Studii de antropologie culinară în sud-estul Europei

Redactia | 18.12.2018

O carte mult aşteptată, având în vedere lipsa unor studii de antropologie culinară în cultura română.

Pe aceeași temă

„Destinul popoarelor depinde de modul în care se hrănesc“, spunea celebrul gastronom Jean Brillat-Savarin (Physiologie du goût, 1825). Recent a apărut în engleză, la prestigioasa editură E.J. Brill (Leiden, Olanda), volumul colectiv Earthly Delights: Economies and Cultures of Food in Ottoman and Danubian Europe (1500-1900). O carte mult aşteptată, având în vedere lipsa unor studii de antropologie culinară în cultura română. Coordonat de Angela Jianu şi Violeta Barbu (†), volumul a apărut în colecţia de Studii balcanice a uneia dintre cele mai vechi edituri din lume (fondată în 1683), specializată în domeniile ştiinţelor umaniste (istoria religiilor şi mentalităţilor, studii asiatice, antropologie culturală etc.).

Câteva titluri de capitole (cele privind spaţiul românesc) vor defini mai bine tematica volumului: Margareta Aslan, Gusturi turceşti în bucătăria transilvăneană (sec. XVII-XIX); Olivia Senciuc, Cafea şi ceai în Moldova şi Valahia (sec. al XVIII-lea); Maria Magdalena Székely, Hrană şi practici culinare în Moldova secolului al XVII-lea; Violeta Barbu, Cămara Împăratului: Hrană, post şi chef în Valahia (sec. XVII-XVIII); Enikö Rüsz-Fogarasi, Distribuire şi alimentare cu hrană a Transilvaniei (1541-1640): Cazul Clujului; Mária Pakucs-Willcocks, Mirodenii şi mâncăruri exotice în Transilvania secolului al XVII-lea: Acte vamale din Sibiu; Gheorghe Lazăr, Comerţul cu alimente în Valahia secolului al XVIII-lea, între subzistenţa zilnică şi lux; Andrew Dalby, Impresii privind mâncarea şi ospitalitatea în Transilvania secolului al XIX-lea; Angela Jianu, Călători străini şi ospitalitatea culinară a localnicilor în Principatele Române (sec. al XIX-lea); Andrei Oişteanu, Evreul cârciumar şi mitul otrăvirii băuturilor alcoolice: Legende şi clişee în cultura română şi est-europeană (sec. 17-19) etc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22