DAN BARNA: Pe tura asta de istorie este Alianța USR-PLUS

Andreea Pora | 04.06.2019

A fost într-adevăr și o componentă negativă față de un PSD și un Liviu Dragnea care timp de trei ani au umilit cu aroganță societatea.

Pe aceeași temă

Care a fost cheia succesului în aceste alegeri?

Cheia succesului a fost dată de un mesaj consistent și de prezența în stradă, în țară, la propriu, din nord în sud și de la est la vest, de la Iași la Timișoara și de la Arad la Constanța, printre oameni, timp de aproape trei luni. Cred că am discutat și eu, și Dacian, și colegii mei cu un milion de români. A fost o caravană și discutând cu oamenii ne-am dat seama că va fi un rezultat istoric, pentru că eram cu zece zile înainte de vot, în Bacău, pe stradă și șapte din zece oameni ziceau că vor veni la vot. Credeam că sunt în Sibiu sau Cluj după reacțiile cetățenilor și atunci am înțeles că este un val în societate care își dorea schimbarea, oameni care erau exasperați că discutăm doar de justiție de trei ani. Și mesajul „Fără hoție ajungem departe“ a fost foarte bine înțeles. Știm că putem avea acces la fonduri europene, știm că avem resurse, vedem că avem creștere economică, dar lucrurile merg în continuare foarte prost. Oamenii au înțeles că principala cauză e hoția care e prezentă în modalitatea în care PSD a confiscat societatea.

Deci a fost un vot negativ?

A fost într-adevăr și o componentă negativă față de un PSD și un Liviu Dragnea care timp de trei ani au umilit cu aroganță societatea. Aici nu există nici un dubiu. Dar a mai fost ceva. Cel mai frecvent cuvânt pe care l-am găsit în sondajele pe care le-am făcut noi privind cuvântul cu care este asociată Alianța USR-PLUS era cuvântul „speranță“. Mii de oameni ne-au spus: încercăm cu voi, avem încredere, sunteți competenți, cu studii, adică oamenii au înțeles că de data aceasta nu mai era vorba de un rău mai mic, că există o bucată de bine, iar pe tura asta de istorie este Alianța USR-PLUS. De asta am obținut acest rezultat, pentru că oamenii au simțit că au cu cine să meargă. Nu era ca pe celelalte liste, unul-doi buni, trei mai cu probeme, mai cu rușinică. Pur și simplu, oricare dintre candidații noștri sunt oameni de care putem fi mândri în Parlamentul European. Vom putea avea de data asta o reprezentare pe bune a României la Bruxelles și o reprezentare care să ne facă să fim mândri. Că de rușine și de râs ne-am făcut pe îndelete din 2007 încoace.

S-a relaxat lumea acum, după finalul „epocii Dragnea“, cum simțiți?

Nu putem vorbi de o relaxare. Victoria din 26 mai e una simbolică, e importantă, transmite un mesaj foarte clar că programul de guvernare „distruge justiția“ nu e acceptat de români. Însă duminică am votat doar pentru Parlamentul European, ne-am spălat fața în Europa. Dar mai sunt necesari niște pași pentru ca să ne reparăm, să ne facm bine și aici, în România. Pentru că deocamdată avem același Guvern Dăncilă, avem aceeași majoritate care a spus: n-avem nici o problemă, suntem în regulă. Și din această perspectivă lupta va continua și nu se pune problema să ne relaxăm sau să considerăm că problemele s-au rezolvat. Pentru că lucrurile nu s-au rezolvat deloc. De asta poziția USR-PLUS este aceea a necesității alegerilor anticipate cât mai devreme posibil, pentru că pe actuala majoritate nu se poate construi o alternativă care să funcționeze și să guverneze la propriu România.

Numai că alegerile anticipate sunt o soluție aproape nefezabilă.

Înainte de prezidențiale nu este fezabilă, într-adevăr, calendarul e imposibil. Dar după prezidențiale, dacă ar exista un acord politic matur, n-ar fi absolut nici o problemă.

Un acord politic în ce sens și cu cine?

