Șapte zile, trei capitale, cultură și punți deschise

Miha Tilincă | 04.07.2023

Timișoara Capitală Europeană a Culturii a ajuns peste tot, în sălile de curs, la Chișinău și la Cahul. Am dus povești, am dus învățături, am dus resurse și mărturii.

Pe aceeași temă

Odată ce am început să pregătesc săptămâna TMCult@Chișinău, aveam în minte clar coordonatele și toate întrebările despre cum putem să facem din călătoria noastră și din săptămâna de bootcamp o experiență plină pentru toată lumea, de acolo și de acasă:

... provocarea de a crea cele mai potrivite oportunități de învățare și dialog celor cincisprezece tineri dornici să schimbe viața lor și celor de acasă prin cultură și curioși să afle cum poate medierea culturală să crească, să diversifice și să imprime ritmuri diverse suprafeței de contact dintre artă, artiști, practici culturale, public, operatori culturali, instituții.

... ceea ce Moni Stanilă spusese cu puțin timp în urmă în interviul pe care i l-a acordat lui Vasile Ernu pentru Libertatea: „Mi-a plăcut Chișinăul încă din 2008, când l-am văzut prima dată. E un oraș deosebit, o capitală mică și liniștită, dar cu suficiente oferte de muncă în domeniul cultural. Deci nu e București, dar are sigur mai multe oportunități decât Timișoara sau Sibiu”.

... cum să pun în minte și în bagaj toate resursele și învățăturile mele, noastre, ale orașului, ca să-i facem pe toți cei cu care ne vom mai întâlni să simtă și să știe ceea ce înseamnă pentru noi Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, să poată folosi ce am aflat noi, dar mai ales să ni se alăture.

Imagine de la Bootcamp

Șapte zile lungi care au trecut rapid, ateliere de lucru, prezentări, dialoguri, dezbateri, mentorat la Mediacor și Artcor, artist talks și themed talks la Zpațiu, tururi în galerii – Lutnița și Bunker și Iusty, excursie de studiu la Cahul Moldox Film Fest și susținerea proiectelor participanților. Șapte zile în care Adriana, Alexandra, Arcadie, Carolina, Daria, Elena, Gabriel, Mădălina, Marin, Oxana, Sandu, Vica, Victoria, cu Anna și Alisa, ne-au arătat ce înseamnă pentru ei lucrul bine făcut, ce înseamnă taking the trouble & going the extra mile. După trei zile de lucru, propunerile lor pentru programe de mediere, pe baza unor briefuri cu cerințe complexe și artiști/lucrări date, ne-au luat prin surprindere – prin concept și principii, prin conținutul solid și inovativ, prin detaliile pe care le-au inclus, prin machetele de spații și resurse pe care le-au propus, prin prezentarea narativă și vizuală făcută profesionist și în echipă. În trei zile au prezentat, la cheie: un program de mediere pentru Muzeul de Artă din Chișinău, un program de mediere pentru o galerie privată, un program de mediere pentru Centrul de Artă din Parlamentul European, un program de mediere pentru Pavilionul Moldovei în Bienala de la Veneția. Sunt oameni de care vom mai auzi. Sunt proiecte de care vom mai auzi.

 

Trei capitale pe care le-am legat în dialog. La Chișinău am stat puțin și am fost, mai mult ca sigur, într-o bulă. M-a fascinat combinația paradoxală de efervescență și tihnă. Între Mediacor, hubul creativ pentru tehnologie media de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, și Artcor, clădirea premiată desenată de Maxim Calujac și ridicată în curtea Academiei de Artă pentru a servi creativilor, dar și studenților și profesorilor artiști, am întâlnit la tot pasul biblioteci, centre de învățare a limbilor, centre de formare profesională, galerii. Între toate, Zpațiu continuă să fie un contrapunct necesar; casa pe care Vladimir Us a făcut-o cunoscută prin toate proiectele Asociației Oberlicht e mai vie ca niciodată, iar nou‑formata Coaliție a Sectorului Independent îi adaugă dimensiuni noi. Cele două lumi, cea a independenților și cea a creativilor, întruchipate cumva în Mediacor/Artcor și, respectiv, Zpațiu, sunt acum separate, iar comunicarea între ele e aproape inexistentă. Încă nimeni nu e pregătit pentru dialog. 

0

Artist Talk la Zpațiu

Am coborât apoi spre Cahul, a devenit de curând Capitala cultural-creativă a Republicii Moldova pentru 2022-2030, pe baza unui concurs strâns și a unei strategii câștigătoare, care prevede acțiuni pentru o dezvoltare culturală coerentă, integrată și eficientă, capabilă să asigure municipiului și regiunii premise de a deveni principalul pol de creștere cultural-creativ și de a-și consolida imaginea de capitală culturală a țării. Am fost norocoși, fiindcă Max Cîrlan, cel de al cărui nume e legat Moldox Festival (tocmai a început pe când am ajuns), și Vasile Ernu, care a moderat dezbaterile cu invitați din festival, și-au făcut timp pentru noi. Amândoi ne-au confirmat că între strategii și firul ierbii e, ca totdeauna, multă muncă și că e nevoie de încredere și ca toată lumea, administrație, independenți, instituții culturale, să construiască împreună. Am întărit și noi acest lucru atunci când ne-am întâlnit cu primarul Nicolae Dandiș și echipa lui – dacă TM2023 există și e vie e pentru că l-a învățat pe împreună. Trei capitale, fiindcă Timișoara Capitală Europeană a Culturii a ajuns peste tot, în sălile de curs, la Chișinău și la Cahul. Am dus povești, am dus învățături, am dus resurse și mărturii. Am adus înapoi învățături, prieteni pentru TM2023 și oraș, și, nu în ultimul rând, prima serie de participanți la bootcamp care vor veni la Timișoara în calitate de interni și colaboratori.

TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii a fost un program de formare profesională pentru spațiul cultural, adresat tinerilor între 18 și 35 de ani din Moldova, organizat între 19 și 25 iunie 2023 de Asociația Contrasens Timișoara și Asociația Abstract Press Chișinău. Dana Sarmeș, Andrea Reisz, Vlad Tăușance au fost mentori. Anna Vasina a fost organizatorul proiectului și ghidul nostru. //

Miha Tilincă este mediator cultural, mentor și formator pentru mediatori culturali în Timișoara

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22