Pe aceeași temă
Cred că jurnaliştii şi analiştii politici au fost surprinşi de faptul că am reuşit să-i conving pe mulţi dintre cetăţenii din Sectorul 1 să-mi dea votul şi încrederea lor. Aceasta în ciuda unei campanii cu foarte puţine resurse şi cu puţin acces mediatic, ba chiar şi cu suspiciuni de viciere a rezultatelor votului în secţiile de votare în care USB nu a avut reprezentanţi. Din păcate, politicienii din partidele parlamentare au permis să planeze în continuare această suspiciune privind fraudarea alegerilor în Sectorul 1 pentru că au votat în unanimitate împotriva renumărării voturilor.
Care e explicația pe care o dați acestui front comun?
Toate aceste partide mereu au fost împreună. PNL și PSD s-au înțeles extrem de bine în teritoriu şi chiar au guvernat împreună. Și în Sectorul 1 s-au înțeles, pentru că ar fi fost normal, dacă ar fi avut un pic de decență și de etică, să susțină cererea mea. Orice persoană cinstită, când are un dubiu asupra unui lucru important cum este corectitudinea alegerilor, acceptă o verificare, un lucru legitim și necesar.
Ce vă distinge de aceste partide?
Noi nu suntem din sistem. Noi niciodată nu vom face compromisuri cu valorile şi principiile noastre pentru a accede la putere cu orice preţ. Actualele partide parlamentare sunt partide clientelare, care au confiscat puterea pentru interesele lor. Acestea nu pun niciodată pe primul loc interesul României, al poporului român, interesul public. Ei pun deasupra interesele lor de partid, pentru că așa sunt construite, așa funcționează. Oamenii se duc în aceste partide ca să le iasă un profit, așa e construcția lor organică, e ADN-ul lor. Nu au cum să funcționeze altfel.
Până la urmă și USB e tot un partid.
Noi suntem antisistem nu pentru că nu ne place ideea de sistem... Nu suntem anarhiști, știm că trebuie un sistem instituţional şi democratic pentru a guverna societatea. Dar am ajuns la convingerea că sistemul actual din România, care de 26 de ani este profund corupt și clientelar, nu poate să se reformeze. Şi foarte mulţi cetăţeni au ajuns la aceeaşi concluzie şi aşteaptă o schimbare reală.
Și totuși, această ideologie a antisistemului este suficientă pentru o construcție solidă?
Cum spuneam, noi nu suntem anarhişti. Nu vrem să facem tabula rasa, ci să generăm o schimbare reală a actualului sistem politic, insistând pe transparentizarea actului de guvernare, pe depolitizarea administraţiei, pe meritocraţie în administraţia publică. Vrem totodată să readucem criteriile de moralitate şi integritate în viaţa publică.
În plus, noi avem un mare atu, și anume că suntem niște oameni competenți care am dovedit cine suntem și ce am făcut până acum în viață. Realizările noastre, și în societatea civilă, dar și ca profesioniști, arată asta. Puteți să luați CV-ul meu sau al lui Nicușor Dan și să vedeți că am realizat mai mult decât orice om din actualele partide din sistem.
Aveți speranțe ca până la alegerile parlamentare să reușiți o construcție la nivel național care să aibă candidați, cum prevede legea, în 25 de județe, și să sară de pragul electoral?
Problema nu este să avem candidați, pentru că sunt foarte mulți care își doresc acest lucru. Problema este să alegem oameni care sunt cu adevărat în spiritul USR, adică antisistem și competenți. Sunt foarte mulți oportuniști care vor să vină la noi, de fapt ca să distrugă idealul nostru sau să facă politică cum au făcut ei înainte în alte partide. Noi avem un cod etic extrem de sever, pe care dorim să-l respectăm, pentru că vedem oameni de valoare, dar, atenție, dacă această persoană de valoare a fost într-un alt sistem sau altă mișcare în trecut, ce înseamnă acest lucru? A fost atunci naiv sau de fapt e un oportunist sau un om care a fost rejectat de acolo din diferite motive? Nu știm și e important să ne bazăm numai pe oameni care ne vor permite să avem o construcție pe termen mediu și lung. Pentru noi alegerile de acum nu sunt un obiectiv în sine. Sunt un obiectiv pentru a supraviețui ca partid, dar noi nu vrem să punem în pericol ce am făcut cu perseverență și răbdare pentru a câștiga ceva pe termen scurt.
Și totuși, Nicușor Dan spunea că vă propuneți un scor de 10%. Ce credeți, e realist?
