ADRIANA SĂFTOIU: Unificarea dreptei doar de dragul unificării nu e eficientă

Catalin Gombos | 21.05.2013

Pe aceeași temă

Începem cu o constatare pe care a făcut-o colegul dvs. Sever Voinescu: marea problemă a opoziţiei, a PDL, acum, e că râde lumea de ea. Că de la o vreme nu mai există niciun comentariu politic despre opoziţie care să nu conţină nuanţe de milă şi urme de batjocură. Comunicare în PDL e la pământ, din această perspectivă. Cum veţi îndrepta lucrurile?

Dacă prin „lume“ înţelegem acele voci critice care sunt chiar din interiorul PDL, e „o lume“, n-aş spune „lumea“. Pe de altă parte, să constaţi acum că această comunicare e deficitară, ca şi cum ai spune că acum o lună PDL avea o comunicare eclatantă, briliantă, persuasivă, cu mult aplomb, iarăşi e o ipocrizie. PDL va trebui să înveţe să comunice, pentru că a vorbi doar în clişee, a folosi doar punctaje, a-i pune pe oameni doar să emită propoziţii pe care nu le gândesc nu se numeşte comunicare. Acum venim la ceea ce se numeşte cum faci opoziţie. Eu personal – şi punctul acesta de vedere l-am exprimat şi în interiorul partidului – nu cred că opoziţia e să stai pe margine şi să fii un chibiţ. Dacă a face opoziţie înseamnă să scrii pe bloguri, să faci conferinţe de presă, să te duci la televizor şi doar să comentezi, să fii un altfel de jurnalist cu carnetul de partid, mie mi se pare şi contraproductiv, şi foarte puţin. Pe fond, opoziţia înseamnă să răspunzi la acţiunea puterii cu o contraacţiune. Să spui doar: nu ne place ce face guvernul e extrem de puţin. Arată ce poţi tu să faci.

 

Pentru că vorbim de comunicare, în momentul de faţă există un birou de presă la PDL?

Există un birou de presă la PDL, dar exact asta spuneam, că e vorba de altfel de comunicare. Să fii politician, cu atât mai mult să fii politician în opoziţie, nu înseamnă să redai metafore, epitete, să nici nu le gândeşti şi să nu cauţi să ai şi tu soluţii, pentru că, atunci când eşti în parlament, activitatea de opoziţie nu se monitorizează prin numărul de conferinţe de presă şi prin câte ştiri faci. Opoziţie parlamentară înseamnă mai ales interpelări, amendamente la legi, activitatea în comisii. Ştiţi ce mi se pare mie straniu? Că unii dintre cei care au spus că PDL nu face opoziţie n-au fost, de exemplu, prezenţi la propria moţiune a PDL împotriva USL. Adică ei nu şi-au susţinut partidul în propriul demers împotriva USL.

 

Opoziţia nu e pe blog
Nu cred că opoziţie e să stai pe margine şi să fii chibiţ. Dacă a face opoziţie înseamnă să scrii pe bloguri, să faci conferinţe de presă, să te duci la televizor şi doar să comentezi, să fii un altfel de jurnalist cu carnet de partid, nu că n-ar fi jurnalişti care să fie membri de partid fără să aibă carnet, dacă tu, ca membru al unui partid de opoziţie, asta înţelegi prin opoziţie, mie mi se pare şi contraproductiv, şi foarte puţin.

Dar colegii de care vorbeaţi ar trebui să ştie să comunice. Am auzit că sunt cursuri de comunicare în interiorul PDL, 250 de euro pentru un politician...?

Nu. Am propus eu pentru cei care sunt interesaţi şi care au recunoscut că ei nu se simt foarte bine în rolul acesta de vorbitori să facă cursuri de comunicare, traininguri de comunicare, de la a învăţa câteva tehnici, la a simula cum se organizează o conferinţă de presă, cum o susţii, cum susţii un debate fără să-i spui jurnalistului „domnule, ce ai cu mine?“ şi să nu iei personal întrebarea, ci să te uiţi la problemă. Lucrurile astea nu se fac pe picior. Pentru asta sunt oameni specializaţi.

 

O firmă de comunicare a PDL?

Nu a PDL, cum să fie a PDL? Tocmai asta e, că trebuie să lucrezi cu cineva care e din afara partidului.

 

Nu e firma dvs. de comunicare?

Nu. Eu am fost cea care le-am propus să participe la aceste cursuri. La rândul meu făcând cursuri de comunicare, cunosc oameni care fac lucrul acesta, dar nu e voluntariat. Aceşti oameni au business, nu muncă de partid, aşa că se plăteşte consultanţa de acest tip.

