Pe aceeași temă
Asociația „Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021“ și-a propus obiective concrete atunci când s-a angajat în competiția pentru acest titlu european, simplul orgoliu nefiind suficient. Care sunt aceste obiective?
Obiectivul principal este schimbarea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor Aradului, în sensul ameliorării ei. Ne dorim să integrăm valorile Aradului între valorile europene, prin oamenii săi de cultură, prin eforturile lor, care au corespondent în distincțiile pe care orașul le-a primit în domeniile multiculturalității, toleranței, armoniei religioase. În ceea ce privește proiectul nostru, ne propunem reinventarea Aradului, construirea unui oraș, acum, care să se preteze pentru secolul viitor. Astăzi, principalele landmark-uri ale Aradului provin de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX. Or, e important să contribuim la noi dezvoltări pe paliere culturale ale acestui oraș, care a avut un pionierat la nivel tehnic, inovațional. Noi ne propunem să readucem în prezent și pentru viitor această inventivitate, acest curaj și spiritul vizionar, respectiv, mândria de a aparține comunității arădene.
E adevărat, unul dintre criteriile de selecție a viitoarei Capitale Europene a Culturii este gradul de implicare a comunității, însă în contextul social-politic de astăzi, acesta este un obiectiv dificil. Cum v-ați propus să mobilizați locuitorii Aradului în așa fel încât să devină susținători activi ai proiectului?
Când vorbim despre dificultăţi, suntem în general tentaţi să ne raportăm la bani. Or, în această competiţie nu despre bani este vorba, în primul rând, ci despre capacitatea de generare a unor proiecte sustenabile pentru viitor. Ca peste tot în Europa, în ceea ce privește proiectul, şi la Arad există și sceptici, există și entuziaști. O preocupare a noastră este să-i convingem pe sceptici că prudența este importantă, că suntem transparenți și disponibili oricând la dialog, pentru a evita eventualele neînțelegeri. Este însă extrem de important pentru noi să ne asigurăm că entuziasmul celor care cred în proiect își găsește un corespondent în activitățile noastre și că arădenii aceștia, care așteaptă rezultate, care în mod justificat speră și cred că se pot crea în orașul lor condiții de viață europene nu vor fi dezamăgiţi de activitatea noastră. Mizăm pe entuziasmul tinerilor. La Arad funcționează câteva sute de asociații extrem de active, ONG-uri care au transformat orașul într-o capitală europeană a voluntariatului. Şi nu este doar un fel de a spune, pentru că avem săptămânal zeci de tineri din statele Europei care participă în diferite proiecte și sunt antrenați în activitatea cetății. Aradul nu suferă la capitolul civic, în domeniul implicării. Ne bucură în mod deosebit faptul că am reușit să găsim un numitor comun între tineri și vârstnici, să-i aducem împreună în acest proiect și, mizând tocmai pe această alteritate, să creionăm un proiect al orașului viitorului din perspectiva seniorilor și a tinerilor, în așa fel încât niciuna dintre generații să nu se simtă exclusă.
În competiția pentru viitoarea Capitală Europeană a Culturii, din România sunt înscrise mai multe orașe. Care sunt atuurile Aradului?
Pot să vi le prezint schematic. Înainte de toate, capacitatea inovatoare, faptul ca Aradul are în ADN-ul său dorința de dezvoltare, neliniștea căutării, că tinde spre mai mult și spre mai bine. În al doilea rând, se discută de mai bine de un secol despre Arad ca despre un model european al armoniei și toleranței; aici conviețuiesc culte religioase, unele chiar cu sediul central la Arad, și minorități etnice într-o paletă incredibilă a diversității, fără niciun fel de disensiuni sau turbulențe, nici în trecut, nici în prezent. Aradul este un oraș care a opus rezistență Holocaustului și care nu și-a abandonat niciodată locuitorii, un model de umanism, de solidaritate și empatie. Avem, în Arad, un parc al reconcilierii unic în această zonă a Europei, care promovează acest spirit european al conviețuirii. Avem cetatea Aradului, un centru al democrației europene moderne, cu un rol determinant în revoluția pașoptistă, o cetate care, într-un interval de mai puțin de un secol, a fost ocupată de austrieci, maghiari, francezi, germani, ruși și români, creionând un mozaic cultural increbibil. Şi asta se întâmpla în proximitatea noastră temporară, între jumătatea secolului al XIX-lea și jumătatea secolului al XX-lea! Arădenii, în general, sunt oameni deschiși la nou, îndrăzneţi, cu spirit antreprenorial și își proiectează viitorul cu multă atenție la detalii, sunt oameni conștienți de rolul pe care orașul l-a avut în Europa, de faptul că modelul arădean este pretabil pentru Europa Occidentală. Arădenii își doresc să fie contemporani cu schimbarea, să aducă viitorul în prezent. Avem, deci, toate atuurile de partea noastră!