Trădare

Ioana Moldovan | 24.01.2023

Cu Prințul Harry asistăm la povestea unui prinț devenit broască odată sărutat de o anumită Meghan Markle. Iar povestea asta cred că ar interesa pe imens de multă lume.

Pe aceeași temă

În urmă cu două săptămâni, pe 10 ianuarie, Rezervă (în original Spare) – cartea conținând detalii despre viața Prințului Harry – al cincilea în ierarhia de succesiune a familiei regale britanice – a apărut oficial în librăriile din întreaga lume. Cartea a fost tradusă în 16 limbi. Waterstones, una dintre cele mai mari librării din Marea Britanie, consideră cartea drept unul dintre cele mai importante titluri din ultimii 10 ani. Această afirmație este susținută de faptul că numărul volumelor comandate în avans de către cititori a depășit toate recordurile anterioare.

Ediția originală conține 410 pagini și dispune de o versiune audio, citită de Prințul Harry însuși, înregistrare care durează 15 ore. După prima zi pe rafturile din Marea Britanie, Statele Unite și Canada, cartea a bătut toate recordurile de vânzare, cu 1,4 milioane de copii vândute (cărți și audiobookuri). Editorul consideră că volumul a avut cea mai bună primă zi de vânzări din istoria vânzărilor de carte de nonficțiune.

Rezervă a ajuns pe primul loc și în topul Guinness World Records, detronând cartea semnată de Barack Obama, Pământul făgăduinței, și publicată în 2020. Cifrele citate mai sus nu spun însă toată povestea. Cu un preț recomandat în Marea Britanie de 28 de lire sterline, respectiv 34 de dolari pentru SUA, cartea a fost de la început vândută la jumătate de preț. Cineva observa cu inteligență: volumul a obținut și recordul neoficial de cea mai rapidă soldare de preț de carte din istorie.

În România, Editura Nemira este cea care s-a ocupat de traducerea, publicarea și vânzarea acestui volum. La nicio săptămână de la punerea în vânzare, editura anunța pe pagina sa de internet că primul tiraj s-a epuizat și că al doilea este deja în pregătire. Între timp, a doua ediție e deja pe rafturile librăriilor. Nici la noi prețul inițial propus de 99 de lei nu a fost respectat, editura propunând de la început un preț cu 10% mai ieftin.

Cartea nu este scrisă de Prințul Harry. Un autor din umbră, J. R. Moehringer, este cel care a așternut pe hârtie povestea lui Harry Windsor, după zeci de ore de întâlniri și sute de întrebări. Lui Moehringer i se datorează și autobiografia jucătorului de tenis Andre Agassi, intitulată Open și publicată în 2009, considerată una dintre cele mai reușite cărți de profil. Se pare că J. R. Moehringer, câștigător al unui Premiu Pulitzer (2000), ar fi fost recomandat Prințului Harry de către prietenii lor Amal și George Clooney, un alt cuplu americano-britanic.

Dacă critica de profil de limbă engleză apreciază mult stilul literar, descrierile și citatele alese de Moehringer, faptele evocate în carte sunt contracarate cu exemple sau verificări din presa vremii care pun la îndoială derularea evenimentelor așa cum au fost ele puse pe hârtie. Iar cartea abundă de asemenea erori.

După participarea la Jubileul de Diamant (iunie 2022) al Reginei Elizabeth a II-a, Harry s-a întors în SUA cu multe îndoieli cu privire la publicarea cărții. La momentul respectiv, manuscrisul era deja gata și conținea 800 de pagini. Nu cred că vreodată cuplul H & M ar fi renunțat la apariția acestui prim volum dintr-o serie de patru contractate contra sumei de 20 de milioane de dolari și propusă de editorul Penguin Random House. Dar e clar că, dacă ceea ce azi cititorii cumpără în librării conține doar jumătate din numărul inițial de pagini, înseamnă că un al doilea volum există deja. Capitolele care au fost omise din primul volum publicat au fost puse la păstrare, ca o poliță de asigurare pe care Prințul Harry o utilizează din plin. Așa trebuie înțeleasă speranța sa că, în pofida celor relatate, el crede că mai e loc de împăcare cu familia sa regală. Căci, deși a călcat în picioare multe linii roșii, ca în orice familie există lucruri și mai scandaloase care pot fi relatate și vândute publicului cu o a doua ocazie editorială.