 

Se spunea pe vremuri că PDL trimitea oameni pe bani la televizor, a fost un scandal cu Ada Meseşan. Partidul plătea să meargă politicienii la televiziuni.

Nu ştiu. Eu personal nu pot să spun dacă se întâmpla sau nu.

 

Despărţirea de Traian Băsescu
E foarte greu să rupi istoria PDL de Traian Băsescu. Nici Traian Băsescu, atunci când îşi va face evaluarea carierei politice, nu va putea să minimalizeze rolul PDL. Sigur că, după atâţia ani în care au câştigat împreună, au pierdut împreună, despărţitea asta nu e una foarte uşoară, care să nu lase urme sau cicatrici. În ce măsură va putea PDL să depăşească această despărţire, cu efecte negative sau pozitive, rămâne de văzut.

Dar în momentul de faţă se mai întâmplă?

Eu, cel puţin, nu ştiu. Prezenţa în emisiuni trebuie însă să aibă o noimă, a vorbi nu înseamnă a comunica. Dar sistemul ăsta de a trimite pe oricine nu e deloc în avantajul PDL.

 

Se minte cumva PDL?

Nu ştiu dacă se minte, dar nici nu pot să spun că, la o lună şi jumătate după ce s-a încheiat bătălia dintre cele trei moţiuni, nu se resimte efectul acestei bătălii. Pentru că n-a fost doar o competiţie internă care s-a terminat în momentul în care s-a încheiat acea convenţie. Din păcate, competiţia internă continuă şi nu pot să spun că ceea ce vedeţi nu e adevărat. Da, e un efect nu foarte plăcut şi nu foarte confortabil ca după o lună şi jumătate să constaţi că cele mai critice voci sunt chiar vocile din interior.

 

Este cumva inhibat acum PDL de atacurile preşedintelui? Ar vrea împăcarea? Credeţi că, de fapt, despărţirea pe care a anunţat-o preşedintele Băsescu după convenţie afectează acum PDL?

E foarte greu să rupi istoria PDL de Traian Băsescu, nu ai cum. Nici Traian Băsescu, cred, atunci când îşi va face evaluarea carierei lui politice, nu va putea să minimalizeze rolul PDL. Sigur că, după atâţia ani în care au câştigat împreună, au pierdut împreună, despărţirea asta nu e una foarte uşoară, care să nu lase urme sau cicatrici. Doar că trebuie să aibă toată lumea înţelepciunea de a lăsa lucrurile acolo unde sunt şi să privească spre..., adică să stai toată ziua şi să-ţi analizezi trecutul şi să te lamentezi pe seama lui nu e o perspectivă prea bună. În ce măsură va putea PDL să depăşească eventual această despărţire, cu efecte negative sau pozitive, rămâne de văzut. Dar de dorit ar fi să-şi vadă mai departe de proiect.

 

Există un sondaj intern potrivit căruia cel mai bine cotat pedelist în momentul de faţă este Emil Boc, peste Blaga sau Videanu. Cum comentaţi?

Există un sondaj intern. Eu n-am văzut decât rezultatele, n-am văzut tot sondajul, toată analiza. Ştiu sigur că PDL era cotat cu 18%. Nu ştiu sigur dacă lucrurile stau aşa în ceea ce-i priveşte pe Emil Boc şi Vasile Blaga, dar nu m-ar mira să stea cum spuneţi, mi se pare absolut firesc. Să nu uităm, Emil Boc este primar în funcţie, a fost prim-ministru şi toate acestea ajută.

 

Dar toate castanele măsurilor dure el le-a luat...

De obicei, politica e un loc unde pedeapsa e colectivă. Deci, dacă spuneţi că doar Emil Boc, greşim. Tot PDL a plătit pentru perioada de guvernare. Şi aici ne întoarcem la comunicare. În mod special, PDL a plătit pentru modul în care a comunicat. Pe vremea aceea eram în opoziţie şi-mi amintesc că spuneam şi eu că măsurile de reformă în sistemul bugetar aveau sens şi că erau obligatorii. Nu puteai să negi necesitatea acelor măsuri. Modul în care au fost comunicate ele, aroganţa cu care au fost comunicate... Ei, problema foarte mare a fost de comunicare. La măsuri dure, nu e nevoie şi de sfidarea oamenilor care trebuie să suporte efectul deciziilor unui guvern.

 

Au fost multe plecări din PDL în ultima vreme. Înţeleg că mai urmează. Ştiţi ceva despre alte posibile demisii? Cum va fi afectat partidul?

Ştiu exact ce ştiţi şi dvs. La ora la care noi doi vorbim (miercuri, 15 mai, n.r.), circulă ştirea că există un plan secret al d-nei Udrea să-şi facă un partid. De 24 de ore de când a apărut această ştire pe surse, n-a existat o contrareacţie a d-nei Udrea, n-a dezminţit această informaţie.

