Pe aceeași temă
Celebra piesă a lui William Shakespeare, în traducerea Ninei Cassian, care a avut premiera la Teatrul Național pe 23 decembrie, are următoarea reprezentație pe 6 ianuarie. Spectacolul se desfășoară la Sala Mare, pe durata a trei ore, începând cu ora 19.00.
Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 14 ani, avertizează site-ul oficial al Teatrului Național București.
Cea mai cunoscută și mai jucată comedie a dramaturgiei universale, ”Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare este regizată de Petrică Ionescu, regizor de origine română stabilit în Franța. Considerat unul dintre marii inovatori în domeniul regiei de teatru, al scenografiei, operei și baletului, Petrică Ionescu semna, în 2006, tot pe Scena Mare a TNB, regia spectacolului „Burghezul gentilom” de Molière, o producție grandioasă, în distribuția căreia se regăseau mari actori. Contestat de critici, disputat, atacat, ”Burghezul gentilom” de la TNB a avut un formidabil succes de public.
Nebunul, îndrăgostitul și poetul, toți sunt alcătuiți din fantezie, spune Shakespeare. Asemenea lor, Petrică Ionescu plăsmuiește, cu această nouă montare, un extraordinar univers oniric și feeric, clocotind de erotism, instincte primare, și, mai presus de orice, de energii vitale, arată site-ul www.tnb.ro.
Un vis fantastic din magica noapte de Sânziene, țesut de imaginația unui artist de o covârșitoare originalitate, ”Visul unei nopți de vară” de la TNB reunește elemente de autentică poezie shakespeariană, umor, bulversante construcții vizuale, balet și un excepțional fond muzical.Un vis populat de zei și muritori, de duhuri, spiriduși și zâne, în interpretarea unor actori consacrați ai Teatrului Național, cărora li se alătură tineri artiști ai scenei bucureștene. „Visul unei nopți de vară este piesa cea mai erotică a marelui Will. Coborând obligatoriu prin experiențele și pulsațiile noastre în grotele, în beciurile cele mai joase și adânci ale conștiinței noastre, ne inițiem, revenind la suprafață mai evoluați. Iubirea este, în viziunea foarte pesimistă a lui Shakespeare, numai o iluzie, ca și teatrul și viața însăși. Am descoperit deriziunea absolută și cruzimea fără scăpare a experienței amoroase. Iluziile fără sfârșit. Aceste adevăruri multiple am încercat să le transmit cu cruzime, păstrând sarcasmul și umorul prezent în fiecare inflexiune a textului shakespearean”.