Retrospectivă Paul Neagu la Kunstmuseum Liechtenstein.

Redactia | 03.06.2021

Prima retrospectivă internațională a artistului de origine română Paul Neagu (1938-2004) a fost inaugurată pe 16 mai la Kunstmuseum Liechtenstein.

Pe aceeași temă

Echipa de curatori formată din Magda Radu, Georg Schölllhammer și Friedemann Malsch, prezintă o selecție substanțială de lucrări din mai multe perioade de creație ale artistului - de la obiectele tactile și „Manifestul artei palpabile (Palpable Art Manifesto)” de la sfârșitul anilor ’60, prin acțiunile sale performative realizate în anii ’70 în Marea Britanie, concomitent cu dezvoltarea conceptului și formulei spațiale a „hyphen”-ului, care continuă să fie reformulate și hibridizate în alte tipologii sculpturale de-a lungul carierei sale artistice. Parcursul expozițional relevă practica artistică pluri-medială a lui Paul Neagu, prezentată în instalații de sculpturi, documentații foto-video de performance, pictură, desen, evidențiind sistemul său complex de gândire și procesele sale artistice generative.

Expoziția revizitează și readuce în atenția publicului figura relevantă nu doar artistic, ci și cultural, a artistului Paul Neagu și este produsă de Kunstmuseum Liechtenstein în colaborare cu The Estate of Paul Neagu London. Scenografia și reconstrucțiile din expoziție sunt realizate de către Johannes Porsch.

Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul viziunii sale originale, holistice și metafizice asupra artei. Artiști importanți, precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg s-au numărat printre studenții săi și au afirmat relevanța direcțiilor de explorare artistică deschise de Neagu. Lucrările sale se găsesc în multe colecții publice naționale și internaționale, printre care: Consiliul Artistic al Marii Britanii, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă din Philadelphia, The Scottish National Gallery of Modern Art, Tate Gallery Londra, Muzeul Victoria and Albert, Londra, Muzeul Prefectural Tochigi din Japonia, printre altele.

Credite foto: Sandra Maier, Copyright: Kunstmuseum Liechtenstein / The Estate of Paul Neagu London / 2021, ProLitteris, Zürich

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22