BRINDUSA ARMANCA in dialog cu GABRIELA ADAMESTEANU: "Schimbarea schimbarii" in executivul TVR

Revista 22 | 13.01.2003

Pe aceeași temă

  • N.1954, Campulung Moldovenesc;
  • director al Studioului Teritorial Timisoara al TVR (din 1997);
  • sef al Catedrei de Jurnalistica, Universitatea de Vest, Timisoara;
  • Premiul Asociatiei Presei Timisorene pentru organizarea Festivalului Televest (2000)

In 20 decembrie a avut loc la Bucuresti concursul pentru ocuparea functiei de director la Studioul Teritorial Timisoara al SRTV. Au fost inscrisi 7 candidati, printre care si dvs., director in exercitiu.
Conditiile de inscriere au fost: studii superioare, minim 5 ani experienta in presa, minim un an experienta manageriala, calificari in management, cunostinte temeinice de productie tv, de legislatie in audiovizual etc.
Candidatii au trebuit sa sustina, in fata comisiei alcatuite din Valentin Nicolau, presedinte, Sabina Petre, Liviu Pojoni, Lucian Sarb, Bogdan Ghiu, proiectul managerial specific studioului. Ca observatori au participat din partea Consiliului de Administratie Galfalvi Zsolt si Sanda Taranu. In aceeasi saptamana s-au tinut concursurile pentru TVR Craiova, Iasi, Cluj. Care este rezultatul concursului pentru functia de director la TVR Timisoara?

A fost declarat "admis" Constantin Marascu, un aspirant perpetuu la orice functie, un realizator mediocru care a excelat in toti acesti ani de constructie institutionala prin... reclamatii. Zeci de reclamatii. In Timisoara este cunoscut ca fost activist PCR, "lucrator cu munca politica", asa cum scrie in cartea lui de munca, iar cativa scriitori (Viorel Marinesa mi-a povestit) si-l amintesc dand telefoane la judeteana de partid in 19 decembrie 1989, din sediul Casei studentilor, pentru a cere interventia impotriva "huliganilor". Cred ca asta i-a determinat pe intelectualii timisoreni sa semneze o scrisoare deschisa adresata Consiliului de Administratie al SRTV.

Inteleg ca nu vi s-a parut un concurs corect. L-ati contestat?
Am depus in termenul prevazut de regulamente o contestatie adresata presedintelui, pentru a o supune analizei Consiliului de Administratie, forul superior de conducere, dupa Legea 41/1994 a SRR si SRTV. Am semnalat vicii de forma, cum ar fi admiterea in concurs a unor candidati care nu indeplineau criteriile de inscriere, dar si vicii in desfasurarea concursului: de pilda, unii candidati au folosit ocazia de a se fi prezentat in fata comisiei nu pentru a-si sustine proiectul, ci pentru a lansa atacuri la adresa actualului director, adica a mea. Mi s-a parut suspect si faptul ca, in afara atacurilor la adresa mea, doi dintre candidati au facut o sustinere pe fata a candidatului Marascu, care le era, totusi, contracandidat. Un fel de "echipa de zgomote", dupa o reteta elaborata in laboratoarele guvernarii locale. Am mai contestat faptul ca in jurizarea proiectului meu a interferat evaluarea managementului de pana acum. Mi-am dat seama din intrebarile unor membri ai comisiei. Analiza directoratului si jurizarea proiectului trebuie separate, altminteri se produce o discriminare, fiindca numai fostul director poate fi tras la raspundere, in timp ce toti ceilalti, nu. Criteriile trebuie sa ramana aceleasi pentru toti participantii.

Credeti ca au functionat criteriile politice?
Am mentionat aceasta suspiciune chiar in contestatie: dupa instaurarea PSD la guvernare, in urma cu mai bine de un an, unul dintre membrii comisiei mi-a sugerat ca nu corespund politic. Mi-a si transmis sa-mi dau demisia. Ca un facut, acelasi om l-a stimulat pe Marascu sa trimita reclamatii peste reclamatii la televiziune si la toate institutiile posibile, de la Parlament la... Prefectura. Reclamatiilor le sunt comune tenta de rechizitoriu politic - conducere adusa prin "cederizare", ostila nemului romanesc etc. -, denigrarea tuturor actiunilor conducerii actuale (de la renovarea studioului, la proiectul de emisie regionala, pana la organizarea Festivalului Televest) si cererea obstinata de demitere a conducerii. Uitati-va cum suna o reclamatie trimisa la Guvern in 2001, una din cele peste patruzeci de care stiu eu: "... Brindusa Armanca, colaborator al postului de radio «Europa Libera»... a avut mereu atitudine ostila PDSR... prostul management s-a desfasurat nestingherit la inceput sub obladuirea CDR, acum sub aripa prea intelegatoare a PSD...". Inca o mostra, din reclamatiile recente adresate noii conduceri: "Aici in teritoriu am salutat cu bucurie hotararea Dvs.... de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de directori ai studiourilor regionale...". Dupa tipicul cunoscut, multe dintre aceste reclamatii erau trimise in numele "oamenilor muncii". Dupa cate am auzit, cele mai proaspete reclamatii au fost depuse la Comisia parlamentara de abuzuri. Cred ca nici un studio nu a fost mai controlat de organe de control de toate felurile decat TVR Timisoara; procesele verbale infirma fara exceptie delatiunile, ceea ce nu l-a facut pe delator sa inceteze. Oricum, facuse acelasi lucru si cu antecesorii mei. (...)

 

(textul integral al interviului il puteti citi in revista 22)

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22