Pe aceeași temă
Declaraţiile critice ale grupului reformist se concentrează asupra lui Blaga şi mai puţin asupra Elenei Udrea, deşi aţi spus că nici unul, nici altul nu sunt o formulă pentru PDL. Care sunt motivele?
E firesc să fie aşa, întrucât Blaga e acum în funcţie la PDL şi evident că definim alternativa în raport cu cel care e în acest moment responsabil şi care, de altfel, nici nu-şi asumă totdeauna responsabilităţile de preşedinte de partid. Vorbesc despre întârzierea penibilă cu care a reacţionat, de atâtea ori, la ce face guvernul, dar şi de neasumarea condiţiilor în care se organizează Convenţia. Blaga dă vina pe Comisia de organizare. Deci e firesc să fim critici la adresa lui Vasile Blaga, pentru că el e în funcţie şi e cel care a creat acest impas, amânând, de pildă, Convenţia foarte mult. Suntem la mai bine de trei luni după alegeri şi noi încă discutăm despre cine şi cum vine la Convenţie! În al doilea rând, la fel de important, prin moţiunea Reformiştii suntem poziţionaţi în raport cu preşedintele Băsescu la fel cum e poziţionată Udrea, în vreme ce Blaga a asumat adversitatea faţă de Băsescu. Ca să simplific, Blaga şi-a propus să câştige preşedinţia PDL folosind instrumentele de care s-a folosit USL, anume adversitatea faţă de Băsescu, în timp ce Elena Udrea şi noi, într-o altă formulă fiecare, nu ne-am propus să câştigăm pornind de la o confruntare cu Traian Băsescu. Asta explică poziţionarea de principiu pe care o avem. Rezum: 1) Blaga este adversarul, pentru că el este în funcţie; 2) Blaga crede că poate câştiga şefia PDL într-un conflict cu Traian Băsescu şi folosind armele USL. E semnificativ faptul că echipa lui Blaga angajată în bătălia pentru Convenţia din 23 martie e formată din acei oameni care au făcut scorul de 16%. Pentru că, aşa cum a spus-o chiar Blaga, şi eu, şi Sever Voinescu, Monica Macovei, Teodor Baconschi am fost excluşi din campania electorală trecută. Nu nouă ni se datorează scorul de 16%, ci celor care-l susţin pe Blaga în acest moment. Iar acum echipa de campanie din alegerile din decembrie a devenit echipa de campanie a lui Blaga, care speră să răstoarne scorul dezastruos 16% contra 60%, folosind instrumentele pe care le-au folosit cei de la USL.
Reconstrucţia ARD |
---|
Avem timp suficient pentru a construi o federaţie a dreptei, care poate să ia multe forme. Cred că trebuie să-i atragem alături de PDL pe toţi actorii mai mărunţi decât e PDL: Forţa Civică, PNŢCD, Noua Republică. Calculul e foarte simplu: dacă se va dovedi că există o diferenţă de talie uriaşă între noi şi ei, sigur că soluţia raţională e fuziunea; dacă se va dovedi că sunt forţe comparabile, trebuie să construieşti o federaţie a acestor partide într-o formă inteligentă. |
Apropierea de tabăra Elena Udrea e exclusiv pe motiv de Traian Băsescu, deci?
Da, dar e un motiv foarte important. Nu cred că acum PDL sau societatea românească au nevoie de o răfuială cu Traian Băsescu. Blaga lasă să se înţeleagă că miza Convenţiei din 23 mai este excluderea lui Traian Băsescu din viaţa noastră politică şi, atunci, sigur că se produce această apropiere implicită. Nici noi, reformiştii, nici cei care o susţin pe Elena Udrea nu ne propunem să ne răfuim cu Traian Băsescu. Miza Convenţiei ar trebui să fie pregătirea succesiunii lui Traian Băsescu, nu stigmatizarea lui.
O face această abordare pe Udrea o formulă mai bună în fruntea PDL?
