Recuperarea tragediei

Tania Radu | 06.08.2008

SHARE 1

Pe aceeași temă

Trei ani de la vuietul public al cazului de exorcism pe­tre­cut la Manastirea Tanacu. Ca de obicei, vuietul s-a stins repede, toata lumea si-a pus mainile la urechi, sas­tisita sa vada aceleasi si aceleasi titluri, aceleasi imagini reluate la nesfarsit cu energia mondenitatilor de prost gust. Subiectul a mai revenit apoi, cand si cand, prin zi­are, fara vlaga, pe timpul proceselor intentate preotului si calugaritelor care incercasera sa scoata diavolul din biata Irina Cornici, o fata de 23 de ani. La inceput, pre­o­tul Daniel Corogeanu, cu alura lui dostoievskiana, neli­nis­titoare si senina in egala masura, aparea in ziare si la televizor sub cuvinte teribile: bruta, iresponsabil, crimi­nal. Pe urma lumea s-a obisnuit, a aparut sastiseala ner­voasa (iar?! ca la noi la nimenea etc). Povestea deve­nise un nou motiv de ipocrita autoflagelare nationala, mai ales ca picase si cealalta istorie sinistra: asasinarea pa­rin­telui Roger, staretul comunitatii de la Taizé, Franta, de catre o romanca, si inca sub ochii unei multimi de oa­meni adunati in procesiune catolica. Cele doua cazuri au fost rapid amestecate, in presa romaneasca si stra­ina deopotriva, sub ideea fanatismului care ar pandi trai­rile religioase ale romanilor.

Privind in urma, cel mai ciudat mi se pare consensul. Presa a dat tonul si lumea laica s-a indignat cores­pun­zator, Biserica Ortodoxa Romana a actionat ca si cum ar fi fost de aceeasi parere. Preotul a fost caterisit, lasat pe mana justitiei cu maicutele impreuna, s-au dat comu­nicate de delimitare. Despre manastiri s-a vorbit pe fata ca despre simple adunaturi de oropsiti, saraci cu duhul si, iata, uneori chiar primejdiosi. Biserica a preferat sa lase totul sa se stinga decat sa infrunte o dezbatere in care nu putea fi evitata chestiunea calitatii corpului bise­ricesc. In schimb, n-a fost scapat din ochi acul indicator care trebuia sa indice, cat mai ferm, deschidere euro­peana. Cu acest pragmatism - cam rece, dar nu inabil - s-a putut trece mai departe.

Cazul Tanacu a trecut, apoi, in faza de metabolizare. S-au scris carti, scriitori straini au venit in Romania sa se documenteze asupra acestei ciudatenii cu iz medi­eval (Pascal Bruckner), s-au pregatit scenarii de film, s-au facut piese de teatru. In loc de cicatrizare, pare ca toa­te astea redeschid rana care trebuie, pana la urma, cu­ra­tata ca lumea. Nimic nu mai pare deja rezolvat si cu atat mai putin simplu.

Dan Stanca a ales sa inglobeze povestea in ultimul sau roman, Cei calzi si cei reci, aparut la Cartea Ro­ma­neasca, unde aduce o versiune foarte personala, cu mari libertati fictionale. Aici, preotul exorcist e un dosto­ievskian sadea, ca profil si ca discurs, chinuit de proble­mele moralei crestine, un carturar cu statura spirituala. Alt personaj din roman e jurnalist si, spre deosebire de ma­jo­ritatea reprezentantilor de la noi ai breslei, se fra­man­ta inca daca puscaria e solutia corecta in cazul preo­tului de la Tanacu. Moartea Irinei Cornici trece in planul doi, drama e doar a calugarului stigmatizat pentru exces de zel religios.

Alte doua reconstituiri au mers, intre timp, pe alta a­­bor­­dare: Tatiana Niculescu Bran, jurnalista la BBC, a pu­bli­cat, acum doi ani, un "roman jurnalistic", Spo­vedanie la Tanacu, in care cei implicati isi spun fieca­re versi­unea, relatarile sunt puse cap la cap si intregite cu ob­servatii de tip reportericesc. Atat si nimic mai mult. Re­mar­cabila probitate a reconstituirii n-a scapat nimanui la vremea respectiva, dupa cum a reusit, cred, sa treaca din pagina si apelul apasat la intelegerea faptelor in con­text. Humanitas a publicat, insa, de curand si un al doi­lea volum al jurnalistei, Cartea judecatorilor. Cazul Ta­nacu*, unde sunt refacute din bucati procesele prin ca­re maicutele si calugarul exorcist au ajuns la inchisoare. Aproape simultan, in mai si iulie, la Bucuresti au fost ca­teva reprezentatii cu spectacolul realizat de regizorul Andrei Serban (mai intai la New York, la teatrul La Ma­Ma, si apoi la Odeon-ul nostru), dupa o dramatizare a ce­lor doua carti-reportaj.

