TIFF la a opta ediţie

Razvan Braileanu | 02.06.2009

Pe aceeași temă

Peste 900 de proiecţii, cuprinzând 166 de lungmetraje şi 43 de scurtmetraje, care vor rula în cinematografe, la Universitatea „Babeş-Bolyai“, pe terasa unui restaurant, dar şi în sistem drive-in pe Autostrada Transilvania şi în parcarea unui mall – iată oferta celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care are loc la Cluj-Napoca în perioada 29 mai-7 iunie.

În urma selecţiei realizate de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, în competiţia pentru câştigarea Trofeului Transilvania se află 12 lungmetraje din Turcia, Germania, Brazilia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Norvegia, Mexic, Sri Lanka, Afganistan şi, nu în ultimul rând, România, reprezentată de Poliţist, adjectiv, filmul cu care Corneliu Porumboiu a primit Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard la Cannes anul acesta. Juriul TIFF este format din directorul ICR New York, Corina Şuteu, producătorul şi actorul american Jim Stark, regizorul maghiar Szabolcs Hajdu, criticul de film israelian de origine română Dan Făinaru şi actriţa spaniolă Assumpta Serna.

Regizorul Dan Piţa, căruia îi va fi acordat anul acesta Premiul pentru Întreaga Carieră, este omagiat în cadrul secţiunii 3x3, alături de Paul Morrissey şi Mika Kaurismäki. De asemenea, actorul Mircea Albulescu va primi Premiul de Excelenţă. Ţările invitate anul acesta la secţiunea Focus sunt Polonia, Italia şi Finlanda.

O noutate pentru ediţia din 2009 o reprezintă secţiunea Figuri politice, axată pe portretele cinematografice ale unor importanţi şi controversaţi lideri politici contemporani. Tot la capitolul inedit este trecută o proiecţie a filmului Cea mai fericită fată din lume al lui Radu Jude, dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere, la care sunt puse la dispoziţie căşti prin care poate fi auzită atât coloana sonoră, cât şi descrierea părţii vizuale. O altă surpriză a celei de-a opta ediţii a TIFF o reprezintă Programul special dedicat copiilor şi adolescenţilor, prin care se doreşte atragerea atenţiei publicului tânăr şi foarte tânăr spre cinema, printr-o serie de filme targetate pe categorii de vârstă.

Festivalul s-a deschis vineri, 29 mai, în faţa a peste 1.000 de spectatori, cu Amintiri din Epoca de Aur, difuzat într-o proiecţie unică, în varianta integrală, de 155 de minute, în prezenţa celor 5 regizori: Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu. Cu această ocazie, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a lansat campania Salvaţi Cinema Republica, care urmăreşte să resusciteze un cinematograf cu o capacitate de 1.000 de locuri, care adună în prezent doar 7 spectatori pe zi şi care trăieşte cu adevărat doar 10 zile pe an, în perioada de desfăşurare a TIFF-ului.

Festivalul se va încheia cu debutul în regie al celebrei actriţe Fanny Ardant, Cenuşă şi sânge, o coproducţie Franţa-România-Portugalia, prezentă în selecţia de la Cannes în acest an.

O selecţie de filme de la TIFF 2009 va fi prezentată la Sibiu (10–14 iunie) şi la Bucureşti (10–18 iunie).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22