Recollections may vary (în traducere: Amintirile pot varia), declara într-un comunicat Palatul Buckingham după interviul cu Oprah, în martie 2021. O propoziție pe cât de simplă, pe atât de înțeleaptă cu privire la memoria selectivă pe care fiecare individ o are. Un fel de spune-mi de ce-ți aduci aminte ca să-ți spun cine ești. Iar Harry își aduce aminte de unele lucruri care fie n-au existat, fie s-au desfășurat sensibil diferit. De exemplu, când a fost informat, prin telefon, de moartea Reginei-mamă, străbunica lui, în martie 2002, Harry descrie cu amănunte vremea de afară din acea zi când se afla la Colegiul Eton; în realitate (cum relatau presa vremii și comunicatele oficiale de la acea vreme), Harry se afla la schi cu prietenii. Sau o altă amintire, în care relatează cum ar fi primit de la mama sa o consolă de joc cu patru ani înainte ca acest produs să existe pe piață.

În urmă cu zece zile, Air New Zealand a publicat un comunicat precizând că nu a avut și nu are nicio cursă care să deservească ruta Mexico-Marea Britanie. Compania și ruta apar în carte în capitolul dedicat desfășurării evenimentelor care au dus la ruperea relațiilor între Meghan și tatăl său, după ce relația dintre Harry și Meghan devenise publică și oficială. Harry pretinde în carte că Meghan i-ar fi cumpărat tatălui ei un bilet first class pe un zbor Air New Zealand, dar compania afirmă că nu are asemenea bilete, ci doar bilete business premier. Câte din amintirile lui Harry suferă în realitate de o distorsionare a adevărului sau – mai grav – sunt o pură invenție sau exagerare a realității?

Revelațiile pe care le face Harry nu sunt demne de un membru al unei familii cu o istorie de 1000 de ani. Pe cine interesează că cei doi frați sunt circumciși? Pe cine interesează Glossgate, episodul în care Kate, atunci Ducesă de Cambridge, n-a vrut să-i împrumute un luciu de buze domnișoarei Meghan Markle, care ar fi avut nevoie de unul înainte de o ieșire în public a celor patru? Să nu uităm că Kate era însărcinată cu al treilea copil și cu siguranță se ferea de orice potențial pericol sanitar.

Cui folosesc confesiunile de război (Afganistan), care conțin un număr precis de victime, când militarii nu vorbesc în general în termeni cantitativi. Secrete intime precum prima experiență sexuală, consumul de droguri și certuri familiale, deși descrise cu talent, din perspectiva unui erou tragic, nu folosesc decât să atragă publicul într-un vot de popularitate între membrii familiei Windsor. Harry și Meghan se visează personaje secundare de tele-realitate, pe care votul popular le poate transforma în personaje principale.

 Episodul de violență fizică cu actualul Prinț de Țara Galilor, William, este jenant. Dar cine urmărește familia de decenii știe că Harry este cel care a fost filmat și fotografiat împărțind pumni unui paparazzi care îl aștepta la ieșirea dintr-un club de noapte (martie 2007). Se știe cine e bătăuș în familia Windsor.

În urmă cu câteva zile, la Los Angeles a avut loc o petrecere BAFTA, finanțată de Academia Britanică de Film. E sezonul premiilor industriei cinematografice. Golden Globes 2023 s-a ținut pe 11 ianuarie, premiile Oscar urmează pe 12 martie. Premiile BAFTA vor fi decernate pe 19 februarie, iar petrecerea din Los Angeles, intitulată foarte britanic The BAFTA tea party, a făcut publice nominalizările și nominalizații. Ai fi crezut că organizatorii nu vor uita să invite pe cel mai important britanic din Los Angeles. Dar cuplul britano-american, chiar dacă prinț și actriță, n-a primit nicio invitație. Nimeni nu i-a vrut acolo. Iar motivul e legat de o altă revelație din cartea sa. Harry povestește că pentru prima dată a consumat ciuperci halucinogene în Los Angeles, în casa actriței Courteney Cox, una dintre protagonistele serialului Friends. Paginile au avut un efect de bombă în lumea starurilor de la Hollywood, pentru care discreția e prioritate. Nimeni nu dorește să se afle în preajma cuplului, de frică fie să nu i se inventeze povești, fie să fie citat mai târziu fără acord. Căci e clar ca Harry n-a obținut acordul familiei pentru nimic din ce a pus pe hârtie.

Mulți comentatori sunt uimiți de nivelul redus de inteligență al prințului. Alții sunt întristați de problemele psihice de care trebuie să sufere și se interesează de psihologul care îl tratează, pentru că e clar că tratamentul nu funcționează. La o zi după publicarea cărții, un institut de sondaj (youGov) a făcut o cercetare cu privire la popularitatea membrilor familiei regale britanice. Doar 24% dintre britanici continuă să aibă o părere pozitivă despre Prințul Harry, în timp ce 68% au o părere negativă.

Cu toții cunoaștem povestea broaștei care s-a transformat în prinț, odată sărutat. Cu Prințul Harry asistăm la povestea unui prinț devenit broască odată sărutat de o anumită Meghan Markle. Iar povestea asta cred că ar interesa pe imens de multă lume.  //

0

Prințul Harry

Rezervă

Editura Nemira, 456 pagini, București, 2023

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22