Deocamdată, suntem în acest dispozitiv. Vom vedea. Sunt probleme serioase de organizare a Convenţiei, dar în acest moment avem un preşedinte al PDL care a fixat partidul la 16% şi care încearcă să-l marginalizeze pe Traian Băsescu şi să producă o despărţire - nu doar simbolică - de Traian Băsescu.
Credeţi că strategia lui Blaga este să îndrepte PDL spre PNL, spre o fuziune?
Eu cred că Blaga nu are nicio strategie, cred că bâjbâie şi, înainte de toate, face greşeala pe care a făcut-o şi în campania pentru decembrie. Situaţia politică aşa cum a rezultat de la urne e că noi am fost trimişi în opoziţie. În loc să înţeleagă acest mesaj al electoratului, să înţeleagă poziţia în care am fost fixaţi, Blaga încearcă să facă două lucruri. În primul rând, să se agaţe de perspectiva unei opoziţii blânde, cum a zis Macovei, constructiv-tovărăşească, care să creeze percepţia că, în fond, suntem şi noi cam ca USL, n-avem mari deosebiri, asta în ideea unei îmblânziri a electoratului în ceea ce ne priveşte. În al doilea rând, Blaga sugerează că ne-am putea uni cu PNL sau am putea guverna cu PSD. Care e efectul? Un număr de pedelişti care ar intra acum în PNL. Asta e cert. Sunt, pe de altă parte, penelişti care ar vrea să ia din PDL oameni care controlează anumite organizaţii, fiefuri, oraşe sau judeţe, câte mai sunt.
Refacerea dreptei cu PNL |
---|
Ce dreaptă să refaci, când peneliştii sunt acum de stânga şi populişti? Asta e capcana în care riscăm să intrăm. Avem trei adversari: unul socialist, PSD, care are o vedetă media la şefia guvernului, avem un PNL care a devenit şi naţionalist şi anti-Bruxelles şi anti-Comisie şi îngăduitor cu populismul şi avem, de asemenea, adversar PP-DD. Cu ei trebuie să ne luptăm, nu să ne arătăm disponibilitatea să ne aliniem în spatele lor, asta ne decredibilizează. |
Ideea e a refacerii dreptei?
Nu refacerea dreptei, pentru că în acest moment cred că nu există resurse pentru refacerea dreptei la PNL. PNL s-a lăsat confiscat de PSD în acest moment şi singurul liant politic funcţional este candidatura lui Antonescu. Riscul pe care îl văd eu este ca lumea să creadă că PDL nu mai are niciun fel de ambiţie politică. Dacă se ajunge aici, pur şi simplu vom fi remorca PNL. Mai e şi o dimensiune europeană, pentru că există posibilitatea ca, după alegerile viitoare, PPE să nu fie atât de exigent cum a fost până acum cu forţele politice din România şi să accepte, de pildă, trecerea PNL, dacă e solicitată, la PPE. În acest moment, PPE caută peste tot parteneri politici, are nevoie de orice ajutor, după criza care a traversat Europa. La PNL şi la Crin Antonescu există tentaţia de a se adăposti sub şopronul PPE. Şi atunci, simplificând, pentru o parte din echipa Blaga, soluţia la îndemână este refacerea Alianţei D.A. în interiorul PNL, prin plecări individuale.
Pentru PDL poate însemna dispariţia?
E clar că ar însemna dispariţia, adică ar fi topirea partidului în ansamblul foarte eclectic al PNL, pentru că PNL este o masă informă în acest moment. Cred că strategia noastră ar trebui să fie ieşirea din marginalizare, dar nu cerşind pomană guvernamentală de la PSD sau PNL sau aliniindu-ne în spatele lui Crin Antonescu. Strategia noastră trebuie să fie aceea de recredibilizare în faţa electoratului. Mai mult, cred că trebuie să avem în vedere alegerile din 2014, şi nu cele din 2016, cum spun Blaga şi Udrea. Pentru că, dacă ne mulţumim cu ideea că alegerile din 2014 sunt deja pierdute, că nici măcar nu trebuie să găsim un candidat, că e inevitabil să fie ales Antonescu, atunci ne facem părtaşi la o evoluţie politică din care va rezulta, pe lângă majoritatea de 70% actuală, şi un preşedinte de aceeaşi culoare. Am fi părtaşi la construirea unei puteri monolitice în România.