Spectacolul lui Andrei Serban e mana cereasca pen­tru cartile Tatianei Niculescu Bran. Lucrand impreuna, re­gi­zor si dramaturg au reusit sa elimine timiditatile car­tilor si echivocurile de interpretare. Tragedia de la Tana­cu isi regaseste statura, eliberata de siluirile limbajului de presa, care s-a intrecut in a pune totul in carca bigo­tismului endemic si a nesimtirii sistemului de sanatate romanesc. De asa ceva, fatalmente nimeni nu se mai sim­te cu adevarat vinovat. Neutralizarea sensibilitatii pu­blice, detasarea teribila a omului de rand de orice scru­pul de participare civica sunt efectele dezastruoase ale ma­joritatii campaniilor de presa de la noi. Raul sunt me­reu ceilalti, ei trebuie infierati, noi, fiecare in parte, nu avem de fapt nimic sa ne reprosam. Reactia civica se rezuma, de ani de zile, la simplul colportaj indignat.

E cu atat mai pretios faptul ca aproximativ 80 de oa­meni au iesit seara de seara din mica sala de la Odeon temeinic zguduiti, impinsi brusc in afara acestui cerc vicios. Intensitatea insuportabila a dramei Irinei Cornici, dar si a celor care au incercat, in zadar, sa o ajute a re­de­venit miezul cazului Tanacu. Incarnati de actori pro­fesionisti, actorii reali si-au primit inapoi, in dozajul onest, bunele intentii si micimile de suflet, lasitatile si scrupulele, amestecul complicat de daruire prost in­­dreptata, de ignoranta si fervoare. Nu e lipsit de sem­nificatie faptul ca (informatie de culise) reactia BOR dupa premiera romaneasca a spectacolului a fost buna. Dreptatea s-a impartit de aceasta data, asadar, ceva mai corect prin arta.

Tatiana Niculescu Bran n-a mers de una singura atat de departe. Cartile ei poarta subtitlul prudent "roman jur­nalistic". Daca maniera de adunare a materialului e cu a­de­varat jurnalistica, si anume in cel mai bun sens al cuvantului, adica minutioasa, pastrand distanta si sus­pendand la maximum judecata, in schimb romanesca nu prea e. In al doilea volum cu atat mai putin, diferenta se poate masura acum mult mai bine, o data cu cartea lui Dan Stanca. Totul consta in lungi interviuri cu pro­ta­gonistii, in care crisparea indusa de agresivitatea presei de informare a trebuit depasita milimetru cu milimetru, dar si in coroborari de documente spitalicesti (foi de ob­servatie, diagrame de asistenta de urgenta, expertize medico-legale, dispozitii de la centru etc.). Din Cartea judecatorilor nu lipsesc trimiterile la cercetarea straina, ca­re descrie in termeni stiintifici mecanismul exor­ci­za­rilor, in cazul transei religioase. Literatura - cata este - e con­vocata numai in rescrierea mai fluenta a marturiilor, in portretele conturate de Tatiana Niculescu Bran dincolo de declaratii, in refacerea verigilor lipsa, cu deosebire in privinta copilariei Irinei Cornici. Tanara era produsul defi­nitiv marcat al unui orfelinat mixt din Barlad, cu tot taca­mul inclus: abrutizare fortata, privare severa de afec­ti­u­ne, agresiune sexuala la vedere, promiscuitate, compor­tament sexual in deruta (lesbianism de pubertate). A ur­mat ce trebuia sa urmeze: decompensare psihica, diag­nosticata tardiv drept schizofrenie si netratata cum tre­buie, recadere fatala si interventia nefericita a metodelor bisericesti: maslu si molifta Sfantului Vasile, adica slujba de alungare a diavolului din om. In sfarsit, moartea tine­rei femei si tot circul declansat in presa.

