Galceava fundatiilor la GDS

Razvan Braileanu | 04.06.2007

Pe aceeași temă

Joi, 17 mai,  Grupul pentru Dialog Social a organizat o conferinta de presa/dezbatere in legatura cu Legea tinerilor 350/2006, care transfera patrimoniul fostului UTC in gestiunea unei Fundatii Nationale pentru Tineret (FNT). O anexa a acestei legi face referire la cladirea din Calea Victoriei 120, actualul sediu al GDS. Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care modifica Legea tinerilor si scotea imobilul respectiv din anexa, deoarece acesta nu a apartinut niciodata UTC, el fiind in proprietatea Ministerului Culturii. Numai ca parlamentul a respins ordonanta de urgenta a guvernului, astfel incat GDS si revista 22 isi pot pierde sediul, in favoarea unei fantomatice Fundatii Nationale pentru Tineret. Multi dintre cei care au votat respingerea ordonantei au declarat ulterior ca nu au stiut ce voteaza. Presedintele Basescu a retrimis in parlament legea de respingere a ordonantei.

 Intre timp, au aparut deja doua  Fundatii Nationale pentru Tineret, care se contesta una pe cealalata, pretinzand ca sunt indreptatite sa preia patrimoniul fostului UTC si, conform legii, cladirea care gazduieste sediul GDS. Una dintre cele doua fundatii, condusa de Nicolae Mavrodin, isi are sediul in Constanta; cealalta, al carui presedinte este Iulian Dascalu, este localizata in Bucuresti.

 Intalnirea din 17 mai a avut ca scop initierea unui dialog intre membri ai  GDS, reprezentanti ai celor doua FNT, juristi si parlamentari. Singurul parlamentar care a dat curs invitatiei a fost Mircea Cinteza (PLD), care insa nu a participat la discutii.

 Radu Filipescu, presedintele CA al  GDS, s-a aratat nedumerit de existenta a doua fundatii cu acelasi nume, care afirma ca sunt indrituite sa preia cladirea din Calea Victoriei 120. De asemenea, Radu Filipescu s-a aratat ingrijorat de neglijenta parlamentului, care a votat o lege prin care o cladire poate fi transferata foarte usor din patrimoniul statului in cel al uneia sau al celeilalte dintre cele doua fundatii aflate in conflict. Mai ales ca unele fundatii judetene de tineret au instrainat patrimoniul UTC cu care au fost cadorisite, dupa care s-au desfiintat, lucru recunoscut de reprezentantii celor doua FNT-uri.

 Ioan Voica, consilier parlamentar la Comisia de tineret a Camerei Deputatilor, a spus ca reglementarea preluarii patrimoniului UTC a fost initiata inca din mai 1990, cand s-au infiintat fundatii judetene pentru tineret. In 2002 a fost promulgata  Legea 146, care avea ca obiect regimul juridic al fundatiilor pentru tineret si preluarea patrimoniului fostului UTC de catre o Fundatie Nationala pentru Tineret, care reunea fundatiile de tineret judetene. Ulterior, Guvernul Nastase a emis o ordonanta de urgenta prin care a scos din lege orice referire la FNT. Este de notat ca Legea 146/2002 nu facea nici o referire la cladirea din Calea Victoriei 120. Prin Legea 350/2006, FNT a fost reconfirmata ca beneficiar al patrimoniului UTC. Ioan Voica a declarat ca intentia a fost ca beneficiarii legii sa fie reprezentantii fundatiilor judetene de tineret, respectiv FNT - Dascalu, lucru contestat vehement de FNT - Mavrodin.

 FNT  - Mavrodin a aparut in 2002, fiind urmasa Asociatiei Tinerilor Revolutionari, infiintata in 1994. Schimbarea de nume a fundatiei s-a petrecut pentru a beneficia de prevederile Legii 146/2002 si a prelua patrimoniul fostului UTC. Potrivit lui Ioan Voica, FNT - Mavrodin a inceput o corespondenta cu BCR, pentru a beneficia de fondurile UTC, aflate in trei conturi. La inceputul acestui an, FNT - Mavrodin a ridicat deja, dintr-unul din cele trei conturi BCR stipulate de Legea tinerilor, 3 miliarde de lei vechi. Este de notat ca, in presa anului trecut, FNT - Mavrodin s-a remarcat printr-o afacere in care pretindea ca poate produce energie electrica si termica la un cost de productie de 100 de ori mai mic decat oriunde in lume...

 Prezent la dezbatere, Nicolae Mavrodin a invocat o hotarare judecatoreasca din ianuarie 2007 care recunoaste ca  FNT este urmasa UTC si beneficiara patrimoniului acestuia. De asemenea, Mavrodin a prezentat adeziunile a 7 asociatii judetene de tineret la fundatia sa.

 Valeriu Mitica, reprezentantul  FNT - Dascalu, a declarat ca aceasta fundatie a fost infiintata in ianuarie 2007, ca efect direct al Legii tinerilor. La FNT - Dascalu au aderat 21 de asociatii judetene de tineret.

 Din pacate, reprezentantii  FNT - Mavrodin au facut imposibila orice tentativa de dialog. Nu numai ca au negat existenta celeilalte fundatii, dar au contestat vehement pozitia GDS in randul societatii civile. Reprezentantii mass-media prezenti au facut un apel la dialog civilizat, insa "tinerii" lui Mavrodin au facut imposibil acest lucru - ba chiar, la un moment dat, au ajuns sa se ciondaneasca intre ei in legatura cu cine sa ia cuvantul.

 Este regretabil ca Parlamentul Romaniei a emis o asemenea lege care permite aproape oricui indeajuns de abil sa aiba acces la fondurile si patrimoniul UTC. Mai mult,  Grupul pentru Dialog Social, prima asociatie de frunte a societatii civile din Romania, risca sa fie scoasa din sediu de o fundatie fantomatica, pusa pe capatuiala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22