Cristian Diaconescu: PSD – un partid de avarie

Interviu Realizat De, Armand Gosu | 02.02.2010

Pe aceeași temă

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Cristian Diaconescu, vorbeşte despre stânga politică, despre „baroni“ şi despre competiţia pentru şefia PSD.

Aţi devenit cea mai curtată persoană din PSD. Mai mulţi lideri importanţi au anunţat că vor să facă echipă cu dvs. Cristian Diaconescu cu cine vrea să facă echipă?
Partidul Social Democrat va trebui să rămână un partid mare şi unit. Echipa de conducere va trebui să fie creată pe baze normale, transparente, adică democratice, capabilă să asigure un viitor politic, credibil şi performant pentru acest partid. Aranjamentele dedicate promovării unor interese punctuale, de obicei mercantil-politice, nu mă interesează.

Care sunt atuurile dvs. în competiţia pentru funcţia de preşedinte al PSD?
Îmi respect în egală măsură toţi colegii şi cred cu tărie în responsabilitate şi puterea dialogului. Adevăratele atuuri ale unui conducător sunt cele pe care colegii lui de partid le recunosc şi le respectă, precum şi ceea ce a dovedit că poate să facă de-a lungul timpului.

Ce credeţi că nu merge bine în PSD?
Am devenit un partid de avarie. Oricând având disponibilitatea de a negocia aranjamente politice, la putere sau în opoziţie, care să îi facă pe unii sau alţii fericiţi. De altfel, întregul mecanism politic din România suferă din cauza lipsei de seriozitate şi consecvenţă, atunci când se pune problema ideologiei sau a crezului politic, iar unii politicieni sfârşesc prin a deveni simpli comercianţi, având politica drept mijloc.

Care credeţi că este principalul dvs. contracandidat la funcţia de preşedinte al PSD, judecând după echilibrul de forţe din partid, din acest moment?
Dezbaterile din interiorul Partidului Social Democrat nu pot fi privite dintr-o perspectivă conflictuală. Un partid este puternic prin coeziune şi unitate, şi nu prin lupte interne şi fragmentare. Nu discut de diferenţe între persoane, ci de alternative de proiect. Personalizarea dezbaterilor poate fi simpatică la nivel mediatic, dar este contraproductivă politic şi nu aduce, nici pe departe, claritatea pe care o aşteaptă membrii Partidului Social Democrat în legătură cu viitoarea sa conducere. Preşedinţia Partidului Social Democrat trebuie câştigată de candidatul care va oferi cele mai bune soluţii privind: garantarea unui mediu care să asigure şanse egale, susţinerea libertăţii de gândire şi exprimare, care nu va accepta nicio scuză pentru a încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, precum şi regulile democratice de funcţionare a statului de drept. Cel care în atitudine şi soluţii nu va fi de acord cu drepturile absolute ale niciunui conducător, precum şi cu depăşirea atribuţiilor oferite de către Constituţie instituţiilor statului este preşedintele de care are nevoie PSD.

Care sunt punctele slabe şi care sunt atuurile lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Mircea Geoană, adică a contracandidaţilor dvs.?
Repet, această diferenţiere o pot face numai membrii de partid prin votul pe care îl vor acorda pe 20 februarie. Am încredere că votul va fi acordat în funcţie de proiectul politic pe care îl vom prezenta fiecare dintre noi, precum şi pentru calităţile de care dăm dovadă.

De câteva săptămâni, contracandidaţii dvs. au început deja să se întâlnească cu liderii de filiale, pentru a obţine sprijinul lor. Care este strategia dvs. în această competiţie?
În ceea ce mă priveşte, am avut şi am în continuare un dialog constant cu liderii tuturor filialelor PSD, cu membrii de partid, precum şi cu alţi colegi care deţin funcţii de conducere atât la nivel local, cât şi central. Consider că singura strategie politică necesară o constituie dialogul ca modalitate de cunoaştere a problemelor cu care se confruntă partidul în teritoriu şi în diferite domenii de activitate şi pentru găsirea soluţiilor potrivite la acestea. Strategia mea nu cuprinde tipul de demersuri orientate către aranjamentele de culise. Suntem într-o etapă în care astfel de atitudini insultă libertatea de acţiune şi de decizie a membrilor de partid.

Care vor fi priorităţile dvs. în reorganizarea PSD, dacă ajungeţi preşedinte?
Orice enumerare a unor priorităţi trebuie să înceapă cu afirmarea identităţii de stânga, disciplină şi rigoare prin respectarea strictă a Statutului PSD şi a deciziilor statutare. Totodată este importantă asumarea de către PSD a unei agende politice de stânga, care să nu fie numai comunicată, dar mai ales să fie acceptată de către societate. Preţuiesc în mod deosebit performanţa tinerilor din PSD. Programele, ideile, viziunea tinerilor social-democraţi reprezintă esenţa schimbării şi a împrospătării proiectului politic social-democrat în România. De exemplu, puţini ştiu că în PSD avem aproape patru mii de tineri activişti omologaţi de Partidul Socialist European. În mod categoric, PSD trebuie să reprezinte o soluţie pentru problemele oamenilor, şi nu numai un partid care le solicită voturile.

Care vor fi relaţiile cu „baronii“ PSD? Veţi încerca să reduceţi influenţa unor lideri controversaţi, dar şi pitoreşti, Vanghelie, Mazăre, sau veţi merge pe reţeta d-lui Mircea Geoană, de a asigura un echilibru între diferitele facţiuni rivale?
Mi-am respectat toţi colegi care au fost aleşi statutar să reprezinte organizaţiile PSD şi înţeleg să am aceeaşi atitudine şi în viitor. Ca om de stânga, aş dori să fim pregătiţi să abordăm problema „baronatului“ în România la nivelul întregului mecanism politic. Este o problemă din ce în ce mai complicată, care nu se rezumă la partidele politice şi care se regăseşte în cele mai variate medii. Toţi „baronii“ politici şi nu numai exercită o influenţă politică, ceea ce înseamnă că mecanismele statului de drept sunt insuficient dezvoltate sau pregătite să reacţioneze la această situaţie.

S-a afirmat că influenţa d-lui Ion Iliescu împiedică transformarea PSD într-un veritabil partid social-democrat european. Cum priviţi dvs. relaţia cu Ion Iliescu? Mai are PSD nevoie de d-l Iliescu? Sau domnia sa este o piedică în calea modernizării partidului?
Partidul Social Democrat este membru cu drepturi depline al stângii europene şi vă asigur că nu numai primirea, ci şi întreaga activitate politică a partidelor componente ale acestei mari familii politice europene este analizată permanent şi cu cea mai mare atenţie. Nu aţi auzit în legătură cu PSD să apară vreo reacţie negativă de natura politică din partea colegilor noştri europeni, aşa cum s-a întâmplat în situaţia Partidului Social-Democrat Slovac, atunci când s-a aliat la guvernare cu o formaţiune extremistă. Dimpotrivă, am beneficiat de sprijinul permanent şi solidar al conducătorilor PSE în toate momentele politice importante prin care a trecut PSD. Prin urmare, suntem şi ne vom manifesta în continuare ca un partid social-democrat european. Consider că respectul este atitudinea normală în ceea ce îl priveşte pe domnul Ion Iliescu, fondatorul partidului nostru şi omul care a obţinut cele mai multe voturi din partea electoratului român. //

Interviu realizat de ARMAND GOŞU

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22