Pe aceeași temă
În peisajul cultural bucureştean, Green Hours este un nume de rezonanţă. Înfiinţat în 1994 în plin centru al Capitalei, în vecinătatea Grupului pentru Dialog Social, a revistei 22 şi a Librăriei Humanitas, Green Hours a organizat regulat seri de jazz şi teatru şi ocazional seri de blues, de muzică alternativă şi clasică, dar şi alte evenimente artistice şi culturale.
În a doua jumătate a lunii mai, în Grădina Green Hours va avea Green Hours International Jazz Fest (GHIJFest), ajuns deja la ce-a de-a treia ediţie. „Ideea noastră de bază este de a încerca să aducem jazzul acolo de unde a plecat, în cluburi. Acest festival este primul şi încă singurul festival internaţional de club din România“, spune Voicu Rădescu, managerul festivalului.
Green Hours International Jazz Fest este o manifestare culturală independentă iniţiată în 2008 ca prim festival internaţional al unui club din România. Primele două ediţii ale evenimentului au avut loc în mai 2008, respectiv mai 2010 şi au însemnat un număr de câte opt concerte desfăşurate în Grădina Green Hours de-a lungul a patru zile. Pe mica scenă amenajată în aer liber au urcat grupuri redutabile şi muzicieni de mare valoare din străinătate şi din ţară, reprezentînd stiluri diferite ale jazz-ului contemporan, cum ar fi Tuba Project (SUA), Nik Baertsch′s Ronin (Elveţia), Trigon (Republica Moldova), Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band (Polonia), Omer Klein Trio (Israel), Vlaicu Golcea, iordache, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu ş.a.
Prima ediţie, cea care a avut loc în 2008, a fost una „pilot“, declară Voicu Rădescu, „pentru că nu ştiam dacă putem merge mai departe“. Ceea ce s-a şi întâmplat în 2009, când nu s-a mai reuşit organizarea festivalului. Anul trecut, echipa de la Green Hours, sprijinită de iubitorii de jazz, şi-a strâns forţele şi a pus pe roate a doua ediţie – „dacă mai săream un an însemna că festivalul a murit în faşă“, spune Voicu Rădescu.
În 2011, la a treia ediţie, GHIJFest aduce la Bucureşti nume mari din jazzul european şi nu numai, grupuri de muzicieni excepţionali din mediul internaţional, precum şi unele dintre cele mai valoroase configuraţii mixte de jazzmani români şi străini. Festivalul va debuta cu seara numită „Sophisticated Ladies“, deschisă de concertul Alexandrinei Hristov, artistă originară din Republica Moldova, care va fermeca publicul cu pianul şi vocea ei, într-un stil influenţat puternic de Tori Amos. Seara se va încheia cu recitalul Mariei Răducanu, una dintre cele mai apreciate soliste de jazz din România, care împleteşte partiturile specifice ale genului cu elemente de folclor, fado şi muzică veche europeană, acompaniată de contrabasistul american Chris Dahlgren. A doua seară a festivalului îi aduce pe scenă pe cei patru muzicieni români care formează grupul Trei parale, care adoptă o muzică veche românească, bazată pe Spitalul amorului, transcripţiile de epocă făcute de Anton Pann, la care adaugă rezultatele unor expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical, plus influenţele altor popoare care trăiesc aici (evrei, romi). Headlinerii serii de 20 mai vor fi Marilyn Mazur Group, construit în jurul unei foarte cunoscute percuţioniste din Danemarca („echivalentul feminin al lui Trilok Gurtu“, spune Voicu Rădescu, amintind de marele muzician indian), care a cântat, printre alţii, cu Miles Davis şi Jan Garbarek. În cea de-a treia seară, în deschidere va evolua supergrupul Twin Thoughts, condus de Cristian Soleanu, probabil cel mai bun saxofonist român al momentului, care va fi însoţit la chitară de George Dimitriu, la baterie de croatul Kristijan Krajnčan şi la contrabas de italianul Mattia Magatelli. Principala atracţie a serii de sâmbătă va fi cvintetul britanic Polar Bear, adeptul unui jazz fuzionat cu muzică psihedelică, cu rock şi experimental, şi care are un disc în topul celor „100 de albume de jazz care au zguduit lumea“, întocmit de revista Jazzwise. În fine, ultima seară a festivalului îi aduce în faţa publicului pe românii de la Imago Mundi, al căror stil atrage deopotrivă publicul interesat de muzica şi arta medievală, cât şi pe ascultătorii de jazz, muzică clasică sau rock. GHIJFest 2011 se închide cu recitalul susţinut de Możdżer, Danielsson, Fresco Trio, ai cărui componenţi – un polonez, un suedez şi un israelian – formează un grup legendar pe scena jazzului internaţional.
Odată cu această a treia ediţie, GHIJFest se extinde spectaculos în afara Capitalei printr-un parteneriat inedit cu Cafeneaua Artiştilor (Casa celor 7 arte) din Buzău - un nou club dedicat evenimentelor artistice live -, unde, în zilele de 20, 21 şi 22 mai vor concerta trei dintre trupele invitate la festivalul de la Green Hours (Alexandrina Hristov, Polar Bear şi Twin Thoughts).
TVR va fi coproducător al festivalului, iar printre partenerii importanţi se află, la fel ca la primele două ediţii, Institutul Polonez, care va împlini 10 ani în perioada următoare.
Biletele se găsesc la sediul clubului Green Hours din Calea Victoriei 120, la următoarele preţuri: abonament pentru toate cele 4 seri - 125 de lei; prima seară (joi, 19 mai) - 35 de lei; seara a doua (vineri, 20 mai) - 50 de lei; seara a treia (sâmbătă, 21 mai) - 40 de lei; seara a patra (duminică, 22 mai) - 50 de lei.
În fiecare seară de concert, intrarea se va face începând cu ora 18. Deoarece spaţiul este limitat şi pentru ca un număr cât mai mare de iubitori ai muzicii să asiste la concerte, Grădina Green Hours nu va fi dotată cu mese decât strict pentru partenerii festivalului. La dispoziţia publicului vor exista scaune care vor putea fi ocupate în ordinea sosirii, fără posibilitatatea rezervării. „Aşa cum cunosc deja fidelii clubului, vor exista pregătite şi numeroase perne şi perniţe“, spune Voicu Rădescu.
Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa www.greenjazzfest.ro. //