 

PDL a sfidat oamenii
PDL a plătit pentru modul în care a comunicat. Chiar eu spuneam că măsurile de reformă în sistemul bugetar aveau sens şi erau obligatorii. Nu puteai să negi necesitatea lor. Modul în care au fost comunicate, aroganţa cu care au fost comunicate – amintiţi-vă, nu puteai să le spui chiar aşa tuturor categoriilor, profesorilor, medicilor, că sunt plătiţi prea mult. La măsuri dure nu e nevoie şi de sfidarea oamenilor care le suportă.

A existat o confirmare din partea consilierului prezidenţial Gabriel Berca: da, Partidul Popular se va lansa utilizând iniţiativa politică a fermierului Costel Caraş, cât mai repede posibil. Se vorbeşte de 25 mai.

Da. Deci se poate întâmpla acest lucru. N-aş şti să vă zic cine sunt cei care vor pleca, dar cred că putem să-i regăsim printre cei care vor pleca pe cei care n-au fost prezenţi la moţiunea PDL din parlament. Cred că, dacă facem o suprapunere a listei, să vedeţi cine nu a participat la moţiunea PDL...

 

D-na Udrea a participat?

Nu a participat.

 

Deci am putea să o vedem alături de acest Partid Popular.

Da şi, repet, în 24 de ore, d-na Udrea, care reacţionează destul de repede atunci când se spune ceva despre ea în media, n-a avut nici o reacţie până acum.

 

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, spunea undeva că dreapta trebuie unificată pentru că altfel se disipează, se zdrobeşte, se autoanihilează. Pe de altă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că o reconstrucţie a dreptei se poate face doar în jurul PDL. Cum vedeţi această aşezare?

Haideţi să plecăm de la o realitate. Unificarea dreptei, de dragul unificării, doar aşa, ca cineva să spună „eu sunt liderul“, fie că zice Blaga „eu sunt liderul“ sau poate zice Răzvan Ungureanu „eu sunt liderul“, nu face ca această unificare să fie într-adevăr eficientă. Să ne uităm ce s-a întâmplat la alegerile din 2012. S-au unificat, adică s-au strâns într-o alianţă, ARD, iar rezultatul s-a cam văzut. Dacă ne unificăm doar ca să spunem că se unifică dreapta şi nu stă lumea la masă în mod foarte serios să vadă în jurul căror valori şi proiecte se unifică, nu va fi foarte eficient.

 

Se tot vorbeşte despre eventualitatea ca în toamnă USL să se rupă. Unde se va aşeza PDL? Aveţi discuţii în momentul ăsta? Se va aşeza alături de un PNL condus de Crin Antonescu?

Asta a fost o declaraţie care a fost făcută, că PDL nu refuză aprioric colaborarea cu PNL, în măsura în care discutăm despre aceleaşi valori şi aceleaşi interese.

 

Discutaţi despre aceleaşi valori? Păi, în acest moment, ar fi antieuropenismul PNL versus proeuropenismul declarat al PDL.

În acest moment, nu poţi discuta cu PNL. PNL este aliat cu PSD, este la putere, iar atitudinea PDL trebuie să fie egală vizavi de putere, adică şi faţă de PSD, şi faţă de PNL. Întrebarea venea în cadrul unui posibil scenariu. Să se întâmple mai întâi acel scenariu şi după aia mai vedem.

 

Bătălia pentru cei care nu votează
60% din populaţie nu a fost prezentă la vot. Să spunem că 20% oricum nu s-ar duce, indiferent ce vei face. Dar ceilalţi 40%? E cineva dornic să vadă cine sunt oamenii aceia, ce categorii socio-profesionale sunt? De ce nu se duc la vot? Ce tip de mesaj ar trebui să ai pentru ei, ce partid caută ei? Dacă toată lumea se va bate pe acel public de 40% care se duce încolonat la vot şi nu vrei să adaugi nimic în plus, e greu să creşti.

Pentru că am vorbit despre acest Partid Popular care ar putea apărea pe 25 mai, există şi Iniţiativa Liberală, există tot felul de mici fărâme din ceea ce s-ar putea numi dreapta. În ce măsură vor fi afectate procentele electorale ale PDL de noile construcţii?

