Adriana Saftoiu: Nu mă mai regăsesc în noul discurs al lui Antonescu

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 15.03.2011

Pe aceeași temă

Crin Antonescu v-a atacat extrem de dur în urma acuzelor că foloseşte dubla măsură în cazul Voiculescu şi Muscă. Cum răspundeţi?
Răspunsul domnului Antonescu nu arată decât care este valoarea revoluţiei bunului simţ pe care ne-a propus-o. Nici nu merită să comentez asemenea reacţii. Mai mult, m-am obişnuit ca domnul Antonescu să răspundă cu atacuri la persoană atunci când cineva îi contestă o decizie sau îi pune întrebări care îl incomodează.

Antonescu a reafirmat faptul că va continua colaborarea cu Dan Voiculescu.
Este vorba despre un principiu pe care PNL şi l-a asumat, un principiu care se regăseşte în proiectul de lege pe care l-a susţinut şi pe care l-a propus votării parlamentului în actuala legislatură. Mă refer la Legea lustraţiei, care are la bază trecutul fiecăruia dintre noi. Şi atunci, pot să mă întreb şi eu, ca membru PNL, dar cu atât mai mult e îndreptăţit cetăţeanul să se întrebe când suntem noi sinceri? Atunci când spuneam că dorim asanarea societăţii, că e important să ştii cine te conduce şi ce trecut a avut sau acum, când spunem nu contează trecutul, că ne interesează doar prezentul? Sigur, sunt suficiente motive să spui şi să susţii că e nevoie ca Guvernul Boc să fie schimbat, e un obiectiv argumentat şi susţinut. Numai că eu cred că drumul contează şi nu cred că cetăţeanul chiar e dispus să facă şi el compromisuri compromiţătoare cu partidele politice.

Există o nemulţumire în cadrul PNL în legătură cu această poziţie şi continuarea acestei relaţii cu Voiculescu?
Au existat nenumărate discuţii între noi şi nu numai vizavi de abdicarea de la acest principiu, asanarea societăţii. Au existat nemulţumiri şi în ce priveşte anumite susţineri liberale pe proiecte în care noi nu ne regăsim până la urmă politicile de dreapta şi politicile liberale. Că nu formăm o masă critică, că nu suntem chiar noi mai consecvenţi în a ne impune punctul de vedere. Voci de genul acesta par a fi singulare sau disidenţi care n-au ce face, vezi Doamne. Cred că lucrurile nu stau aşa. În ceea ce mă priveşte, îmi voi susţine mai departe ideile, pentru că, pe fond, dacă eu aş fi considerat că nu contează trecutul pe care îl au cei care deţin funcţii de conducere în România, aş fi ales alt partid. Dacă eu aş fi considerat că trebuie să creăm un stat care să pună accent pe asistenţă socială, şi nu pe dezvoltarea unei economii competitive, n-aş fi ales PNL. L-am ales pentru că m-am recunoscut în toate aceste deziderate, care au fost şi în 2004 ale Alianţei DA, alianţă susţinută şi de PNL. Drept urmare, rămân consecventă cu ideile mele. Oamenii vin şi pleacă. Important e să rămâi cu câteva principii pe care să le respecţi.

Vă mai regăsiţi în actualul PNL, care, aşa cu spuneţi, nu respectă principiile în virtutea cărora l-aţi ales?
E greu de spus. Sigur, eu nu mă regăsesc în discursul nou al d-lui Antonescu, care e diferit faţă de discursul d-lui Antonescu şi din 2008, şi din 2009. Cel care şi-a schimbat discursul şi optica e d-l Antonescu. Din acest punct de vedere, eu nu mă mai recunosc, cum nu m-am recunoscut începând din primăvara lui 2009, când d-l Antonescu a impus conducerea partidului pe listă, şi nu prin vot, aşa cum ar fi fost firesc într-un partid liberal. Acela a fost momentul clar, declarat şi asumat de către mine de când m-am detaşat de politica preşedintelui Crin Antonescu. Nu voi pune un semn de egalitate între PNL şi preşedintele Crin Antonescu. Avem timp să ne lămurim, să vedem cine greşeşte.

Nu puneţi un semn de egalitate, totuşi, PNL urmează discursul lui Crin Antonescu, urmează politicile lui Crin Antonescu.
Faptul că mai sunt voci care încearcă să amendeze aceste abateri de la politica liberală mă face să cred că totuşi, până la urmă, poate reuşim să ne întoarcem în matcă. Pentru că, repet, eu sunt de acord, suntem în opoziţie, nu suntem singura ţară unde poate fi o colaborare cu un partid de stânga, dar nu se justifică până la urmă atât de multe compromisuri, care din ceea ce văd până acum duc la un minus în ce priveşte identitatea PNL.

Şi dacă totuşi acest discurs şi aceste politici vor continua, pentru că, se pare, cele câteva voci disidente nu sunt suficiente, ce veţi face?
Voi avea de ales până la urmă. Rămâne 2012 anul de cotitură. Îmi amintesc oameni care spuneau că sunt împotriva Alianţei D.A., nu se recunoşteau în acea alianţă, dar n-au avut nici o problemă să candideze pe listele Alianţei D.A. Probabil că va trebui singură să mă evaluez în ce măsură eu, nefiind de acord cu acest tip de alianţe, şi dacă într-adevăr, pentru mine, pentru conştiinţa mea, merită să mai candidez. Dar asta nu înseamnă pentru mine o abdicare de la PNL, trebuie doar să mă decid în ce măsură poţi să critici o alianţă şi în acelaşi timp să candidezi pe listele ei.