Credeţi că a greşit Traian Băsescu susţinând-o pe Elena Udrea?
Traian Băsescu a susţinut ideea unei opoziţii la Blaga şi de atunci a intervenit doar pentru a spune că Blaga nu e o soluţie.
Întreb dacă din punct de vedere politic a fost o greşeală.
N-a fost o greşeală, în măsura în care susţinerea pentru Udrea a venit în momentul în care exista pericolul ca toate organizaţiile PDL să se încoloneze în spatele lui Blaga. Servitute voluntară se cheamă asta. Şi cred că lucrul pe care l-a apreciat Traian Băsescu în intrarea Elenei Udrea a fost tocmai ambiţia de a stopa ralierea tuturor organizaţiilor la Blaga.
De ce nu v-a susţinut pe dvs., reformiştii?
Pentru că nu anunţasem intenţia şi nici nu discutasem în niciun fel cu Traian Băsescu această intenţie. Dorinţa noastră de a candida, asumată în decembrie deja, nu a fost testată cu Traian Băsescu.
De ce nu vă susţine acum Traian Băsescu?
Dar de unde ştiţi că nu ne susţine?
Vă susţine?
Nu ştiu, vom vedea. Eu sper să vină în Convenţie.
Speraţi să vină în Convenţie şi să vă susţină pe dvs., reformiştii?
Sper să vină în Convenţie şi să explice cum vede dreapta politică, de care se simte responsabil. Cred că, atât timp cât PDL are ambiţia de a asuma centrul şi dreapta, ar fi stupid să ignorăm ambiţia lui Traian Băsescu de a participa, după ce-şi termină mandatul, la reconstrucţia dreptei.
Miza reformiştilor |
---|
E PDL gata să asume o schimbare care să fie bazată pe convingeri, pe ceea ce publicul percepe în acest moment ca nevoie de reformă a partidului? Asta e miza. Nu e o miză personală şi nu se pune nici problema unei confruntări personale. Noi n-am dus o campanie în care să ne răfuim cu Blaga sau Udrea. Aveam o datorie de implicare. Dorinţa noastră a fost de a intra în competiţie folosind experienţa politică, dincolo de cea instituţională. |
Traian Băsescu a spus că nu se va întoarce în PDL. Atunci unde?
N-am idee. Aparent, a renunţat la ideea pensionării, asta e ceea ce se poate spune. De altfel, cred că nu va putea lua decizia decât atunci când va pleca de la Cotroceni, pentru că nu ştie dacă succesorul său va fi un membru USL, cineva care va fi într-o înţelegere perfectă cu actuala majoritate, sau va fi, dimpotrivă, cineva care va asuma rolul de obstacol în calea tiraniei majorităţii, care ne paşte oricând cu oameni ca Ponta şi Antonescu. Evident că angajamentul lui Traian Băsescu va fi diferit dacă la Cotroceni, după 2014, va fi cineva capabil să echilibreze scena politică sau dacă va fi un lider al majorităţii USL, indiferent că e Antonescu sau altcineva.
Credeţi că Traian Băsescu s-ar putea întoarce într-un PDL condus de Blaga?
Să ne gândim, Sarkozy s-a întors într-un partid condus de Copé sau Mitterrand s-a întors într-un partid condus de Jospin? Un preşedinte nu se întoarce într-un partid care i-a susţinut două victorii. Doar Iliescu s-a întors la PSD ca să mănânce bătaie de la Geoană.
Există acest scenariu că, mai devrene sau mai târziu, Elena Udrea va rupe PDL tocmai pentru a crea un partid la care să se întoarcă Traian Băsescu. Îl găsiţi fezabil?
