Pe aceeași temă
Ea este un agent CIA care visează să trăiască pe picior mare. El este un agent MI6 care cade în plasa ei şi aproape că-şi pierde slujba. Se întâlnesc peste câţiva ani şi, deşi nu au pic de încredere unul într-altul, se îndrăgostesc. Oameni pragmatici, îşi dau seama că munca la stat nu le poate aduce un trai de lux, aşa că demisionează din serviciile secrete şi se angajează în structurile de securitate ale unor coloşi rivali din industria cosmetică. Planul lor e simplu: aşteaptă să apară o informaţie valoroasă pe care să o vândă concurenţei pe bani buni şi să trăiască în huzur tot restul vieţii.
Duplicity / Duplicitate este povestea de dragoste a doi foşti spioni - Claire Stenwick (Julia Roberts) şi Ray Koval (Clive Owen) –, care trec în sfera privată şi-şi adaptează abilităţile pentru mult mai profitabila piaţă a spionajului industrial. Între două întâlniri romantice, ei lucrează în aparenţă pentru păstrarea în siguranţă a secretelor firmelor de cosmetice care i-au angajat, dar, pe ascuns, fură formula unui produs care promite să revoluţioneze piaţa. Nu e nicio ruşine să treci de la secrete de stat la formule secrete de şampon, atâta timp cât munca e practic aceeaşi, metodele de lucru sunt similare, dar răsplata în bani are mai multe zerouri.
Duplicity este al doilea film regizat de Tony Gilroy, după excelentul Michael Clayton, pentru care a şi fost nominalizat la Oscar. Cunoscut mai ales ca scenarist (în afară de filmele sale a mai scris, printre altele, scenariile seriei Bourne), Gilroy oferă poveşti construite impecabil şi filmate într-un ritm alert. Duplicity aduce cumva aminte de Ocean’s 11, 12, 13… ale lui Steven Soderbergh, atât ca tematică (un jaf elaborat, chiar dacă nu e vorba de lingouri sau bani, ci de informaţii), cât şi ca montaj (tehnica „split screen“) şi coloană sonoră.
Nici povestea de amor dintre cei doi spioni nu e nouă, deşi nu e la fel de explozivă (la propriu), dar nici la fel de frivolă ca în Mr. & Mrs. Smith. Ceea ce ridică filmul peste media peliculelor din ultima vreme este în primul rând construcţia conflictului, cu întoarceri în timp din ce în ce mai apropiate de momentul acţiunii; apoi, imaginea fără cusur semnată de Robert Elswit (oscarizat pentru There Will Be Blood); în fine, distribuţia inspirată. Julia Roberts şi Clive Owen fac din nou echipă la 5 ani după Closer, cu acelaşi magnetism şarmant. Iar Paul Giamatti (Sideways, The Illusionist) şi Tom Wilkinson (Valkyrie, Michael Clayton) sunt savuroşi în rolurile celor doi magnaţi ai şampoanelor şi loţiunilor.
Nu vă aşteptaţi la un film care să vă dea pe spate. Nici nu cred că Tony Gilroy a vrut asta. Duplicity este doar un film foarte bine făcut, un mod plăcut de a-ţi petrece două ore în care suspansul, umorul şi dragostea se combină în proporţii optime.
Duplicity este distribuit în România de Ro Image 2000 începând cu 8 mai 2009 şi mai poate fi văzut duminică, 26 iulie, la orele 22, în Parcul Bazilescu din Bucureşti, în cadrul proiectului de cinema în aer liber intitulat Sub clar de lună. //