Pe aceeași temă
În 1977, George Lucas a lansat primul Star Wars. Între timp, personaje din film precum Darth Vader, Luke Skywaler, Chewbacca, R2-D2 sau 3-CPO au devenit adevărate simboluri pop culture.
La sfârșitul anului 2019, în cinematografe a apărut Star Wars: Skywalker – Ascensiunea, ultimul film din serie. J.J. Abrams, regizor, coscenarist și coproducător și-a asumat curajos responsabilitatea ingrată de a le oferi fanilor al nouălea episod, încheierea ultimei trilogii.
După ce a preluat Lucasfilm în 2012, Disney a căutat, în ultimele trei episoade, să urmeze stilul comun primelor șase producții. Acesta este caracterizat de aspecte care țin de atmosferă, ritm, montaj, atitudine, muzică etc. Cu toate că a reușit, ultima trilogie Star Wars este marcată de stilul unic al producțiilor Disney. Aici plutesc speranța, optimismul și încrederea, iar personajele negative nu sunt ilustrate înspăimântător.
În film îi regăsim pe Rey (Daisy Ridley) și Kylo Ren (Adam Driver), o combinație complicată de personaje cu calități opuse: ea - jedi, el – sith. Dacă luam în calcul istoria familială a fiecăruia, lucrurile ar fi trebuit să stea invers: ea – rea, el – bun. Cei doi sunt inexplicabil atrași unul de celălalt și pot comunica într-un mod misterios care poate fi pus pe seama Forței. Fiecare dintre ei caută să-l atragă pe celălalt de partea sa, deși, în același timp, îi macină lupta cu propria tentație de a-și trăda tabăra. Unul dintre meritele importante ale acestui episod este modul în care evoluează relația celor doi.
Rey face parte din Rezistență, care acum este condusă de generalul Leia Organa, fiica lui Darth Vader, sora geamănă a lui Luke Skywalker, fosta iubită a lui Han Solo și mama lui Kylo Ren, ea însăși un jedi, plină de speranța că binele poate învinge. Rezistența luptă împotriva forțelor răului, întruchipate de Ordinul Întâi, o grupare a cărei armada urmează să preia stăpânirea acelei galaxii îndepărtate.
Kylo, instruit de unchiul Luke Skywalker, devenit sith, este curtat să preia conducerea Ordinului de către Palpatine însuși, personaj pe care îl credeam dispărut. Acesta din urmă, mai puternic ca oricând, l-a corupt pe bunicul lui Kylo, Anakin Skywalker, să devină Darth Vader.
Hățișul relațiilor devine mai complex dacă luăm în calcul și alte personaje din film, cum ar fi Han Solo, Chewbacca, R2-D2, 3-CPO sau chiar Darth Vader (acesta din urmă, doar insinuat), dar acest lucru este firesc când avem de-a face cu o saga. Cu toate acestea, privitorii nefamiliarizați cu Star Wars pot urmări Star Wars: Skywalker – Ascensiunea fără să simtă lipsuri.
Pe scurt, binele absolut luptă împotriva răului absolut într-un film Disney pe care îl pot vedea și copiii (în România este difuzată și versiunea dublată a filmului). Avem parte de acțiune neîntreruptă, viteză peste cea a luminii, devotament, specii ciudate de pe planete ciudate, alianțe neașteptate, personaje noi, regrete, duioșie, apariții surprinzătoare etc., toate, ambalate într-o formă vizuală remarcabilă. Ca și în episoadele anterioare, apar personaje noi și interesante, de care ne atașăm imediat.
Avem parte de aproape tot ce este necesar pentru mai bine de două ore de film care te țin cu sufletul la gură. Prestația actorilor, în special cea a lui Adam Driver, chiar impresionează.
Este dificil de spus care ar fi fost succesul acestui film dacă nu luam în considerare faptul că face parte dintr-o serie începută acum mai bine de patru decenii. Chiar dacă primim o poveste nouă, totul ne este familiar, pornind de la atmosferă, personaje, ritm sau muzică. Mai mult, cei care am urmărit episoadele anterioare putem anticipa unele acțiuni, iar când așteptările ne sunt confirmate, ne încearcă un sentiment de confort care susține plăcerea vizionării.
Pe de altă parte, cei care apreciază gătitul acasă știu că un fel de mâncare poate fi consumat mai multe zile la rând, însă, după un timp, își pierde din savoarea inițială. În cazul nostru, cei care au plătit bilete la cinema se așteptau ca Star Wars: Skywalker – Ascensiunea să ofere ceva nemaivăzut, inimaginabil. Din film transpare efortul lui J.J. Abrams de a împăca toate așteptările: ale fanilor, stilul lui George Lucas care trebuia îmbinat cu cel Disney și, probabil cel mai dificil de realizat, fluiditatea seriei, deja afectată de implicarea Disney. Cu toate acestea, regizorul scenarist a reușit să livreze un pachet omogen pe care doar puriștii Star Wars îl pot critica. Există o scenă în care Kylo Ren își repară casca, lipindu-i părțile stricate. Pare o metaforă care ilustrează efortul lui Abrams de a construi ceva de calitate din bucăți care odată formau un tot.
Criticii de film au păreri împărțite despre Star Wars: Skywalker – Ascensiunea. Unii sunt de părere că avem o reinterpretare care nu aduce nimic nou a unei teme consacrate, în vreme ce alții consideră că filmul este exact așa cum trebuie. Personal, consider că acest ultim episod a fost cel mai dificil de realizat, având în vedere suma elementelor care trebuiau asamblate, toate, aflate în contextul unei serii care, încă de la apariție, a stabilit noi standarde în cinematografie. Rezultatul este un amestec între personalitățile lui George Lucas – creatorul care a vândut franciza către Disney pentru o sumă faraonică, respectiv a lui J.J. Abrams – autorul acestui episod și a cumpărătorilor de bilete, esențiali în ceea ce privește vânzarea ulterioară de materiale asociate numelui Star Wars.
Filmul este unul care trebuie văzut, dacă nu la cinema, atunci în următoarele difuzări televizate. Îl asemăn cu finala unui mare turneu de fotbal la care și noi, non-microbiștii, ne uităm cu plăcere, știind că vom primi un spectacol de calitate. Filmele Star Wars sunt pop culture și seamănă întrucâtva cu rețelele de socializare: pot fi evitate doar cu mari eforturi. Totuși, când cineva își face, în sfârșit, cont pe Facebook, s-ar putea să vadă că nu e deloc rău și că e posibil să existe o mulțime de aspecte pozitive de care poate beneficia.
Continuând ideea de pop culture, cunosc un copil de șase ani care are trei săbii luminoase și casca lui Darth Vader într-o versiune care permite respirația. Am văzut jucării, bijuterii, haine, lenjerii, tonuri de apel sau tatuaje, toate, derivate din Star Wars, iar cheile mele sunt legate pe un breloc în forma unui distrugător imperial. Probabil, creația lui George Lucas este cea care a generat cele mai multe personaje aflate astăzi în conștiința populară. Impactul social al acestei serii pare a fi la fel de puternic precum cel al basmelor. //