Ni se spune în mod repetat că nu vor vota niciodată parlamentarii anticipate, că nu există așa ceva, să renunțe la mandat. Vorbim ca și cum am avea niște hoți în casă și noi spunem că n-or să se oprească din furat că sunt hoți de meserie. Eu sincer cred că am putea, dacă am fi cu adevărat responsabili pentru România - și acesta e un apel la toate partidele - să cădem de acord că după prezidențiale demarăm anticipate ca să ieșim din acest blocaj în care se află România. Pentru că parlamentarii USR sunt gata să voteze căderea a două guverne și demararea anticipatelor fără nici o problemă. Ideea că avem niște scaune capitonate de dorsală de care nu ne putem desprinde e revoltătoare în sine, mai ales după votul de duminică.

O fi revoltătoare, doar că majoritatea a funcționat unsă la momentul votului pentru conducerea Camerei Deputaților. Cum vedeți episodul?

Despre asta vorbesc. Vom avea negocieri. Chiar luni vom avea o întâlnire cu celelalte forțe din parlament, exceptând PSD, ALDE, pentru a vedea dacă reușim să generăm o majoritate pentru moțiunea de cenzură. Lucrurile sunt destul de simple. Primul pas este moțiunea de cenzură. Dacă nu se generează voturile pentru moțiunea de cenzură, nu prea există alt tip de alternativă. Noi ne dorim lucrul acesta. Am înțeles că și PNL îl dorește, UDMR a spus și ea lucrul ăsta. Victor Ponta de asemenea a declarat că va susține o moțiune de cenzură. Lucrurile ar putea să funcționeze. Mai trebuie discutat cu o parte dintre minorități. Dar să vedem dacă declarațiile sunt susținute și de voturi reale, pentru că experiența parlamentară a USR ne spune clar: deseori nu corespunde moaca cu pictura, ceea ce înseamnă intenție de vot cu votul efectiv.

Și dacă pică guvernul acum, care e strategia?

Dacă cade guvernul se poate forma o majoritate și un guvern non-PSD. Am înțeles că d-l Orban își dorește această poziție. Foarte bine. Un guvern non-PSD care să aibă ca obiectiv organizarea de alegeri anticipate. Asta am spus de fiecare dată. Un guvern pe care USR l-ar susține din parlament, având patru-cinci obiective pe care guvernul respectiv să le asume. „Fără penali în funcții publice“ să devină articol de Constituție, alegeri de primari în două tururi, renunțarea la pensiile speciale, repararea efectelor Ordonanței 114, care alungă companiile din România - se pare că Telekom a luat o decizie în acest sens. Deci sunt câteva elemente de care România are nevoie, câteva obiective pentru care USR luptă în parlament de trei ani. Și având astfel de obiective vom susține parlamentar un astfel de guvern fără nici o problemă. Așa arată calendarul: anticipate după prezidențiale, care ar putea fi organizate deodată cu alegerile locale sau în perioada aceea.

Dar nu există riscul ca partidul care intră acum la guvernare, în speță PNL cu mai știu eu cine, să se compromită?

De ce s-ar compromite în câteva luni de guvernare? Ar fi guvern care ar include toate celelalte partide din parlament, deci n-ar fi guvernul unui singur partid. Dat fiind stadiul în care se află acum România, singura direcție e în sus. Mă îndoiesc că ar putea fi mai rău decât avem acum, miniștrii care se ceartă cu cormoranii.

Deci nu credeți că se poate repeta episodul Cioloș?

Dacă presupunem direct eșecul, înseamnă că ar trebui să plecăm cu toții acasă și să spunem: nu suntem în stare, vă rugăm să ne scuzați că ne-ați votat. Nu poate fi vorba de așa ceva.

Și atunci de ce nu intrați și dvs. la guvernare?