In cartile Tatianei Niculescu Bran, dar mai ales in dra­ma­tizarea lor, portretele sunt de o finete sobra. Cel al Irinei si al prietenei ei din orfelinat Chita, cu deosebire. Lamurita acum deplin in ce-l priveste pe Daniel Coro­geanu, Tatiana Niculescu Bran spune intr-un interviu re­cent din Adevarul literar si artistic: "Oamenii astia sfinti au facut niste lucruri, el (Corogeanu - n.m.) le face literalmente la virgula si lui nu-i ies… Deci tre­buie sa fi fost pentru el o drama, dincolo de drama de a nu sti ce s-a intamplat…". Cheia personajului a fost gasita in noroiul etichetarilor superficiale: blocarea sim­tului de raspundere strict in zona canonului duhov­nicesc. Totul se intoarce la punctul initial, vulnerabil si de aceea evitat cu indemanare de BOR: problema com­petentei teologice, si psihice deopotriva, a oamenilor bisericii.

Cu spaima melodramei in minte, autoarea se tine cu stras­nicie de cata detasare poate convoca. O singura ex­ceptie, avocata apararii, fiinta marcata de sentimentul ne­no­rocului, ea insasi credincioasa pana la pragul bigo­tismului, prea vulnerabila ca sa castige acest complicat proces. Amanunte numeroase din viata ei personala (o so­ra care murise la 20 de ani in manastire, in conditii mai putin vinovate, dar aparent imputabile, un divort dur, un accident de masina foarte grav chiar in perioada pro­cesului etc.) sugereaza circumstante atenuante, dar nu re­u­sesc decat sa o puna intr-o lumina de mult mai peni­bila inadecvare decat pe Corogeanu insusi. Aici paginile ro­mantioase nu merg, scartaie in falset - si nu sunt putine.

Mai experimentata in cotloanele obscure ale cazului, Ta­tiana Niculescu Bran indrazneste, in aceasta a doua carte, si ipoteze personale, dintre acelea pe care presa - cea mai aroganta dintre instantele care au "judecat" Ta­nacu - le-a ignorat: Irina Cornici ar fi putut fi unul din ca­zurile vindecabile prin ceea ce e definit ca exorcizare. Poate da, poate nu. Cum diagnosticul medical ramane in­cert, sau in orice caz insuficient fundamentat, cum tra­tamentul nu a fost cel adecvat exact din motivul anterior, cum salvarea a venit si a facut ceva ce nu trebuia facut (cel putin asta ar fi deductia amatoristica din informatiile ca­re circula public), nu se poate sti pana la capat cum au stat lucrurile. Un singur lucru pare cert: posedata sau nu, Irina Cornici ar fi putut ramane in viata, cu boala ei cu tot, cu traumele ei ingrozitoare, cu viata ei ca o acuza vie la adresa unui popor pulverizat in milioane de indivizi.

Macar a doua carte despre Tanacu ar fi putut renunta la subtitlul "roman jurnalistic". Valoarea textului e de­parte de a fi literara: ea tine de onestitatea rara a repor­terului. Ce va fi impins spre literatura aceasta laudabila stra­danie jurnalistica este cu siguranta decaderea aproa­pe generala a exigentelor meseriei in presa romaneasca de azi. In zona literarului, jurnalista a identificat, cu sigu­ranta, unica granita securizanta.

 

PS: Spectacolul realizat de Andrei Serban la New York si la Bucuresti face parte din pro­iectul Academia iti­neranta Andrei Serban, al Institutului Cul­tural Roman. Un remake este programat pentru aceasta toamna, la Paris. Toate montarile reprezinta ate­liere de lucru ale re­gi­zorului cu actori romani si straini, se­lectati prin siste­mul de auditii publice.

 

* Tatiana Niculescu Bran, Cartea judecatorilor. Cazul Tanacu, cu un cuvant inainte de Andrei Serban, Humanitas 2008, 194 pag.

 

TAGS:

Comentarii 1

DRON SILVIU - 12-29-2009

CONSIDER CA ACEST CAZ TREBUIE SA NE DEA DE GINDIT. BISERICA UNEORI NU INTELEGE ENORIASII. SI MAI PUTIN FOSTI FOTBALISTI DEVENITI PREOTI DOSTOIEVSKIENI.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22