Pe aceeași temă
„Destinul popoarelor depinde de modul în care se hrănesc“, spunea celebrul gastronom Jean Brillat-Savarin (Physiologie du goût, 1825). Recent a apărut în engleză, la prestigioasa editură E.J. Brill (Leiden, Olanda), volumul colectiv Earthly Delights: Economies and Cultures of Food in Ottoman and Danubian Europe (1500-1900). O carte mult aşteptată, având în vedere lipsa unor studii de antropologie culinară în cultura română. Coordonat de Angela Jianu şi Violeta Barbu (†), volumul a apărut în colecţia de Studii balcanice a uneia dintre cele mai vechi edituri din lume (fondată în 1683), specializată în domeniile ştiinţelor umaniste (istoria religiilor şi mentalităţilor, studii asiatice, antropologie culturală etc.).
Câteva titluri de capitole (cele privind spaţiul românesc) vor defini mai bine tematica volumului: Margareta Aslan, Gusturi turceşti în bucătăria transilvăneană (sec. XVII-XIX); Olivia Senciuc, Cafea şi ceai în Moldova şi Valahia (sec. al XVIII-lea); Maria Magdalena Székely, Hrană şi practici culinare în Moldova secolului al XVII-lea; Violeta Barbu, Cămara Împăratului: Hrană, post şi chef în Valahia (sec. XVII-XVIII); Enikö Rüsz-Fogarasi, Distribuire şi alimentare cu hrană a Transilvaniei (1541-1640): Cazul Clujului; Mária Pakucs-Willcocks, Mirodenii şi mâncăruri exotice în Transilvania secolului al XVII-lea: Acte vamale din Sibiu; Gheorghe Lazăr, Comerţul cu alimente în Valahia secolului al XVIII-lea, între subzistenţa zilnică şi lux; Andrew Dalby, Impresii privind mâncarea şi ospitalitatea în Transilvania secolului al XIX-lea; Angela Jianu, Călători străini şi ospitalitatea culinară a localnicilor în Principatele Române (sec. al XIX-lea); Andrei Oişteanu, Evreul cârciumar şi mitul otrăvirii băuturilor alcoolice: Legende şi clişee în cultura română şi est-europeană (sec. 17-19) etc.