Cred că, dacă PDL rezistă până în 2014, nu se va rupe, indiferent de cine câştigă Cotroceniul. Riscul rupturii e mai mare acum, dacă intervin decepţii, dacă intervin condiţii penibile în care să se organizeze Convenţia şi dacă PDL, în loc să intre în competiţie cu USL, depune armele şi e prietenos cu majoritatea Ponta-Antonescu. Există acest risc, pentru că lumea aşteaptă răspunsul la o întrebare foarte simplă, asta e marea întrebare politică pe care şi-o pun cetăţenii: cu cine îl înlocuim pe Băsescu? Singurul candidat afirmat clar e Antonescu. PDL poate să refuze să răspundă la această întrebare, să mimeze că nu înţelege. Repet, dacă va dezarma, dacă va fi pleoştit, atunci sigur că există riscul rupturii, pentru că există oameni în PDL care cred în continuare că trebuie găsită o alternativă la Antonescu.
Aveţi semnale că nu este organizată corect Convenţia? Monica Macovei acuza sistematic asta.
Da, avem. Am descoperit-o în contactul cu filialele, ca şi în felul în care gestionează lucrurile Comitetul de organizare a Convenţiei. Te duci până la Suceava şi acolo, din peste 100 de delegaţi, ai 15 în sală. Nu e în regulă. Alături, în alt judeţ, nici nu ştiau când vor fi făcute listele cu delegaţii. Alţii ştiau că sunt delegaţi, dar se tem să-şi asume o opţiune de teamă să nu fie excluşi. Am solicitat lista cu numele delegaţilor, am solicitat să nu se mai schimbe listele în funcţie de afirmarea unei opţiuni sau a alteia. În momentul ăsta e imposibil să măsurăm precis corectitudinea. Şi tabăra Udrea, şi tabăra reformiştilor am pus sub semnul întrebării organizarea Convenţiei şi vom vedea în ziua Convenţiei ce va fi.
Care va fi poziţia grupului în situaţia unui tur doi între Blaga şi Udrea, ce veţi recomanda alegătorilor?
Nu am luat această decizie.Trebuie să ne consultăm, trebuie să luăm decizia în grup. Am mers pe ideea că Monica va intra în turul doi.
Excluderea din partid |
---|
S-ar putea ca ameninţarea cu excluderea să fie o armă de campanie. Nu întâmplător percepţia publică asupra grupului e cea de reformă, schimbare, alternativă. Dacă însă PDL ne exclude, dacă închide ochii şi va considera că publicul nu e la fel de important ca o clică din partid, o grupare nonreformistă, atunci va trebui să găsim forma care să ne permită să participăm la platfoma centru-dreapta şi la bătăliile electorale cu USL. |
Care va fi poziţia grupului reformist în situaţia în care câştigă unul dintre ceilalţi doi? Veţi accepta să coabitaţi sub Blaga sau sub Udrea?
Dacă ea nu va câştiga, va trebui să decidem ca grup. Personal, cred că, atunci când câştigi o competiţie, trebuie să-ţi asumi responsabilitatea pentru care te baţi, iar, atunci când pierzi, nu poţi să dezertezi. Uneori, am senzaţia că am intrat într-o cursă de 100 m garduri, dar că s-ar putea ca unele dintre aceste garduri să fie mai înalte pentru noi. Dar, dacă o câştigi, meritul e şi mai important. Dacă pierzi, eu cred că trebuie să luăm ceva din cultura sportivă şi să nu dezertăm. Ăsta e punctul meu de vedere. Dar vom decide în grup. Cred că implicarea reformiştilor în această competiţie e un moment important pentru parcursul nostru politic ca grup şi sigur că solidaritatea va fi mult mai bună decât o scindare care să vină din decepţii asumate diferit. E o banalitate să spun că politica se face cu partide. E imposibil să faci politică în afara partidelor, dincolo de cazuri excepţionale, precum mişcările antisistem, care nu sunt nici pe gustul meu, nici pe gustul altor reformişti. Aş pune în faţă ideea solidarităţii ca fiind cea mai importantă.
În situaţia în care Monica Macovei câştigă, veţi accepta în conducere pe Blaga, susţinători ai lui Blaga sau oameni din partea Elenei Udrea?
