Pe aceeași temă
Cum ai ajuns să joci în Moromeții 2? Este primul film, cel din 1987, unul dintre preferatele tale?
Am fost chemat de d-l Stere Gulea, care m-a întrebat direct dacă vreau să interpretez rolul lui Vasile al Moașei. Mi-a povestit despre personaj, dar nu cred că era nevoie să îmi mai spună nimic, eram deja fericit că fusesem cooptat în acest proiect. Mai ales că Moromeții este un reper pentru cinematografia... mondială, aș spune. A fost ca și când am avut șansa să joc în filmul copilăriei mele. Din păcate, nu îmi amintesc exact când l-am văzut prima oară, dar îmi amintesc senzația pe care mi-a dat-o atunci - o nostalgie nesfârșită.
Cine este personajul pe care îl joci în film?
Vasile al Moașei este un fost prizonier de război inoculat cu ideologia comunistă și care, ajuns în satul natal, este numit primar de către partidul comunist. Din acel moment respectă ordinele partidului, dar, cred eu, cu niște îndoieli reprimate. Ceea ce îmi place la el și îmi și displace în egală măsură are de-a face cu instinctul său de supraviețuire - îmi place că e un supraviețuitor, dar îmi displace felul în care alege să supraviețuiască.
Cum a fost atmosfera la filmări?
La filmări era încontinuu distracție, așa cum poate ați văzut deja pe pagina de Facebook Moromeții 2, în filmulețul de making-of cu Bobonete. Cam așa era fiecare minut pe platou. M-am simțit ca la TIFF, unde sunt mereu înconjurat de toți colegii de breaslă și e o atmosferă caldă și veselă. Sigur, au fost și provocări, au fost și zile de filmare mai dificile, dar totul se descurca într-un fel natural, echipa era extraordinară.
În aceste zile ești prezent și pe micile ecrane, în serialul Hackerville de la HBO. Spune, te rog, despre ce e vorba în serial și cine e Adam Sandor, personajul tău.
Acțiunea din Hackerville pornește de la un atac cibernetic care are loc într-o bancă din Germania, iar personajul meu începe să caute făptașul, care se dovedește a fi foarte greu de descoperit. Adam Sandor este un polițist din Timișoara care se ocupă de tot felul de delicvenți pseudomafioți sau chiar mafioti, divorțat, cu doi copii, extrem de pasionat de meseria lui (poate de aia e divorțat) și care întâlnește o colegă din Germania, Lisa. Iar din acest moment Adam se manifestă ca un păun care își arată culorile. Am intrat în pielea personajului cu o ușurință de nebănuit... mai puțin ușor a fost cu accentul personajului!
În afară de marile și micile ecrane, spectatorii te pot vedea și pe scenele de teatru. Ce loc ocupă teatrul în formarea ta ca actor?
Enorm. Cred că teatrul m-a făcut ceea ce sunt astăzi, datorită teatrului pot să fac film. Și mai cred că actorul se dezvoltă în teatru, iar filmul nu face altceva decât să îl rafineze.
La ce proiecte cinematografice lucrezi în prezent?
Tocmai am terminat filmările la producția Luca, în regia lui Horațiu Mălăele. Din păcate, nu vă pot oferi mai multe detalii despre film. Momentan!