De la poneiul roz la Mazăre

Rodica Palade | 28.07.2009

Pe aceeași temă

Interviu cu ALEXANDRU FLORIAN, director executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel.

Pe data de 19 iulie, la Mamaia, în cadrul unei prezentări de modă, d-l Radu Mazăre, primarul Constanţei, a apărut pe scenă, în faţa unui public numeros, îmbrăcat în uniformă de ofiţer nazist, însoţit de fiul său minor, echipat tot în nazist. Cu un an în urmă, scandalul „poneiul roz“ cu o zvastică pe crupă inflama toată media. Niciunul dintre „tenorii“ de atunci nu s-a făcut auzit în cazul Mazăre. Poneiul roz nu a fost decât un instrument politic.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a apărut în uniformă nazistă la o paradă de modă. Cum priviţi acest gest?
A trecut o săptămână de când primarul oraşului Constanţa a defilat în pas de gâscă la un eveniment monden desfăşurat la Mamaia. Între timp, această „punere în scenă“ a unor simboluri fasciste a fost interpretată de mai toată presa. Eu însumi mi-am exprimat totalul dezacord. Dezaprobare pentru gestul unei persoane publice care de aproape 9 ani administrează o localitate importantă a ţării. Dezaprobare pentru reacţia de nepăsare practică, atunci când a fost chestionat de mass-media asupra posibilelor consecinţe juridice. Domnul Mazăre a spus că, la câte plângeri penale are, una în plus nu mai contează. Cu alte cuvinte, nu regretă ceea ce a construit în planul simbolisticii. A încercat o scuză ascunzându-se sub faldurile unui general din armata germană, care, în 1944, a complotat împotriva lui Hitler. Atmosfera pe care primarul a degajat-o a fost însă aceea de armată a lui Hitler, aflată în plină ofensivă. În fapt, ofensiva a însemnat şi masacrarea slavilor, a romilor sau Holocaustul evreilor europeni. Domnul Mazăre, aidoma liderului care nu este obişnuit să dea seamă, l-a angrenat şi pe fiul său minor în acest simbol al urii. După eveniment, întrebat fiind de Evenimentul zilei (20 iulie 2009), şi-a exprimat admiraţia pentru o instituţie de putere din regimul hitlerist: „... am admirat întotdeauna organizarea riguroasă a armatei germane“ (s.m.). Abia după 4 zile, timp în care România a fost iarăşi prezentă în media internaţională, la rubrica ştirilor purtătoare de imagine negativă, Radu Mazăre a transmis o scrisoare, cu antetul primăriei, de aşa-zise scuze Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România. Depeşa nu cred că îşi atinge scopul. Cel puţin din 3 considerente:

a) Un argument invocat este acela că primarul are relaţii oficiale şi personale „extrem de strânse şi cordiale“ cu evrei şi cetăţeni israelieni. Să nu ştie oare autorul scrisorii că argumentul prieteniei cu evreii este unul demonetizat, invocat de reputaţi negaţionişti sau antisemiţi?

b) Radu Mazăre aminteşte de relaţiile sale bune cu comunitatea evreiască din Constanţa, precum şi faptul că, în calitate de primar, a sprijinit interesele acesteia. Mă întreb cum a realizat acest sprijin când Sinagoga din centrul vechi al oraşului este devastată de câţiva ani. De asemenea, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România este în proces cu Consiliul Local Constanţa pentru o suprafaţă de teren din cimitirul evreiesc, preluată, se pare, abuziv de către administraţie.

c) În timp ce primarul concepea Scrisoarea de căinţă, pe site-ul său www.radumazare.ro, link-ul „treburi serioase“, este postat în 22 iulie o Scrisoare deschisă, din 17 aprilie 2009, semnată Constantin Burlacu şi intitulată simplu: Jidanii sunt antisemiţi şi împotriva umanităţii.

