, care nu ezitau să scoată cuţitul de la cingătoare şi să omoare la cea mai mică provocare.
Orice neam are nevoie de eroi la care să se închine. Altfel ne-am fi sinucis cu toţii din pesimism şi disperare...
Şi totuşi, mai crede oare cineva, în acest secol al informaţiei, că poezia lui Ovidiu s-a contopit cu limba getă şi că Traian s-a îndrăgostit de Dochia? Că Vlad Ţepeş a învins sistematica maşină de război care era Imperiul Otoman pentru că, într-o noapte, tulburat, a dat foc la corturile turcilor? Continuăm să cădem în capcana propagandei, la douăzeci de ani după ce propagandiştii au dispărut dintre noi? Sau chiar atât de puternic să fi fost efectul îndoctrinării că nu reuşim să ne mai scuturăm de el nici la puternica chemare a glasului raţiunii?
Cum mai poate cineva, la modul serios, în ziua de azi să îşi derive identitatea naţională (şi, în unele cazuri, şi mai rău, cea personală) simţindu-se bine sub deviza că geţii au fost cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci? De unde această puerilă şi ridicolă identificare între un neam de războinici care se întâmpla să trăiască acum 2000 de ani în unele regiuni în care trăim noi azi şi ideea de naţiune prezentă? Chiar atât suntem de debusolaţi? Chiar atâta nevoie avem de epitete flatante care să ne gâdile ego-ul?
Nu vreau să rănesc sentimente patriotice legitime, dar mi se pare că o parte din confuzia care dăinuie şi în prezent în societatea şi politica noastră se trage tocmai din această perpetuă căutare a identităţii naţionale, această înverşunată luptă pentru a dovedi ceva. Ceva care este imposibil de dovedit, dat fiind lipsa de documente pentru acea ieșire din istorie de care vorbea Cioran, sărăcia din aceste meleaguri şi amestecul de culturi din aceste zone de pe vremea marilor migraţii şi până în prezent. Ce avem de dovedit până la urmă? Că nu suntem corciţi? Că suntem puri (à la arianismul lui Hitler) şi venim pe linie paternă de la traci via Ştefan cel Mare, „atletul“ creştinităţii? Şi asta doar pentru a dovedi că suntem „aici pe veci stăpâni“, pentru a nu ceda dreptul de proprietate, cui? Ungurilor? Chiar atât de puţin respect avem faţă de noi înşine?
Şi dacă ar fi adevărat că suntem daco-geţi puri, neamestecați, cu ce ne ajută acest lucru în ziua de azi, în care cele mai grăitoare dovezi ale depersonalizării şi amoralităţii neamului nostru ne cuprind şi ne surprind din ce în ce mai mult, pe zi ce trece? (Mă rog, probabil nici nu ne mai surprind.) De ce nu avem în sfârşit, dacă nu curajul, cel puţin curiozitatea să ascultăm ce ne spune istoria? Să nu mai reinterpretăm documente doar pentru că, nu-i aşa, cutare şi cutare versiune ne e favorabilă „nouă“ sau să omitem părţi care nu ne „convin“? Ce este acest etnocentric „noi“ pe care încercăm, zadarnic se pare, să îl apărăm? Sau să fie această nevoie de apărare tocmai dovada de care avem nevoie pentru a realiza că nu avem nimic de apărat?
Istoria e şi aşa fascinantă în modul în care s-a derulat. Să avem curajul, zic eu, ca Tacit, să aruncăm un ochi obiectiv, nepărtinitor asupra ei, şi atunci, poate, ceea ce vom găsi acolo ne va plăcea chiar mai mult decât ceea ce încercăm azi cu înverşunare să citim neapărat printre rânduri, indiferent dacă acel ceva se află sau nu acolo. Şi, poate, împăcarea cu trecutul nostru, oricare ar fi fost el, ne va ajuta să ne creăm o proaspătă imagine de sine care, deşi nu neapărat nepătată, ne va ajuta să ne înţelegem şi, în final, să ne acceptăm. Parafrazându-i pe englezi, o problemă acceptată e pe jumătate rezolvată. Şi poate acesta e primul pas pe care trebuie şi noi să-l facem pentru a reveni în sfârşit măcar la o palidă copie a acelei normalităţi pe care ne-o dorim totuşi, nu-i aşa, foarte, foarte mult. //
Comentarii 16
Theodor Marcean - 12-04-2014
Intre timp,s-a adeverit,se pare,ca scheletul deshumat la Curtea de Arges are gene cumane. Si s-a mai dovedit si ca genele majoritare ale romanilor sunt cele caracteristice popoarelor slave.Dar asta nu inseamna ca poporul roman este mai putin roman decat il stiam de la scoala.Romanitatea romanilor este data de cultura populara,evident unitara, si de vointa catorva generatii de a trai impreuna,in aceeasi tara.Diferentele regionale sunt cele care dau diversitatea necesara pastrarii simtului umorului,in vremurile triste pe care le traim.Tinerii de azi au oportunitatea de a se gandi de ce au dorit pasoptistii unirea si independenta,si de a actiona astfel incat sa nu mai fie necesar sa traiasca printre straini,pentru a trai la nivel european.