Dintr-un principiu foarte simplu. USR va rămâne consecvent intereselor cetățenilor, în sensul că dorim să guvernăm asumat și serios. Fără anticipate, orice guvernare care vrea să funcționeze este o glumă pe actuala majoritate. Nu putem intra într-o guvernare exact alături de partidele care acum patru zile erau umăr la umăr susținătoarele lui Liviu Dragnea și ale proiectului de falimentare a României. Nu putem să ne batem joc exact de mesajul pe care oamenii l-au transmis. De aceea am spus: miza este organizarea de alegeri anticipate. Orice altă variantă cu pseudoresponsabilități din astea la mișto, cum am văzut diverse declarații politice, nu o putem accepta. Trebuie să existe un guvern din toate celelalte forțe, pe care îl susținem parlamentar pentru anumite obiective ca să organizăm anticipate.

Și de ce credeți că PNL s-ar arunca într-o guvenare, cum spuneți dvs., alături de partide nefrecventabile?

Din declarațiile liderilor PNL am înțeles că iau în considerare acest lucru. Dacă decid să o facă, noi ne exprimăm susținerea pentru un astfel de guvern pe patru obiective foarte clare.

Credeți că susținerea din parlament nu v-ar afecta din punctul de vedere al imaginii și pe dvs.?

Imaginea este o chestiune secundară față de atingerea unor obiective care sunt necesare pentru societatea din România. Dacă în urma acestui demers, „Fără penali în funcții publice“ ajunge articol în Constituție, dacă în urma acestui demers revenim la primari în două tururi, dacă scăpăm de pensiile speciale și reparăm efectele Ordonanței 114, pentru USR sunt niște obiective atinse. Imaginea deja devine un detaliu, când știi că ai rezolvat niște elemente care au adus societatea în situația de criză în care se află acum.

Spuneți că se vor purta negocieri, vom vedea ce iese. Dacă moțiunea aceasta nu va trece, care credeți că ar fi semnalul?

Semnalul e acela că e necesară o mobilizare la fel de consistentă pentru alegerile generale, dacă nu vom reuși să generăm anticipatele. Pentru că, în momentul în care ai o majoritate parlamentară ostilă României, cum are acum PSD, e foarte greu de schimbat lucrurile. Chiar dacă această majoritate pierde legitimitatea, după cum arată lucrurile după votul din 26 mai, ea rămâne totuși înțepenită în parlament, nu există alte pârghii legale prin care să poată fi răsturnată.

Cum vedeți ceea ce se întâmplă în PSD acum, în epoca post-Dragnea?

E pur și simplu o reașezare de nisipuri mișcătoare. Anticipez că vor mai fi lupte și conflicte specifice acestui partid. E finalul unei epoci negre pentru România, această epocă Dragnea, cu planul de guvernare „Distrugem justiția!“ ca singur obiectiv. Sper că vor renunța la aceasta. Am văzut că d-na Dăncilă încerca să explice lucrul acesta, sper că vor renunța la orice planuri, strategii și inițiative de a mai sabota justiția și codurile penale și poate revenim în parlament la o luptă pe infrastructură, pe sănătate, pe spitale regionale, pe autostrăzi, pe educație, și nu pe eternele obsesii pe care le-a avut PSD timp de trei ani.

Vi se pare că PSD a înțeles cauzele eșecului după ce le-a trecut primul șoc, inclusiv cel cu Dragnea la închisoare?

Nu. S-a văzut asta și în plenul Camerei, aceeași atitudine de sfidare și de cocoțare pe regulamente. N-am impresia că s-a înțeles în vreun fel mesajul real al cetățenilor, că agenda pe care ei au promovat-o este una toxică, pe care oamenii n-au crezut-o. Mi se pare că au expediat pur și simplu toată problema pe umerii lui Liviu Dragnea și au zis: a plecat Liviu Dragnea, suntem din nou curați și credibili pentru România. Or, lucrurile nu arată deloc așa. Iar următoarele scrutinuri electorale vor confirma cu siguranță acest lucru.

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura ca independent la Primăria Bucureștiului. Ați avut discuții înainte?

Nu au fost discuții înainte. Este, însă, o intenție cunoscută a sa. A avut mereu în intervențiile din media exact aceleași mesaje, nu este în niciun fel o noutate.

USR-PLUS îl va susține sau va avea propriul candidat?