Vorbind de electorat, credeţi că, într-adevăr, electoratul liberal este sensibil la acest mesaj? Antonescu şi alţi lideri susţin că sunt foarte puţini cei care în 2011 mai ţin seamă de un trecut securist şi comunist.
Sigur că da, când facem această analiză ne bazăm pe faptul că la momentul acesta o mare parte din populaţie e profund afectată de nivelul de trai, se confruntă cu pensii mici, salarii mici, şomaj. Pe acest argument, vii şi spui: nu mai contează decât să-i oferi electoratului doar o viziune salarială. Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că eu mă înşel. Dar eu vreau să cred că, între o criză economică şi o criză morală, cea care se depăşeşte cel mai greu şi care marchează cel mai profund o societate e criza morală. Din criza economică cât de cât mai ieşi, te mai tractează şi instituţiile din care faci parte, cum ar fi Uniunea Europeană. Din criza morală nu te mai tractează nimeni, asta ţi-o rezolvi tu singur. Şi faptul că România, după 20 de ani, se confruntă cu lipsa reperelor este şi rezultatul crizei morale în care ne-am aflat timp de 45 de ani. Dacă am ajuns în situaţia în care să considerăm că doar ce punem pe masă e important, atunci eu greşesc. Dar vreau să cred că lucrurile nu stau aşa.

Credeţi că în momentul de faţă cazul Dan Voiculescu este folosit în scop politic de celelalte partide?
PSD nu a făcut niciodată prea mare caz din această vulnerabilitate a societăţii româneşti. Dar PDL, care, în pofida gestului preşedintelui de condamnare a comunismului, nu şi-a făcut curăţenie în propria ogradă, cred că nu are dreptul să vorbească. E pe modelul râde ciob de oală spartă. La fel cum PNL nu poate să-şi scuze ignorarea acestui caz spunând că PDL să-şi vadă de treabă. Cred că fiecare ar trebui să ne facem curat în curte şi după aceea să arătăm cu degetul spre celălalt. Tocmai de asta mi se pare şi paradoxală, şi frapantă atitudinea d-lui Crin Antonescu care, în 2006, avea o atitudine atât de fermă şi tranşantă, corectă până la urmă, în cazul Mona Muscă, ca astăzi să spună că nu e nici o problemă, trecutul nu e grav, prezentul e grav.

PDL pare să fi ratat reforma internă, integritatea. Credeţi că este o discuţie închisă pentru toată clasa politică?
Discuţia din PNL privind criteriile de integritate e o discuţie care ar fi fost necesară la nivelul întregii clase politice. Sigur, ea a fost rezumată la o bătălie între grupări, ceea ce poate fi vandabil şi face rating. Dar practic e o problemă profundă şi e nevoie, după 20 de ani, să vedem ce fel de criterii ar trebui să aibă clasa politică atunci când îşi promovează oamenii. Numai că aici trebuie să le dai dreptate şi celor care nu au fost puşi în gruparea „talibani“, şi nu mă refer doar la PDL, pentru că ei vor veni şi vor spune că între idei, programe şi pungi, s-ar putea ca cetăţeanul să aleagă punga. Pentru că aici este cinismul membrului de partid care-ţi râde în nas când vii cu asemenea chestii. Îţi spune: ia ieşi tu pe trotuar şi să vedem pe cine alege cetăţeanul? Pe tine, care îi dai idei şi integrităţi, sau pe mine, care îi voi da lucruri palpabile, să le ducă acasă chiar şi pentru o zi. De aceea insist, PNL a susţinut ani de zile că e nevoie să ne respectăm propriile principii. Acum se dovedeşte că una am spus şi alta facem şi atunci e absolut firesc ca nici cetăţeanul să nu dea mare preţ pe clasa politică. Şi nu poţi să-ţi scuzi abaterile prin faptul că ceilalţi sunt mai răi.

* * *

Criza morală

Între o criză economică şi o criză morală, cea care se depăşeşte cel mai greu şi care marchează cel mai profund o societate e criza morală. Din criza economică mai ieşi, te mai tractează şi instituţiile din care faci parte, cum ar fi Uniunea Europeană. Din criza morală nu te mai tractează nimeni, asta ţi-o rezolvi tu singur. Dacă am ajuns în situaţia în care să considerăm că doar ce punem pe masă e important, atunci eu greşesc.

Nemulţumiri

Dacă aş fi considerat că nu contează trecutul pe care îl au cei care deţin funcţii de conducere în România sau că trebuie să creăm un stat asistenţial, şi nu unul bazat pe dezvoltarea unei economii competitive, n-aş fi ales PNL. Nu mă regăsesc în discursul nou al d-lui Antonescu, care e diferit faţă de cel din 2008 şi din 2009. Sunt nemulţumiri şi în ce priveşte anumite susţineri pe proiecte în care noi nu ne regăsim politicile de dreapta.

* * *

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Citeste si despre: Crin Antonescu, PNL, traditia liberala, USL, electorat liberal.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22