Răspundeharalamb - 06-22-2014
La un moment dat am avut senzatia ca am sarit, fara sa-mi dau seama, la revista Catavencu, sectiunea "Din putul gandirii". Va citez: "nu contează că de-a lungul secolelor (ca să nu le zicem milenii) corupÅ£ia de tip eminamente balÂcanic, laÅŸitatea politică, barbaria socială ar fi, privite obiectiv, perfect inÂcomÂpaÂtibile cu valorile romane pe care le reÂvendicăm cu atâta ardoare". Pai stimate domn, pe langa crasa zapaceala cronologica vad ca ignorati faptul ca "balcanismul" este acelasi lucru cu "valorile romane" asa cum au evoluat ele in Imperiul Roman si mai tarziu in cel Otoman. Nu ne-am dezis niciodata de ele!!
RăspundeAlbert - 12-08-2013
Stefan cel Mare vorbea slavona? Poate vorbea "SI" slavona, nu numai slavona. Vrea sa spuna Djuvara ca Domnul Stefan nu stia romaneste, in 40 de ani de domnie unde a luptat cot la cot cu taranii nu stia romaneste? Ha Ha. Djuvara printre date istorice concrete baga si date false, face parte si el din acest curent de "deznationalizare" a romanilor, de tiganizare si de dezbinare. Un popor dezbinat este mai usor de condus si de distrus. Iar romanii au dusmani cat incape.
RăspundeIon - 06-21-2013
Adeptii lui Sorosh, asa cum este si Neagu Djuvara, nu sunt de acord ca romanii sunt un neam pur. Da prin Bucuresti si alte orase mari ale tarii, sunt alogeni multi si corcituri de tot felul. Inainte de 1848 in Bucuresti se vorbea greceste, neam din care face parte si Djuvara, care este roman de ocazie. Ca orice grec ponegreste tot ce nu e grecesc. Totusi taranii romani in marea lor majoritate sunt romani neamestecati, mai ales in zonele intra si sub carpatice dar si in campii. Pana la venirea comunistilor la putere, care erau colportori ai internationalizmului, oarecum asemanator cu globalizmul actual (insotit de teorii asemanatoare sau indentice cu cele ale lui Djuvara), nu existau casatorii mixte decat arareori in randul boierimii. Casatoriile mixte, acolo unde au existat, au dus la trecerea romanilor casatoriti in randul etnicilor cu care se casatoreau, niciodata nu deveneau romani ungurii, grecii sau altii. Romanii respingeau categoric orice casatorie cu straini, mai ales de alte religii, iar cei ce faceau acest pas erau renegati, trebuiau sa se mute din satul lor sau din neamul lor. Casatoriile intre romani si tigani, cu turci sau tatari erau inexistente. Daca o romanca nastea un copil din impreunarea cu astfel de etnici, nu avea sansa la viata, de multe ori nici chiar femeia in cauza. Ajungea de rasul si oprobiul lumii, trebuia sa dispara. Djuvara bate campii cu cumanii care au devenit romani. Nu era posibil pentruca romanii ii ura pe straini chiar daca erau bogati sau insemnati.In sufletul lor romanii si acum nu-i are la inima pe straini, dar rapda si asteapta momentul.Mergeti in sate sau mai pe la marginea oraselor si veti vedea care sunt sentimentele romanilor. Djuvara considera ca nici rascolala de la !907 n-a prea fost asa cum stim din istorie. Minte ca un ciocoi (ciocoi=boier devenit prin parvenire si furtisag). Inaintasii mei au participat la rascoala, desi erau instariti pentrca rascoala a fost in esenta indreptata impotriva arendasilor straini (greci, evrei, armeni, etc) si era incitata de preoti si invatatori. Despre Mihai Viteazul istoricii adevarati demonstreaza cu documente ca e fiul lui Patrascu Voda si al unei mame din neamul Craiovestilor. In timpul domniei lui, toate armatele din Europa erau adunate din mercenari (ca acum).Care-i problema? Scopul actiunii lui a fost nobil. Lui Djuvara insa ii pute. Ca voievozii Basarabi erau cumani. Poate ca aveau ceva cu cumanii din Ungaria (erau supusii regelui ungur), dar e greu de crezut ca romanii se subordonau lor, asa ca oile, daca nu ar fi avut ceva care sa-i atraga. Tot o trage ca nu erau o natiune, ca nu erau breji, are el ceva cu romanii, asa intru-na, "ca Neaga".Asta vrea sa-i ia locul lui Iorga si Xenopol.S-o creada el. Dupa ce da coltul, nu-si mai aduce aminte nimeni de el.Daca nu era la radio Europa libera, nu-l baga nimeni in seama.
