Pe aceeași temă
Care a fost reactia elitei politice georgiene la recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud?
Presedintele Georgiei a numit decizia Rusiei "o faradelege fara precedent si o nerusinare fara precedent", observand totodata ca "aceasta decizie nu va avea niciun fel de consecinte juridice nici pentru Georgia, nici pentru restul lumii". Pe langa asta, Saakasvili a calificat acest fapt "o mare greseala strategica a Rusiei", care se va intoarce chiar impotriva ei.
In Georgia se considera ca Rusia, prin recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, incearca sa definitiveze si sa legalizeze ocuparea teritoriului Georgiei in urma invaziei militare. Mai mult, luand aceasta decizie, Rusia a renuntat definitiv sa-si mai indeplineasca angajamentul de a mentine pacea in zonele de conflict, pe care pana acum ea il indeplinea doar nominal, transformandu-se deja oficial in parte a conflictului.
Unii politicieni de la Tbilisi afirma ca tocmai anexarea Abhaziei si Osetiei de Sud a fost tinta principala a Rusiei in ultimii 15 ani, in cursul carora Moscova, de una singura, desfasura misiuni de "mentinere a pacii" in zonele de conflict, in acelasi timp impartindu-le separatistilor pasapoarte rusesti si dotandu-i cu armament.
Autoritatile georgiene nu intentioneaza sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud si vor sa continue lupta pentru reintegrarea acestor teritorii, cu sprijinul diplomatic al comunitatii internationale.
Care este stadiul retragerii de pe teritoriul georgian a trupelor rusesti?
Din Georgia, pana la 29 august a fost retrasa cea mai mare parte a trupelor invadatoare. Totodata, Rusia, incalcand planul de pace Medvedev-Sarkozy, continua sa mentina importante contingente militare in Abhazia si Osetia de Sud si posturi de control pe teritoriul Georgiei, cum ar fi cele din portul Poti si din apropierea orasului Senaki care se afla la 30-40 km de granita administrativa a Abhaziei si nu pot intra in niciun fel de asa-numite "zone de securitate". Trebuie mentionat ca in Poti si Senaki trupele de ocupatie amenajeaza baze pentru o lunga perioada de timp si efectueaza lucrari de fortificare.
In aceste orase trupele au venit dinspre Abhazia, unde nu s-au purtat niciun fel de actiuni de lupta. Drept urmare, pastrarea la granita cu Abhazia macar a unui "contingent de mentinere a pacii" nu este prevazuta in acordul Medvedev-Sarkozy.
Posturile de control rusesti blocheaza inca localitatile de la nord de orasul Gori, in apropierea granitei cu Osetia de Sud. Ocupantii permit trecerea intr-acolo a locuitorilor din zona, dar nu lasa politia, structurile organelor de stat si nici pe jurnalisti. Ca urmare, locuitorii din zona au de suferit de pe urma elementelor criminale patrunse dinspre teritoriul Osetiei de Sud.
De asemenea, trebuie remarcat ca trupele rusesti care au invadat partea centrala a Georgiei, au ocupat orasul Ahalgori, care in timpul Uniunii Sovietice intra in componenta regiunii autonome Osetia de Sud, dar care dupa 1991 a fost controlat de guvernul georgian. Cu ajutorul trupelor rusesti in Ahalgori au fost introduse detasamentele militare ale "Republicii Osetia de Sud", care si-au numit acolo prin forta propria administratie. Majoritatea populatiei din Ahalgori si imprejurimi este compusa din etnici georgieni, care manifesta impotriva ocupatiei rusesti si a anexarii lor la "Republica Osetia de Sud".
In acelasi timp, satele georgiene de pe teritoriul Osetiei de Sud, din apropiere de orasul Tinvali, sunt practic cu totul distruse. Detasamentele inarmate osetine jefuiesc si incendiaza case, locuitorii ramasi sunt, la inceput, trimisi in lagare speciale, apoi evacuati in afara Osetiei de Sud.
Misiune internationala de mentinere a pacii in zonele de conflict, fara participarea Rusiei
Cum se vede de la Tbilisi evolutia viitoare a Georgiei, in primul rand cea pe termen scurt?
Evolutia evenimentelor din Georgia depinde direct de pozitia comunitatii internationale, a democratiilor occidentale. In primul rand, de cat sunt de capabile tarile membre NATO si UE sa ramana pe pozitii ferme de condamnare a Rusiei. Si nu doar prin cuvinte, pentru ca niciun fel de cuvinte si declaratii nu vor putea sa influenteze politica Moscovei. Doar daca se vor intreprinde actiuni concrete - introduse sanctiuni care sa reduca mijloacele economice si politice ale Rusiei, ale persoanelor sus-puse din aceasta tara -, pe care sa le resimta Kremlinul, doar atunci poate vom reusi sa obtinem schimbari in politica ei, in primul rand respectarea articolului din planul de pace care prevede infiintarea unui mecanism international de rezolvare a conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud. Stabilitatea in zonele de conflict din Georgia va putea fi asigurata doar in cazul in care va fi realizata de o misiune internationala de mentinere a pacii, care sa excluda participarea Rusiei.
Pe de alta parte, situatia din Georgia depinde foarte mult de cat este de pregatit NATO sa lungeasca sau sa grabeasca integrarea Georgiei in randurile sale. Depinde, de asemenea, de ajutorul pe care-l va primi Georgia de la SUA si Europa, pentru refacerea economiei ei si a infrastructurii de securitate. Doar astfel Georgia va putea depasi criza cu pierderi minime, pastrandu-si statutul de partener al SUA si NATO si de tara cheie in tranzitul resurselor energetice. Perspectiva instabilitatii Georgiei ameninta, in primul rand, tocmai posibilitatile de tranzit ale resurselor energetice.
Totusi, evolutia Georgiei va depinde mai mult de relatia cu Rusia decat de cea cu Occidentul? Care sunt perspectivele de evolutie a relatiilor dintre Tbilisi si Moscova?
In ce priveste relatiile dintre Georgia si Rusia, intr-o perspectiva previzibila nu se intrevad niciun fel de sperante pentru restabilirea lor. In acest moment, Georgia a redus la minimum relatiile diplomatice cu Rusia, lasand in ambasada de la Moscova doar cativa functionari pentru apararea intereselor cetatenilor georgieni din Federatia Rusa. Parlamentul Georgiei a pregatit un document, potrivit caruia Abhazia si Osetia de Sud sunt declarate teritorii ocupate de Rusia. In aceasta situatie, orice colaborare cu Moscova in orice fel de problema, este practic exclusa. Cel putin pana va inceta ocupatia. Trebuie remarcat ca aproape toate legaturile economice intre cele doua tari au fost practic rupte cu mult timp inainte de izbucnirea conflictului militar - inca din 2006, la initiativa Rusiei. Moscova a initiat atunci un embargo comercial impotriva Georgiei si a inchis granita terestra.
* ziarist, Tbilisi
Interviu realizat de Armand Gosu
29 august 2008