PATRIZIA DE RACHEWILTZ - TAISHAN-UL MEU

Magda Carneci | 19.04.2017

O carte remarcabilă, dar care a trecut până acum neobservată este Taishan-ul meu (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016), un volum bilingv de poezie, englez-român, semnat de Patrizia de Rachewiltz, un nume deocamdată necunoscut în România. Nepoată a lui Ezra Pound, născută în 1950 la Merano, Italia, într-o familie aristocratică cu mare tradiție artistică, Patrizia de Rachewiltz este fiica lui Mary, poetă și prozatoare americană, fiică la rândul ei a unei faimoase violoniste Olga Rudge și a marelui poet american care a revoluționat poezia modernă Ezra Pound.

Pe aceeași temă

 

Cu o biografie la rândul ei impresionantă, poetă, nuvelistă, traducătoare, Patrizia scrie în trei limbi, italiană, engleză și olandeză. În peisajul poetic american, viziunea autoarei îmbină tradiția romantică și modernistă cu accente postmoderne. Poezia ei se află la intersecția dintre imagism și confesiunea lirică postbelică. Stilul său impresionist și autobiografic se înrădăcinează în poetica modernistă pură, căreia îi adaugă accente personale. Sensibilitatea sa poetică prezintă ecouri intertextuale cu alte poetici moderniste, precum cele ale lui Robert Lowell, Sylvia Plath, Robert Bly, Wallace Stevens sau James Wright.

 

Taishan-ul meu este un volum poetic de memorii, meditații și vise, scris într-un stil imagist adaptat sensibilității postbelice și postmoderne. Volum autobiografic și imaginar, cartea are trimiteri la motive și idei din Cânturile lui Ezra Pound, citite într-o cheie aș zice familială. Taishan este numele unuia dintre cei cinci munți sacri ai Chinei, menționat de Pound în Cânturile Pisane ca un simbol al încercărilor vieții și al posibilității de transcendere. Taishan-ul meu descrie momente emoționale ale unui cuplu, de la primele întâlniri și până la neînțelegerea finală, într-un parcurs meandric al pasiunii, care înglobează momente ale copilăriei, aluzii la celebrul său bunic, dar și momente de fuziune extatică cu natura și cosmicul.

 

„Timp de/ o zi minunată/ a fost pace/ și o mie de ani au încăput/ într-o clipire.“ Tradus admirabil de Daniela Oancea și Viorica Pâtea, cu o prefață semnată de cea din urmă, Taishan-ul meu oferă la lectură o plăcere trezitoare și rafinată. (Magda Cârneci)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22