RăspundePuritan - 03-06-2013
În ştiinţă, se fac, în forumuri de specialişti, comunicări ştiinţifice care sunt supuse dezbaterii. Se analizează pertinenţa şi relevanţa probelor prezentate, şi se validează ori se invalidează teoriile. În tot articolul nu am găsit decât aserţiuni care ar putea avea valoare de adevăr sau ar putea rămâne simple alegaţii. Ar putea să ne dea autorul unul sau câteva exemple cu dovezile corespunzătoare produse de către domnul Neagu Djuvara?
Răspundesoimul patriei - 10-04-2012
Iata o exemplificare de manual a dictonului "Cand n-ai argumente sa ataci mesajul, ataca mesagerul'. Asa cum spune Radu, istoricul care a lansat ipoteza ca primul voievod al Munteniei ar fi fost cuman, facand echivalenta intre Basarab si legendarul Negru-Voda, a fost N. Iorga. Intrebat la vremea respectiva (in anii '20) de ce n-o publica, Iorga a a raspuns ca in contextul nationalist al epocii ("rromanii verzi") nu putea sustine ca "descalecatorul" n-ar fi fost valah! Si macar daca ar fi asta singurul fapt ascuns in istoria celor 2 voievodate... Caci ceea ce s-a predat la generatii de elevi dupa primul razboi mondial si se preda in continuare in licee nu sunt atat minciuni, cat jumatati de adevaruri. Cel mai cunoscut mit este citatul cu "dacii, cei mai bravi dintre traci"...
Răspundekro - 09-10-2012
E de ajuns sa te uiti la majoritatea comentariilor de pina acum, ca sa iti dai seama ca autorul are dreptate. Adevarul trebuie spus. Sintem ceea ce sintem, si nu ceea ce credem ca sintem. Nu inteleg la ce ne trebuie modele, daca ele sint false, mituri, daca sint neintemeiate. Ca si cum, daca Negru Voda a fost cuman, ar fi cazul sa-l dam jos din istorie, iar daca Stefan cel Mare vorbea slavona, e un voievod bicisnic. Cam citi regi din dinastiile europene au fost 100% de acelasi singe cu poporul lor? Unii, nici un strop! Si aflam asta din cartile de istorie. Asta este istoria: evolutia societatilor umane asa cum au fost sau, mai bine spus, asa cum le atesta documentele, nu asa cum am vrea noi sa ni le imaginam. Si mai pot sa inteleg boborul credul, dar istoric (om de stiinta) mistificator, chiar ca e o contradictie in termeni! Ridicol.
RăspundeAthon - 09-09-2012
este un articol simplu si corect, care foarte probabil scoate din minti mintile hodinite ale national-comunistilor, care scoteau eraoii pe banda rulanta, se vroiau nascatori de Europe. Real n-au dovedit insa nimic, iar specialistii in materie faceau cariera cu pupancurismul.
RăspundeMaria R. - 09-06-2012
Bravo,d-r/d-na Roxana,ati surprins succint si adecvat problema asta a demitizarii... Si asa e,Cleopatra,de ex.,era grecoaica la origine,avea nasul mare ,dar era cam rea de musca. Mai conteaza ca era erudita si avea cap politic cum poate Marc Antoniu nu ?
RăspundeRoxana - 09-05-2012
Acest articol, pe cat de inundat de informatii este, pe atat de simplist imi pare. Ma duce cu gandul la o sotie si o mama frustrata care, dupa trei decenii de tacere langa un sot curvar si betiv, incearca sa ii darame propriului fiu mitul tatalui, denigrandu-l. Oare fiul isi va iubi mai putin tatal? Oare fiul isi va ridica mama in slavi si isi va renega tatal? Nuuuu, va fi cuprins de o adanca suferinta...pentru ca fericirea este un produs de casa. Va propun, domnule autor, un viitor articol despre Cleopatra. Stiati ca nu avea sange egiptean? Si, plus de asta, era si putin cam curvistina...