Este foarte clar că e necesar să avem un candidat unic al opoziției. Gabriela Firea trebuie să plece de la conducerea Capitalei. Vom decide care sunt procedurile și mecanismul de desemnare a acestui candidat unic și, pe cale de consecință, oricine iese din această cursă dintre reprezentanții dreptei și dintre independenți poate avea o șansă. Chestiunea va fi doar să găsim cel mai credibil și funcțional instrument de evaluare a șanselor fiecărui candidat pentru a vedea pe cine vom susține.

Când spuneți candidat unic al opoziției, includeți și PNL?

Evident, altfel, dacă Alianța va avea un candidat, PNL un candidat, independenții un candidat sau altcineva un alt candidat, atunci nu are rost să mai facem campanie. E nevoie de o aliniere a pozițiilor, tocmai pentru a da o șansă reală câștigării Bucureștiului.

USR-PLUS vin cu oferta Vlad Voiculescu?

Vom vedea. Neavând procedura decisă în momentul de față, oricare dintre colegii noștri care doresc să participe la cursă ar avea șansa să se înscrie și vom decide în baza acelei proceduri. Dar Alianța USR-PLUS va avea clar o propunere de candidat pentru Primăria Capitalei. Vom discuta cu celelalte partide din opoziție pentru a reuși, iar eu sunt convins că vom avea înțelepciunea necesară să avem un candidat unic pentru această poziție.

USR îl susține pe Eckstein Kovács pentru funcția de Avocat al Poporului?

Este persoana care împletește în mod fericit credibilitatea, competența și înțelepciunea necesare acestei poziții și este un candidat pe care și societatea civilă l-a adus în dezbatere. USR îl susține în mod asumat și explicit, deci este candidatura noastră. Am discutat zilele acestea și cu colegii liberali, au spus că sunt și ei pozitivi. Și Ludovic Orban, și d-na Turcan mi-au confirmat că vor susține această propunere. Colegii mei pregătesc documentele pentru a depune această candidatură la parlament.

De ce v-ați dus la Antena 3?

Am văzut că a fost o întreagă dezbatere emoțională pe acest subiect, dar eu consider că mijloacele media, oricare sunt ele, sunt instrumente de vorbit cu cetățenii. Dacă ne uităm, Alianța 2020 a obținut fix aceleași rezultate ca și ­PSD, vorbim de o diferență de o mână de voturi, ceea ce înseamnă că pe­ntru fiecare membru al nostru, fiecare susținător și voluntar al nostru există un altul în aceeași Românie care susține PSD și oamenii aceștia merită, accentuez cuvântul, merită să vadă și să audă și punctul meu și al Alianței USR-PLUS de vedere. Pentru că, dacă vorbim de unitate și de viziune de dezvoltare și de România europeană, trebuie să dăm conținut acestor termeni, nu doar să vorbim fiecare în grădina și în casa lui. Nu am nici o rezervă pentru prezența mea acolo. A fost o oportunitate foarte bună de a vorbi cu oamenii care au alte puncte de vedere și reacțiile dinspre acea zonă au fost remarcabile. Foarte mulți oameni mi-au scris, oameni care n-au avut până acum ocazia să mă audă sau să mă vadă, că lucrurile le dau încredere și speranță. De fapt, despre asta e vorba. Dacă refuzăm dialogul, nu avem nici o șansă și ideea că ne batem unii pe alții și ne poreclim unii pe alții, cum am văzut că a făcut PSD în toată această campanie, este o idee care nu duce nicăieri.

Există riscul ca în campania care urmează pentru prezidențiale, prin anunțul d-lui Cioloș că va candida la prezidențiale...

Pentru acuratețea informației, d-l Cioloș a spus că ia în calcul candidatura Alianței, dar nu a dat o decizie în acest sens. În perioada următoare vom decide care va fi acest candidat.

Dar va fi un candidat.

Categoric. Alianța USR-PLUS va avea un candidat.

Nu neapărat d-l Cioloș?