E foarte greu să spui acest lucru. Noi trebuie să ne întrebăm toţi dacă avem aceeaşi ţintă, acelaşi target, acelaşi scop. PDL va trebui să se concentreze pe politici de dreapta - mediul oamenilor de afaceri, micul întreprinzător. Dacă mă întrebaţi pe mine, nici pentru guvernarea PDL, nici pentru guvernarea PSD această zonă nu a prea fost în atenţie. Practic, uitaţi-vă la toate măsurile de politici fiscale. Ăsta e un stat care trăieşte de pe urma acestor oameni, printre cei foarte puţini care mai produc în România locuri de muncă. Sunt contribuabilii care-şi mai plătesc, mai târziu, mai devreme, taxele la stat. Dacă nu ne vom concentra pe aceste politici, dacă noi nu vom avea grijă să îi recuperăm pe aceşti oameni de care nu se ţine cont atunci când se decide nivelul taxelor, al impozitelor, să fie întrebaţi şi ei ce pot să facă şi cât pot să ducă, va fi foarte greu să convingem că promovăm şi gândim politici de dreapta. În momentul de faţă, impozitarea forţei de muncă, din punctul meu de vedere, ar trebui rapid regândită. Noi spunem să ne unificăm. Dar hai să vedem dacă noi toţi avem acelaşi lucru în minte. Cât despre procentele partidului, apoi, 60% din populaţie nu a fost prezentă la vot. Să spunem că 20% oricum nu s-ar duce, indiferent ce vei face. Dar ceilalţi 40%? E cineva dornic să vadă cine sunt oamenii aceia, ce categorii socio-profesionale sunt? De ce nu se duc la vot? Ce tip de mesaj ar trebui să ai pentru ei, ce partid caută ei? Dacă toată lumea se va bate pe acel public de 40% care se duce încolonat la vot şi nu vrei să adaugi nimic în plus, e greu să creşti.

 

PDL este tot mai des criticat că nu face opoziţie, că stă blând şi că în dezbaterile parlamentare PP-DD e mai bun ca PDL.

Dacă judecaţi opoziţia după ce vedeţi la televizor e cam puţin. Iar după cum bine ştiţi, ce vedeţi dvs. la televizor e o tabloidizare. Sigur că la televizor veţi vedea mai degrabă un circ făcut de un parlamentar decât un discurs aplicat. E limpede şi v-o spun şi în calitate de fost parlamentar. Vedeam cine are mai multă priză la media şi cine nu are. Eu nu voi încuraja PDL să meargă pe acest tip de opoziţie în care eşti învăţat, repet, să pui etichete, metafore, să primeşti nişte punctaje pe care le repeţi ca un roboţel la televizor, fără să te gândeşti ce poţi face tu în opoziţie. Amintiţi-vă, Emil Boc era în opoziţie, în perioada 2000-2004. A scos armata din regimul obligatoriu. În opoziţie, poţi să generezi lucruri. Totul e să depăşeşti faza în care crezi că eşti egal cu jurnalistul. Jurnalistul este cel care comentează. Tu, politician, ai de făcut acţiune.

 

Pentru că se vorbeşte de opoziţie constructivă, aş vrea să vă dau un exemplu concret. Propunerea Monicăi Macovei privind confiscarea averilor ilicite, a vorbit şi premierul Ponta despre asta, dar preşedintele PDL Vasile Blaga a spus că nu e de acord. De ce?

Preşedintele Vasile Blaga a spus că nu e de acord cu confiscarea averilor ilicite fără o sentinţă judecătorească. Asta a fost nuanţa d-lui Blaga, nu a spus că nu e de acord.

 

Deci PDL e de acord?

E de acord, cu această condiţie, să existe o sentinţă judecătorească. Pentru că doar dacă presupun că acest pahar îl ai ilicit, fără să dovedesc, şi ţi-l iau, nu mi se pare că are legătură cu un stat de drept. E o nuanţă.

 

Am văzut că d-na Macovei a dat şi un răspuns imediat, doar printr-o sentinţă judecătorească se poate...

D-l Blaga, când a făcut acea declaraţie, era într-o emisiune în care reporterul îi prezenta această poziţie a d-nei Macovei, spunând că propunerea era în acest sens, că poţi să-i confişti pe o presupusă ilegalitate, fără să facă şi precizarea de care vorbiţi.

 

În urmă cu o săptămână, comisia din Senat a votat cu doar două voturi împotrivă reducerea pragului la referendum, pentru 30%. Cum va vota PDL?

Va susţine 50%. Dintre ţările din UE, sunt 12 ţări care au prag de 50%. Dacă vă uitaţi care sunt ţările care au prag 50%, veţi constata că 10 provin din ţările Europei de Sud-Est, Italia, deci ţări care s-au confruntat de-a lungul unei lungi perioade cu dictaturi, cu tendinţe autoritare. Acest prag de 50% e o măsură de precauţie pentru ţări cu democraţii prea puţin exersate. Şi nici noi nu ne putem lăuda că am scăpat de toate apucăturile vechiului regim.

 

Interviu cu ADRIANA SĂFTOIU, purtător de cuvânt al PDL, realizat de DRAGOŞ GHIŢULETE

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22