Portretul marxistului cu arma în mână

Razvan Braileanu | 04.08.2009

Pe aceeași temă

Nu e uşor să faci film biografic, mai ales dacă personajul ales este unul controversat. Asta nu l-a împiedicat pe actorul Benicio Del Toro să ducă la îndeplinire una dintre ideile sale cele mai îndrăzneţe: să-l joace pe Ernesto „Che“ Guevara, medicul marxist argentinian care a contribuit decisiv la revoluţia comunistă din Cuba, ucis în Bolivia cu sprijinul CIA şi, astfel, transformat în simbol stângist, mai degrabă pop-cult decât ideologic. Del Toro s-a documentat ani de zile pentru a cunoaşte personajul, s-a implicat în scrierea scenariului şi a apelat la regizorul Steven Soderbergh (cu care mai lucrase la Traffic) ca să preia frâiele proiectului. Astfel a rezultat Che, un monstru cinematografic de peste 4 ore, împărţit în două filme: El Argentino şi Guerrilla.

Prima parte acoperă revoluţia cubaneză, de la  întâlnirea dintre Che Guevara şi Fidel Castro în 1955, la debarcarea insurgenţilor în Cuba în 1956 până la căderea regimului Batista şi preluarea puterii de către comunişti în 1959. Din când în când, firul epic este întrerupt de imagini cu Che Guevara la sediul ONU, în 1964. A doua parte se concentrează pe campania boliviană din 1967 a lui Guevara, până la capturarea şi execuţia sa. Che Guevara nu este prezentat nici ca un erou, nici ca un monstru, ci ca un strateg care-şi conduce trupele spre victorie (în Cuba) sau spre moarte (în Bolivia), într-un război care n are nimic spectaculos sau glorios.

Benicio Del Toro reuşeşte să capteze omul Che Guevara, bolnav de astm, dar ambiţios, un idealist care a crezut până în clipa morţii în convingerile sale marxiste.

De altfel, performanţa actoricească din Che a lui Benicio Del Toro a fost răsplătită cu premiul pentru interpretare masculină la Cannes anul trecut.

Filmul a stârnit controverse din cauză că nu se opreşte asupra aspectelor defavorabile din viaţa lui Che Guevara. Deşi faptele prezentate pe peliculă reflectă cu acurateţe întâmplări reale, ceea ce nu se vede în film, dar se ştie din cărţile de istorie – execuţiile sumare pe care le-a comandat Che – a iscat un val de critici. Acesta este şi motivul pentru care comunitatea cubaneză din SUA a protestat la premiera filmului la Miami Beach, în timp ce, în Cuba şi în Venezuela, autorităţile comuniste au organizat proiecţii spectaculoase şi i-au primit cu fast pe regizor şi pe actori. Steven Soderbergh a răspuns criticilor care i-au reproşat că nu a portretizat şi latura criminală a lui Ernesto Guevara: „M-a interesat Che ca luptător, ca un tip care a avut o ideologie, care a pus mâna pe armă. A fost executat la fel cum voi spuneţi că el a executat alţi oameni“.

Dincolo de controverse, Che este un film remarcabil, făcut de un regizor curajos. Cine vrea acurateţe biografică de mare fineţe poate consulta oricând tratatele de istorie, la bibliotecă; la cinema, filmul are voie să decupeze rezonabil felii de realitate.

Che este distribuit în România de Independenţa Film, prima parte fiind în cinematografe din 24 iulie, iar a doua parte intrând pe ecrane din 14 august. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22