Categoric va fi o decizie comună. Este o decizie pe care o vom lua în cadrul Alianței. Nu am luat această decizie și analizăm variantele. De aceea nu vă pot confirma că va fi sau nu va fi d-l Cioloș. Alianța se numește 2020 USR-PLUS pentru că obiectivul nostru este guvernarea din 2020 și vorbim de un întreg pachet, de un proiect pentru România, care include și candidatura la prezidențiale, și strategie pentru alegerile locale, Primăria Bucureștiului, toate elementele care ar trebui să fie trepte pentru a obține guvernarea în 2020. Și am putea să dăm premierul. Din această perspectivă acum analizăm scenariile să vedem care e cea mai bună abordare a pașilor din următorii ani.

Dar o candidatură la prezidențiale din partea Alianței nu va duce la un conflict cu PNL, care îl susține clar pe d-l Iohannis? Nu există acest risc al apariției unor conflicte, disensiuni?

În această campanie la europarlamentare vi s-a părut că a fost un conflict cu PNL, în afară de micile „prostii“, cum au fost pliantele de la Cluj și alte încercări din acestea, totuși marginale? A fost o campanie în care ambii competitori, Alianța și PNL, au funcționat într-o logică electorală sănătoasă sau igienică. La fel ar putea să fie și în campania prezidențială. Plus că, hai să ne imaginăm cum ar arăta un tur doi la prezidențiale între președintele Iohannis și candidatul USR-PLUS. Ar arăta credibil și dătător de speranțe pentru România.

Credeți că PSD nu va avea un candidat?

Ba cred că va avea un candidat. Dar în momentul de față PSD este din ce în ce mai departe în a mai reprezenta România actuală, România care s-a exprimat duminică.

Insist pentru că există temerea în societate că între PNL și Alianța 2020 vor începe discuții. Deja ați avut un schimb contondent de replici cu Orban. Ce înțelegeți prin „ciupeală oportunistă“?

Exact ce am spus. Nu a fost nimic contondent, a fost un răspuns firesc la încercarea de relativizare a succesului Alianței USR-PLUS, care este fără îndoială câștigătorul moral al acestor alegeri. Colaborarea cu PNL va merge înainte. Am susținut un candidat comun la șefia Camerei Deputaților, pe Raluca Turcan, am agreat să susținem un candidat comun pentru funcția de Avocatul Poporului, pe Peter Eckstein Kovács. Vom continua să colaborăm în parlament și suntem deja în discuții pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Cu ce mesaj vă duceți la consultările de la Cotroceni? Președintele a mulțumit parcă în mod special PNL pentru victorie.

Președintele a mulțumit explicit și Alianței USR-PLUS, admițând că există o componentă importantă a electoratului care a dat credit alternativei care propune oameni noi, onești și competenți în politică. Mergem pentru a confirma susținerea pentru reformă constituțională și electorală și pentru demer­surile necesare ca „Fără penali în funcții publice“ să devină realitate. Mergem cu mesajul susținerii unei Românii europene!

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Profil electorat PSD

PSD a obținut 22,89%, un minim istoric. A pierdut din 2016 și până acum 1,2 milioane voturi. Electoratul este îmbătrânit - 58% pensionari, 46% peste 65 de ani, 10% tineri între 18 și 30 de ani, prost școlit - 55% studii elementare și doar 10% studii superioare, este sărac - 65% au venituri sub 1.500 lei/lună, din mediul rural - 53%, șomer - 39% și angajat la stat. Doar 42% utilizează Internetul. (Sursa IRES și CURS)

Profil electorat USR-PLUS

Alianța 2020 a obținut la europarlamentare 21,78% și a câștigat în plus față de 2016 aproape 1,4 milioane voturi. Electoratul său este tânăr - 50% între 18 și 30 de ani, din mediul urban - 78%, iar 31% din mediul urban mare, cu studii superioare și medii - 74%, cu venituri de peste 1.500 lei - 47% și angajat la privat - 51%. Utilizatorii de Internet se ridică la 93% și 83% au cont de Facebook.
(Sursa IRES și CURS)

Nu putem intra într-o guvernare exact alături de partidele care acum patru zile erau umăr la umăr susținătoarele lui Liviu Dragnea și ale proiectului de falimentare a României. Nu putem să ne batem joc exact de mesajul pe care oamenii l-au transmis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22