Am spus de la bun început că omul de care e nevoie acum trebuie să fie un om al compromisului în PDL şi un om necruţător cu adversarii. Nu invers, adică necruţător în PDL şi dispus la orice compromis compromiţător cu adversarii. Deci, cred că e nevoie de compromis, pentru că ar fi dramatic ca după Convenţie alegerea să fie urmată de execuţii. Aşa cum n-ar fi firesc ca noi să fim ghilotinaţi dacă pierdem, aşa n-ar fi firesc să-i ghilotinăm pe cei care ne-au fost adversari.
Dar, în această situaţie a compromisului, va mai fi posibilă aplicarea programului, reforma partidului, cu oameni despre care chiar dvs. aţi spus că au acest steguleţ roşu pe ei?
Va fi un mandat pe care îl vor da membrii CNC. Sigur că majoritatea care va fi configurată în jurul Monicăi Macovei ar da un anumit aspect şi BPN-ului. Mă aştept ca această majoritate să fie tradusă la nivelul BPN, dar asta n-ar însemna totalitatea BPN.
În această logică a compromisului, veţi accepta şi dvs. funcţii în conducerea lui Blaga sau a lui Udrea, dacă pierdeţi?
Cred că aici ar fi într-adevăr de jucat „totul sau nimic“. Divizarea grupului nostru şi pescuirea câte unui reformist pentru a-l planta ulterior decorativ în BPN n-ar avea nici un sens. În schimb, prezenţa figurilor principale ale moţiunii în BPN, chiar dacă ar fi în minoritate, ar fi un mecanism care ne-ar permite să participăm la construcţia unui centru dreapta puternic. Deci, ori toţi, ori niciunul.
Aţi mai fost în BPN parte dintre dumneavoastră. N-a ieşit nimic.
Da, pentru că nu am căzut de acord asupra solidarităţii. Cred că, dacă e solidaritate, să fie până la capăt. Ori niciunul, şi asta e, rămânem simpli membri de partid, ori cu toţii, iar atunci această platformă devine o parte semnificativă a identităţii PDL. Astea sunt cele două variante. Dar în nici un caz ghilotina, nici într-un sens, nici în altul.
Se lasă senzaţia că după acest congres va fi „pupat Piaţa Independenţii“.
Nu cred. După acest congres trebuie făcută operaţiunea de care am spus: alegeri interne pentru desemnarea unui prezidenţiabil. Trebuie construit un guvern din umbră credibil, care să urmărească fiecare membru al Guvernului Ponta şi care să specializeze discursul opoziţiei, pentru că suntem în situaţia ridicolă în care fie nu reacţionăm la ce face guvernul, fie aceeaşi persoană reacţionează în toate domeniile, că e vorba de transporturi, de cultură, de buget european etc. Sunt convins că putem găsi 15-20 de voci competente şi credibile care să facă opoziţie, nu oameni care improvizează retorici foarte agresive sau jocuri de cuvinte care cad în gol, fiindcă nu le reţine nimeni.
Şi, totuşi, dacă viziunea şi programul grupului – cu tot ce înseamnă asta, integritate, competenţă, profesionalism în selecţie – nu se va aplica de facto, nu veţi cauţiona o lipsă de reformă, ca şi până acum?
Nu. Acum miza esenţială este opoziţia şi chestiunea integrităţii, înainte de toate, trebuie pusă în tabăra guvernamentală. Să nu uităm, problema noastră e cum să ne angajăm înr-o bătălie veritabilă cu opoziţia, de asta spuneam că trebuie să fim necruţători cu ei. În acest moment, operaţiunea prioritară în partid este construirea opoziţiei, nu instalarea spânzurătorilor sau ghilotinelor în toate sediile PDL. Cu atât mai mult cu cât sunt unele sedii foarte goale, mulţi dezertează în această perioadă. Eu sunt convins că, după experienţa penibilă de astă-vară, când s-a numit o comisie de etică ale cărei decizii au fost încălcate, nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Maximumul ridicolului a fost atins.
Interviu cu CRISTIAN PREDA (PDL), realizat de ANDREEA PORA