Pe aceeași temă
Volumul Pas cu pas al lui Klaus Iohannis reconstituie ascensiunea unui om care, oricât de sobru s-ar dovedi, nu e nicidecum adeptul plafonării. Al căii de mijloc, poate, dar nu al mediocrității.
Cartea de circumstanță e un produs al epocii noastre paradoxale. Așa se face că, în plin Internet, abundă pe standuri volumele tipărite, semnate de autori atipici, siguri de prestigiul încă neegalat al suportului livresc tradițional. Pe cât de amplă este oferta în domeniul acestui gen de lectură, pe atât de rare sunt ocaziile când el aduce un real beneficiu cititorului, dincolo de anecdotica sau voaierismul de moment. Sub imperiul grabei, marketingul editorial lasă de obicei pe plan secund calitatea textului dintre coperți, în condițiile în care statutul public al autorului garantează succesul de librărie. Trebuie să admit că, în primă instanță, am situat volumul autobiografic al lui Klaus Iohannis, Pas cu pas, în această paradigmă mai curând reducționistă. M-am repezit să-l cumpăr (pe valul euforiei electorale), dar nu l-am deschis mai mult decât... pentru a-l răsfoi. A-mi face o idee. Și, nu neg, pentru a afla eventual câte ceva din „intimitatea“ unui destin realmente spectaculos. Ei bine, experiența acestei lecturi conjuncturale s-a dovedit peste așteptări. În sensul că, pur și simplu, nu am putut lăsa cartea din mână.
Primul lucru care îl face pe cititor să creadă că se va plictisi repede este frazarea extrem de simplă, ritmul monoton al evocării, absența oricărei preocupări retorice. Cum așa?! Președintele „ales“ să nu se exprime într-un fel aparte? Să nu surprindă prin dezvăluiri captivante despre background-ul familial? Să nu caute să „agațe“ de la bun început cu ceva nebănuit? Precizările din Cuvântul înainte ne eliberează prompt de o asemenea grijă: „Faptul că am refuzat întotdeauna să vorbesc despre viața mea personală și să comentez, la orice oră, păreri despre unul sau despre altul a trecut drept dubios (...) Am o viață care poate părea banală, obișnuită. Excepționalul, dacă despre asta a fost vorba vreodată, am considerat că ține de tot ceea ce reușeam să construiesc pentru comunitatea care îmi acordase încrederea. Nu mi s-a părut că vorbele, prea multe vorbe ar fi fost necesare“. Adept ferm al eticii discreției, Iohannis „are curajul“ să-și clădească volumul pe o asimetrie teoretic defavorabilă, alocând un singur capitol, din cele cinci, autobiografiei în sens strict. Adică vieții private și formării profesionale de până în anul 2000 - când devenea prima dată primar. Intervalul dintre paginile 8 și 43 îi este suficient pentru a povesti copilăria, adolescența, studenția, viața de profesor, căsătoria timpurie, preferințele în câteva domenii și chiar ucenicia în cadrul FDGR - trambulina către viața publică. Celor interesați de amănunte picante li se taie avântul în mod elegant, în timp ce crezul spiritual este exprimat cu pudoare, în contextul demontării unuia dintre cele mai insistente clișee negative: „A circulat la un moment dat un zvon cum că nu m-aș urca în avion. Este o legendă, fără niciun fel de suport real. Nu mi-a fost niciodată teamă de zbor, nici nu am vreo superstiție. În schimb, am o credință, nu o superstiție: credința creștinească“ (p. 30). Spre finalul primului capitol, cititorul se simte deja prins în cadența calmă a unei relatări care spune lucrurilor pe nume și care conturează, filă cu filă, un personaj pe cât de convingător, pe atât de atașant.
Odată depășită „corvoada“ confesivă, Klaus Iohannis e liber să se estompeze, făcând loc protagonistului de suflet al cărții sale: Sibiul. Orașul care i-a oferit șansa de a dezvolta o veritabilă pasiune pentru administrație, ca slujire în folosul binelui comun. De altfel, fostul primar nu poate relata povestea celor 14 ani, de când „străzile din Sibiu erau cele mai găurite din tot Universul“, până azi, când „este un oraș cu o economie puternică și o rată a șomajului aproape de zero“ - altfel decât din perspectiva unei sinergii fructuoase: „am avut privilegiul extraordinar de a transforma acest oraș după cum însuși Sibiul m-a inspirat s-o fac“ (p. 44). Fără alunecări vanitoase, edilul consideră (și ne învață și pe noi să vedem astfel lucrurile) că: „Este o șansă aproape unică pentru cineva să transforme orașul în ceea ce își imaginează“ (p. 73). Panoplia realizărilor dovedește importanța strategiei, dar și a muncii de echipă, în orice domeniu. De la urbanism și valorificarea patrimoniului, încurajarea investițiilor și transparența proceselor birocratice, până la viața culturală sau bunul gust ambiental, consecventa punere în practică a unor principii de colaborare și rigoare s-a dovedit și s-ar dovedi oricând infailibilă - ne explică Johannis, mândru, fără a fi egocentric. Pur și simplu, ca fiu al orașului („spațiu al diversității tolerante“) care, în 2007, devenea Capitală Culturală Europeană.