Absolut, ne propunem această ţintă de 10% şi orice rezultat care ne va asigura intrarea în parlament cred că va fi un mare câştig nu doar pentru USR, ci pentru toate noile partide care îşi doresc o reformă politică reală. În orașele mari o să avem niște filiale puternice. În orașele mai mici, care sunt extrem de politizate în România, va trebui să avem oameni curajoși și valoroși, care își vor lua acest risc. Nu e un risc politic pentru ei, pentru că oricum construcția noastră va exista și va crește în viitor, dar este un risc local, pentru businessul lor, pentru ce sunt ei. Într-un oraș mic, sistemul a reușit să pătrundă foarte adânc. În București sunt companii multinaționale, sunt multe firme organizate care au reușit să nu mai depindă de stat și de sistemul politic, ceea ce la nivel local nu se întâmplă. Și ei se gândesc: OK, în patru ani vom fi probabil la putere, dar ce faci până atunci? Unul dintre obiectivele noastre este să depolitizăm societatea românească, dar aceasta presupune un efort pe termen lung.
Această politică a fuziunilor pe care o încearcă USR nu pare să fie un succes, după câte se vede. Care e motivul?
Să știți că noi suntem cei care punem frâne aici. Avem o cultură destul de puternică a organizației, suntem oameni idealiști, foarte motivați și nu acceptăm cu ușurință oameni cu ambiții personale. Cultura noastră organizaţională respinge astfel de personaje care doresc doar să se promoveze pe sine. Respinge veleitarii şi oportuniştii. Din acest motiv suntem atenți la fuziuni cu alte partide, dintre care unele au eșuat din cauza egoului unui lider de-al lor. Însă avem deja câteva alianţe încheiate cu cei de la Pentru Iaşi sau de la Uniunea pentru Codlea şi eu personal sunt încrezătoare că şi alte partide noi şi integre se vor alătura platformei USR, care îşi doreşte să fie ca o umbrelă pentru mai multe formaţiuni cu valori şi viziuni asemănătoare. Sigur, condiţia este să renunţăm la orgoliile personale şi la ambiţia ca toţi să fie lideri. Din păcate, multe construcţii politice noi au eşuat tocmai din cauza acestui comportament autoritar sau conflictual.
Ca, de exemplu?
Nu vreau să dau exemple. Când vine un partid - și au fost mai multe partide mici care au vrut să participe la aceste alegeri și n-au reușit - are o anumită cultură. Noi credem că am dovedit deja că putem să facem ceva și le cerem, chiar dacă respectăm faptul că este un grup de oameni, să intre la noi individual, nu în grup, pentru ca această fuziune să se facă mult mai natural și ei să nu vină cu cultura lor organizațională, ci să o adopte pe a noastră.
Acest tip de abordare de care vorbiți nu ascunde în spate tot un ego și niște orgolii?
Singurul lucru care stă în spate este faptul că vrem ca lucrurile să funcționeze și ni se pare că, atunci când pui două grupuri care au valori diferite şi culturi organizaţionale distincte, șansele de a reuși sunt mult mai mici.
Acest 30%, cât a luat USB în București, e un scor care, mai ales raportat la PNL, e impresionant. Pe de altă parte, deși lumea cunoștea USB și pe Nicușor Dan de patru ani, n-ați reușit să scoateți la vot prea mulți oameni, cam 250.000 de bucureșteni, în cifre absolute. Care e cauza, de ce n-ați putut convinge?
Cred că rata scăzută de participare la vot se datorează în principal dezamăgirii cetăţenilor cu privire la actuala clasă politică clientelară şi coruptă. Oamenii şi-au pierdut încrederea că votând pot genera o schimbare reală, pentru că toate partidele au venit cu promisiuni pe care le-au încălcat cu seninătate. Noi vrem să restabilim încrederea cetăţenilor în democraţie şi în valoarea votului. Însă este clar că acesta va fi un proces de durată. Am fost foarte supărată că oamenii nu au ieșit la vot. Cred că nu avem o vină, am fost cei mai vocali în a spune oamenilor să voteze. Și cred că cei care nu au venit să voteze ne-ar fi votat pe noi. Oamenii care nu au venit sunt în general oameni care nu mai au nicio speranță față de sistemul politic, nu sunt în niciun caz votanții sistemului și noi ne bazăm chiar pe ei data viitoare. USB era prea nou. Oamenii n-au crezut că vom face diferența. În general, românii sunt mai mult pentru un vot util decât pentru un vot simbolic. Acum, dacă s-ar reface alegerile, am convingerea că am câștiga.
Ieșiți foarte des în public, vă pronunțați, ca și alți politicieni, pe o diversitate de subiecte, de la numărul de parlamentari la PMP, la PNL, la Firea, la...