RăspundeHerodot - 09-05-2012
Absolut de acord cu faptul ca articolul este cat se poate de prost! Concluzia nescrisa a articolului: toti marii nostri istorici, incepand cronicarii moldoveni, continuand cu Xenopol, Iorga si terminand cu Daicoviciu si Giurascu au fost niste diletanti in comparatie cu Marele Neagu Djuvara - descoperitorul si detinatorul ADEVARULUI ABSOLUT!
Răspundenicoleta radoiu - 09-05-2012
tinand cont ca fiecare tara a avut de-a lungul istoriei dedesubturile ei sumbre, ceea ce mi se pare case intampla cu acest articol este o improscare a si asa putinei demnitati de nationalism existenta in ziua de azi in Romania; nu mi se pare demn de prestanta de istoric, sa minimalizeze si sa reduca la stadiul de ''larva'' o natie si mai ales coloana vertebrala data de istorie. mi se pare normal sa fi existat minusuri in personalitatea fiecarui om de stat sau politician ce a trecut prin istorie, de aceea se numesc ''oameni'' de stat si nu altcumva, dar sa stergi cu buretele realizarile lor, spunand ca de fapt erau asa si pe dincolo, mi se pare lipsa de respect pentru realizarile lor. nimeni nu este perfect, indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea, doar ca, speri, ca defectele sa nu ii domine actiunile. domnul Neagu Djuvara este un om pasionat de istorie, care a trait istoria si care ar fi putut intelege ca aveam nevoie de modele si de evidentierea unor calitati , mai ales in aceste vremuri in care Babel pare mai prezent ca oricand, copiii au nevoie de eroi, noi avem nevoie de minti luminate si oameni cu care sa dezbatem idei constructive, nu avem nevoie de minimalisti si defaimatori dornici de afirmare cu orice chip. domnul Neagu Djuvara ar fi trebuit sa fie un ajutor pentru noi, cei, doritori inca de modele si oameni de caliate, cei care am invatat in scoli ca istoria ne reprezinta, si ca oamenii de caliate exista. si avem maturitatea necesara sa acceptam ca oamenii in totalitate buni nu exista! si ca toti au defecte, care nu ar trebui luate in seama atata timp cat nu ii domina.
RăspundeGheisha - 09-05-2012
Nu sunt istoric si nu pot face judecati de valoare. Dar maestrul Neagu Djuvara este pentru mine cel care mi-a redat increderea in materia "istorie" asa cum n-am avut parte in scoala, mi-a deschis apetitul pentru aprofundarea trecutului tarii mele. Corelarea evenimentelor istorice petrecute pe teritoriul care mai tirziu se ve numi Romania cu ceea ce s-a petrecut in restul Europei, m-a facut sa inteleg mai bine prezentul, sa mi-l asum si sa pot rosti "noi romanii" fara nici o conotatie negativa.
Răspundealexandru - 09-04-2012
Fara sa imi propun sa spun altceva decat ceea ce spun (mai exact, afirmatia nu tinteste autorul), articolul este cat se poate de prost
Răspunderadu - 09-04-2012
Comentariu absolut incompetent si senzationalist, care nu arata decat ca autorul e mai obsedat de propriile idei "romaniste" - adica daco-tracice, vechiculate de niste semi-docti fantezisti, intotdeauna marginali (Densusianu reluat de protiocronistii ceausisti) in campul istoriei - decat de istorie : in primul rand, Djuvara nu dovedeste nicio origine cumana a lui Basarab, ci doar reia o ipoteza posibila, una lansta chiar de Iorga, acel mare istoric "romanist"....Nu e nimic absurd si unic chiar in cele mai absurde idei nationaliste romanetsi, care sa nu aiba echivalente sau comparatii similare in istoria altor state europene. Hai sa ne ocupam de istorie, si mai putin de comentarii superficiale despre cum e corect politic sa scrie istoria - asta o poate face orice comentator de duzina care recita trei poncife la moda.
Răspundedragos - 09-04-2012
daca ati fi citit macar cartea lui lucian boia, istorie si mit, aparuta inca din 1997 (!!!!), probabil ca nu ati mai fi avut aceiasi surpriza. dar e bine si mai tarziu, decat niciodata.
Răspunde