KLAUS IOHANNIS - Pas cu pas, Editura Curtea Veche, 2014 |
Klaus Iohannis se raportează negreșit, în rarele momente de efuziune, la ansamblul comunității, atât ca membru, cât și ca lider al ei: „De-a lungul timpului s-au strâns câteva poze în care apar alături de oameni care au venit și mi-au întins mâna, care s-au fotografiat zâmbind cu mine. Zâmbesc și eu în toate aceste poze. Sunt pur și simplu momente în care mă bucur că modul în care mi-am imaginat evoluția Sibiului și a administrației sale este apreciat de oameni. Cred că asta înseamnă, până la urmă, să fii un personaj charismatic: să ai capacitatea să-i convingi pe oameni că ceea ce faci este important și să crezi în acel lucru. Nu în sensul politicianist, acela în care convingi pe oricine de orice, ci în sensul unor convingeri tari, pe care să le pui în fapte“ (p. 69). În aceeași logică a ștergerii de sine în favoarea unei viziuni destinate tuturor, omul public e conștient de rolul său modelator, pe care îl abordează cu naturalețe și fără orgoliu deșănțat: „Nu am simțit niciodată presiunea rolului de model, ci mi l-am asumat pentru simplul fapt că am crezut că așa este normal. Primarul ales al unei comunități trebuie să fie un model pentru comunitatea respectivă, după cum președintele țării trebuie să fie un model pentru întreaga țară“ (p. 59). În gura multora, o asemenea formulare ar fi pură demagogie. În cazul lui Iohannis, ea devine credibilă fiindcă are acoperire în... realitate.
„Sibiul renăscut“ este, de departe, cartea de vizită preferată a lui a lui Klaus Iohannis. Dar nu e singurul unghi din care poate fi apreciată cariera sa publică. În aceeași convenție a discreției, volumul Pas cu pas reconstituie ascensiunea unui om care, oricât de sobru s-ar dovedi, nu e nicidecum adeptul plafonării. Al căii de mijloc, poate, dar nu al mediocrității. Așa se explică traseul de la profesor la inspector școlar, președinte (12 ani!) al FDGR, de trei ori primar al Sibiului, președinte al PNL, candidat la președinția țării și președinte victorios în alegeri. Până la 55 de ani. Etape de viață profesională tratate cu același spirit constructiv al devoțiunii față de colectivitatea umană, cu aceeași atenție pentru un comportament demn, corect: „Un contract politic trebuie să urmărească atingerea unui obiectiv public. Ceea ce consider inacceptabile, într-un contract politic, sunt mizeria, mârlănia, lipsa de bună-credință“ (p. 141). De altfel, obstinația de a nu se abate de la norma unei conduite onorante și mai ales autentice, conforme celor mai adânci convingeri, i-a creat destule probleme candidatului Iohannis în campania electorală. Nu rareori, sub forma unor denigrări sau atacuri josnice. Dar și în asemenea situații, fidelitatea față de sine însuși a avut câștig de cauză. „Nu îmi este teamă de nimic! Nu am făcut nimic care să mă poată compromite (...) Eu nu am considerat pe nimeni adversar, ci competitor și am constatat mereu că cetățenii sunt mult mai inteligenți și mult mai bine orientați decât bănuiesc candidații fără proiect. Lumea mă vede, mă cunoaște“ (p. 155). Hotărât să-și ducă mai departe credoul potrivit căruia postura de putere are ca fundament responsabilitatea, aspirantul la treapta ierarhică supremă reiterează obligația esențială a ocupantului ei: „Președintele României trebuie să fie un reper. Numai așa poate avea o influență asupra societății. România se va schimba în bine, doar dacă la cel mai înalt nivel se va propaga o corectă ierarhie de valori“ (p. 164).
Cei care l-au urmărit pe Klaus Iohannis de-a lungul competiției electorale pentru prezidențiale, au înțeles (aș spune chiar au simțit) că această persoană nu spune ceea ce nu gândește sau ceea ce nu face. Dimpotrivă, că este ghidat de un „far“ intim ( probabil chiar credința mărturisită în Dumnezeu) care îl ajută să-și urmeze calea. În acest context, lectura cărții sale nu poate fi conformistă, căci nu a fost elaborată din conformism. Grija noului președinte de a ieși în întâmpinarea oamenilor și pe această cale, ca un memento comun, nu poate fi disociată de ansamblul filosofiei sale comportamentale, în care omul etic este oricând prioritar față de omul estetic. Un fapt rarisim în viața noastră publică - pe care Klaus Iohannis va trebui să-l confirme și să-l impună ca regulă de conviețuire.