O nouă carte de Andrei Oişteanu

Redactia | 14.09.2021

Recent a apărut la Editura Polirom un nou volum din seria de autor „Andrei Oişteanu”. Titlul cărţii: Moravuri şi năravuri. Eseuri de istorie a mentalităţilor.

Pe aceeași temă

Cuprinsul cărţii dă măsura diversităţii subiectelor abordate: Suntem ceea ce purtăm. Schimbarea la haine a României * Despre pânzeturi, până-n pânzele albe * Politică şi delicatese. Conotaţiile culinare ale puterii şi corupţiei * Trupul artificial * Ţara Meşterului Manele * Cu rogojina-n cap și jalba-n proțap * Dincolo şi dincoace de oglindă * Insula, marea şi fluviul în imaginarul colectiv * Stânga vs dreapta. Farmecul discret al dihotomiei * Rohmani-Brahmani. Călătoria unui motiv în spațiu și timp * Găgăuzii. Istorie și etnogeneză * Creştini, evrei şi musulmani în controversă. Dispute teologice publice în Europa medievală * Evreii din România în context european * Duelul şi onoarea masculină la români * Delictul de bibliocid.

Câteva rânduri semnate de Mircea Cărtărescu pe coperta a patra spun multe despre carte şi autor: „Ca antropolog, etnolog, istoric al religiilor și al mentalităţilor, Andrei Oişteanu este o personalitate foarte clar conturată în cultura română. Însă mi-aş dori să subliniez o altă trăsătură care mă apropie foarte mult de el, anume curiozitatea. O curiozitate nestăpânită, una care îmbrăţişează toate aspectele vieţii. Andrei Oişteanu este un om ce scotoceşte în locuri în care puţini dintre noi ar scotoci, un om care caută lucruri „interesante“ în sensul lui Kierkegaard, caută lucruri despre care simţim cu toţii că înseamnă ceva mai mult decât se aşteaptă oamenii să însemne. Cele mai recente cărţi ale sale, cea privind imaginea evreului în cultura română şi europeană, cea dedicată narcoticelor în cultura română şi cea consacrată sexualităţii, reprezintă o culminare a acestei curiozităţi intelectuale deosebite, pentru care îl apreciez atât de mult pe Andrei. Şi îndrăznesc să spun, cu modestie, că şi eu împărtăşesc acest tip de curiozitate, şi eu sunt atras de lucrurile insolite, de acele lucruri despre care se vorbeşte mai puțin, de acele lucruri care le par suspecte oamenilor sau îi par suspecte burghezului comun”. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22