Eu spun cu voce tare ceea ce toată lumea gândește... Noi până acum eram un partid local. Acum mergem la un alt nivel. Când mergi la un alt nivel, cum vreți ca domnii de la Rădăuți să mă cunoască? Trebuie să dialogăm, să comunicăm ca să știe ei cine suntem. Eu am fost mereu în favoarea unei comunicări extrem de transparente, adică oamenii să citească cine sunt prin ceea ce comunic.
Dar nu e o capcană? Vă întreb pentru că deja există o saturație la nivelul publicului de politicieni care vorbesc despre orice.
Eu în niciun caz n-aș dori să fiu nici om politic, nici politruc, cum se spune, eu aș dori să devin un om de stat, adică cineva care are statul român și poporul român ca singură prioritate, în afară, evident, de familia mea.
E politica ceva rău?
Nu e ceva rău, e ceva absolut necesar. Politica e un lucru bun, dar devine proastă dacă nu o folosești cum trebuie. Pentru democrație e nevoie de două lucruri: de un sistem politic cu oameni cinstiți și competenți și de cetățeni implicați. Dacă nu avem cetățeni implicați, nu va funcționa democrația.
Eu cred că partidele s-au decredibilizat. Mereu au promis și n-au făcut. Cetățenii au nevoie ca să voteze să creadă în niște personalități care au făcut ceva în viața lor și care prin viața lor dovedesc care le sunt valorile. Avem o criză de valori. Aceste valori nu se declară, aceste valori trebuie să fie vizibile prin cine este persoana și ce a făcut. Eu nu cred că un om politic se schimbă când a ajuns la putere, fiecare este cum este.
Deci credeți că puterea nu schimbă, nu pervertește oamenii?
Eu cred că puterea poate să schimbe oamenii în timp și că nu e bine ca aceeași persoană să fie la putere mai mult de 10-15 ani, pentru că își pierde reperele. Adică, dacă îmi spune cineva că Nicușor Dan, care a dat și bani de la firma pe care a creat-o și a vândut-o, care și-a dedicat toată viața lui acestei lupte, odată ajuns la putere va deveni un om corupt, este o persoană care nu înțelege cum sunt oamenii.
Mai cred că cineva care astăzi se înscrie în PSD este clar o persoană coruptă. La fel în PNL, care a aderat la sistemul acesta, sau la UNPR, la ALDE. Cred sincer că cineva care aderă la sistem știe la ce fel de sistem aderă și înțelege că valorile sunt cele de acolo, adică de clientelism și de corupție.
Antisistemul, al dvs. și al USB, ideologic vorbind, e de stânga, e de dreapta?
E un antisistem care nu este extremist, nici de dreapta, nici de stânga. Noi considerăm că nu este relevant la ora actuală nici politic, nici pragmatic, adică de folos pentru societate, să ne dezbinăm în partea dreaptă sau stângă.
Noi avem oameni și de dreapta, și de stânga, este clar acest lucru. Paradigma dreapta-stânga nu mai înseamnă ce a însemnat acum 100 de ani, e complet diferită. Noi vorbim aici numai din punct de vedere fiscal, pentru că în toate celelalte domenii nu mai este ce era. Și educația, și apărarea, și naționalismul - adică dreapta acum a devenit internațională, cu multinaționale, și stânga a devenit mai naționalistă, mai protecționistă.
Dar programul partidului care va fi?
Programul partidului va fi ceva pragmatic. La ora actuală corupția din România reprezintă de cinci ori mai mult decât diferența de politică fiscală dintre dreapta și stânga. În plus, noi nu vrem să reinventăm apa caldă. Suntem un partid profund proeuropean și ne încadrăm în niște viziuni care deja au fost bine studiate și care sunt aplicabile la țara noastră. De exemplu: procent din PIB pentru educație, procent din PIB pentru sănătate, pentru apărare, pentru cercetare, toate aceste lucruri sunt bine cunoscute, știm care trebuie să fie linia noastră macro pentru a gestiona bine statul. Lucrăm acum la niște documente program foarte clare, care sunt rezumabile în câteva fraze, pentru ca orice om din România să știe care este direcția în care trebuie să ne ducem. Și marile ideologii, ca dreapta-stânga, care sunt extrem de abstracte și nu înseamnă nimic la ora actuală, mai ales în ce privește corupția, cum am spus, n-au nicio relevanță.
În electoratul antisistem de care vorbiți sunt destui oameni care se revendică de la principiile stângii sau ale dreptei, dincolo de fiscalitate. Aceștia poate ar avea nevoie de o autodefinire ideologică mai clară care să vină dinspre USR.