Anul trecut, a izbucnit în media din România un scandal imens datorat unei expoziţii plastice în care era expus un ponei cu zvastică pe crupă. Acum, după isprava lui Radu Mazăre, televiziunile tac. Oare de ce?
Este o mare deosebire între cele petrecute la Centrul Cultural Român de la New York şi gestica primarului de Constanţa. În SUA, se făcuse o sesizare pentru o lucrare care afişa zvastica (poneiul roz). Consecinţa a fost că instituţii ale statului american
s-au implicat, au analizat, cercetat şi au concluzionat că nu este vorba despre nicio manifestare cu iz fascist. Acum, la Mamaia avem altă situaţie. Din informaţiile furnizate mai ales de presa scrisă, am reţinut că: o persoană publică influentă, aleasă primar prin vot direct din primul tur de scrutin, a produs o simbolistică nazistă grosolană prin costum şi gesticulaţie. Consider că este la limita Legii 107/2006. Până în acest moment, nu s-a produs vreo reacţie a instituţiilor statului.

Cum apreciaţi reacţia conducerii PSD faţă de gestul lui Radu Mazăre? Dar faptul că Internaţionala Socialistă tace?
Radu Mazăre, membru important al PSD, se dovedeşte în actuala guvernare un actor puternic. A doua zi de la parada modei, a convins coaliţia de guvernare să modifice o decizie guvernamentală privind utilizarea „biletului de plată la ordin“ de către administraţia locală. În acest context, faptul că PSD nu a reacţionat în niciun fel până acum (vineri, 24 iulie) la cele întâmplate la Mamaia cred că nu trebuie să surprindă. În plan simbolic şi politic, este însă o pierdere faptul că un partid de stânga, social-democrat, nu exprimă o poziţie când un reprezentant important dă semne că nu înţelege valenţele democraţiei. Ce s-a întâmplat în seara de 18 iulie la Mamaia nu a lezat numai memoria evreilor supravieţuitori ai Holocaustului sau a celorlalte victime nevinovate ale nazismului: romi, slavi, opozanţi politici etc. Gestul primarului a fost o manifestare simbolică de desconsiderare a valorilor democraţiei. Cred că o reacţie ar fi fost binevenită din orice parte a spectrului politic democratic.

Excelenţei Sale, d-lui  primar Radu Mazăre,

Stimate d-le primar Mazăre, (...) îmi este destul de dificil să descriu, cât mai adecvat, măsura durerii produsă de apariţia dumneavoastră, nu numai în rândul evreilor şi al celorlalte victime ale nazismului, dar şi al tuturor persoanelor cu integritate morală, familiarizate cu istoria celui de-al doilea război mondial. Astăzi, este bine cunoscut faptul că Wehrmacht-ul a jucat un rol activ în uciderea în masă a evreilor europeni şi a multor alte victime nevinovate. Îmbrăcând uniforma Wehrmacht-ului, vă exprimaţi sprijinul total nejustificat şi nostalgia pentru o armată care a comis cele mai teribile crime de război şi acte de genocid.
În aceste condiţii, cred că se cuvine să vă admiteţi greşeala, să vă cereţi scuze şi să vă prezentaţi demisia din funcţia pe care o deţineţi.(...)

Al dumneavoastră,

Dr. EFRAIM ZUROFF,
director, Simon Wiesenthal Center Ierusalim, Israel.

 

În atenţia procurorului general al României, d-na Laura Codruţa Kövesi
În atenţia preşedintelui Partidului Social Democrat, d-l Mircea Geoană

(...) D-l Radu Mazăre a apărut în public, însoţit fiind de fiul său, şi el îmbrăcat fiind în uniforma de soldat nazist. Cei doi au defilat, în faţa publicului, în pas nazist.
Astfel, d-l Radu Mazăre nu numai că a încălcat Legea 107/2006, dar a şi instigat un minor să îi urmeze „exemplul“, educându-l pe acesta să trateze legislaţia în vigoare cu dispreţ.
D-l Radu Mazăre este o persoană care deţine o funcţie publică: în această capacitate are datoria nu numai să respecte legile statului, dar să şi vegheze ca ele să fie implementate.
Considerăm că, în aceste condiţii, instituţiile, cărora le adresăm acest protest, au datoria să ia măsurile necesare pentru ca mesajul trimis de d-l Mazăre publicului larg să fie înţeles corect, în special de cei care acum au motive întemeiate să creadă că a purta uniforme naziste şi a defila în pas de gâscă este legal şi chiar „la modă“ în România.
Cu stimă,

MARCO MAXIMILLIAN KATZ,
director MCA România - Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22