Vă explic cum stau lucrurile. Sistemul, la ora actuală, reprezintă 95% din voturi. Sistemul nu se deranjează să spună că e de dreapta sau de stânga, ei nu au niciun fel de etică, și PNL se aliază cu unul din stânga, cum a fost USL nu știu cât timp, pentru ei este absolut neimportant. O dată sunt de dreapta, apoi sunt de stânga. Noi, cu 5%, ați vrea să ne poziționăm? Nu are sens acum. Chiar dacă, într-adevăr, s-ar putea ideologic, la un moment dat, să fie momentul să facem această distincție, la ora actuală nici din punct de vedere al programului, nici din punctul de vedere politic n-are sens. Când o să avem 40%, atunci o să ne punem problema.
Europa e lovită, sistematic vedem, de atentate. Franța vă e mai aproape, o cunoașteți, care e opinia dvs.: a făcut greșeli?
Societatea franceză s-a schimbat foarte mult și am simțit ruptura dintre voința poporului și ce se întâmplă acolo. Am simțit și o altă fractură, între două societăți în Franța: una care trăiește mai bine, care a moștenit de fapt ceea ce este Franța, și niște oameni care, o parte dintre ei, au venit, imigranți, care trăiesc foarte prost, într-o Franță nesigură, unde nu intră poliția pentru a-i proteja, oameni care aproape că nu mai sunt într-un stat de drept. Iar aceste două fracturi au creat o situație explozivă, mai ales cu ce se întâmpla în afara granițelor Franței, adică în Siria etc. În Franța, islamiștii au găsit un teren fertil pentru a recruta teroriști care să ne atace. Nu s-a întâmplat același lucru de exemplu în Spania, unde prima comunitate după spanioli sunt românii.
Ce ar trebui să facă Europa, Franța de-acum înainte?
Trebuie să oprim ruptura aceasta de care am vorbit, adică faptul că politicienii n-au înțeles alerta dată de poporul francez. Trebuie ca statul de drept să se aplice pe tot teritoriul, poliția să poată să facă ordine, criminalitatea de zi cu zi să fie eliminată, femeile să fie respectate, ceea ce este un punct extrem de grav în Franța. Evident că asta înseamnă o integrare mai bună pentru cei care nu sunt de origine franceză, dar pentru această integrare trebuie să fim siguri că nu vor veni din ce în ce mai mulți, pentru că, cu cât sunt mai mulți, cu atât mai dificilă este integrarea lor.
Nu trebuie să punem în pericol siguranța națională. N-are rost să ajutăm niște oameni punându-i în pericol pe toți cetățenii noștri. Un stat are ca prioritate siguranța cetățenilor lui, înainte de a se ocupa de restul lumii.
Liviu Mihaiu a fost un susținător fervent al USB, ca dovadă că a apărut în această postură și la o dezbatere televizată. Vă delimitați de el, în contextul dosarului de corupție în care este implicat?
Nu-l cunosc deloc pe Liviu Mihaiu și, dacă ar fi fost un susținător activ, vă promit că l-aș fi cunoscut. Nu este din „neamul nostru“, adică cineva care s-a implicat pentru comunitate, a dat din viața lui pentru binele comun. Ca să vă spun și mai mult, nu auzisem de el până la acest scandal.
Nicușor îl cunoaște și se pare că Liviu Mihaiu l-a susținut ca jurnalist. Obsesia USB a fost notorietatea. Noi știm că dacă oamenii află de noi sunt șanse mari că ne vor aprecia. Eu cred că Nicușor a vrut atunci la TV să apară împreună cu cineva relativ cunoscut de public. În plus, susținătorii au fost convocați în ultimul moment, de exemplu Sergiu, soțul meu, a fost sunat cu 30 de minute înainte de emisiune, eram cu echipa de campanie în apropiere, el a sărit într-un taxi și așa a ajuns acolo, fără nicio pregătire. Faptul că am fot susținuți de cineva care ulterior este menționat într-un dosar de corupție nu mi se pare relevant. Până la urmă, nu noi l-am susținut, el a susținut USB, și nu putem împiedica oamenii să vrea să ne susțină. Chiar dacă nu apărea acest scandal de corupție, eu aș fi spus același lucru – nu am auzit de el până acum o săptămână și nu este deci în niciun caz un susținător fervent al USB.
Dacă USB va descoperi în rândurile sale alte persoane care au astfel de probleme, cum va proceda? Îi va exclude sau nu?
Integritatea şi onestitatea sunt valori fundamentale pentru noi. Dacă am face orice fel de compromis din acest punct de vedere noi înșine am fi dezgustați.
Nu ne asociem cu persoane care ar reprezenta un risc din acest punct de vedere. Dacă s-ar întâmpla să descoperim că avem un „penalist“ printre noi, desigur că l-am exclude imediat. Dar pentru noi ar fi foarte grav, căci ne-ar distruge nu numai imaginea publică, ci și încrederea în noi înșine.