FLORIN CÎȚU: Cu banii din Pilonul II, PSD vrea să acopere pensiile în plată

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 29.05.2018

Ce credeți că urmărește cu adevărat PSD cu Pilonul II de pensii?

Pe aceeași temă

 

Este clar că umblă la Pilonul II de pensii și vor face contribuția facultativă, într-o primă fază. Vedem același comportament pe care l-au avut și prietenii lui Liviu Dragnea din Ungaria și Polonia. Au luat banii de la Pilonul II de pensii, doar că atunci erau în criză economică și au justificat asta cu nevoia de a acoperi deficitul bugetar în perioada crizei economice. Trebuie să înțelegem că se dă un semnal foarte clar despre situația finanțelor publice. Umblându-se la Pilonul II de pensii, este clar că dezastrul în finanțe este foarte mare. Asta spune și Comisia Europeană și spun toate datele și documentele. S-a început distrugerea acestei reforme a pensiilor la începutul acestui an, când s-a făcut scăderea de la 6%, cât era în legea transferului către fondul de pensii, la 3,75%. Ăsta a fost un prim pas. Acum este pasul doi, în care le fac „facultativ“, de fapt opresc contribuția. Vor urma și ceilalți pași.

 

PSD, prin vocea premierului, a lui Teodorovici și a altor miniștri, neagă că se va atinge de Pilonul II de pensii. Putem să-i credem?

Deja s-au atins. Când au redus contribuția n-au întrebat pe nimeni. Normal că neagă, dar nu mai neagă că umblă la Pilonul II de pensii, acum neagă formula în care o vor face.

 

Această anunțată suspendare a contribuției pe șase luni ce înseamnă efectiv? Despre ce sumă e vorba? Ce vrea să acopere PSD cu această sumă?

PSD vrea să acopere, așa cum spune și documentul Comisiei Europene și cum am spus și noi, deficitul pentru anul acesta la pensiile în plată. Dar numai pentru un an, după aia vor mai vedea. Președintele Consiliului Fiscal spunea că deficitul la pensii, deci de la Pilonul I, vine exclusiv din pensiile speciale. Ceea ce trebuie să ne dea foarte mult de gândit. De aceea, când președintele întreabă dacă sunt bani de pensii și salarii, știe de ce. Nu sunt bani de pensii, pentru că bugetul este pe deficit.

 

Dar bugetul pentru pensii este pe deficit de ani și ani...

Da, din 2008 este pe deficit. Până atunci era pe surplus.

 

Și s-a făcut rost de bani fără a atenta la Pilonul II.

S-a făcut rost de bani prin împrumuturi. Ei nu mai vor să se împrumute și pentru pensii, deoarece au crescut dobânzile foarte mult. Oricum se împrumută pentru salarii. Aici este altă problemă, reglementarea programului de guvernare a scăzut încrederea investitorilor străini în România, avem și inflație mare și neîncrederea asta a dus la dobânzi mai mari. Normal că nu le convine să se împrumute la dobânzi din ce în ce mai mari, pentru că asta înseamnă și deficit mai mare. Și atunci au găsit o sursă de finanțare foarte bună la Pilonul II de pensii.

 

Care va fi pasul doi? Suspendarea contribuției va fi definitivă?

Aici se vede clar că nu au gândit tot procesul. Pentru că următorul pas este doar să iei toți banii de la Pilonul II de pensii. Așa cum au făcut ungurii. Pentru că altfel n-are niciun sens. Să faci asemenea scandal și dezastru doar pentru a acoperi deficitul anul acesta nu face sens. Deci, de fapt, planul este mult mai mare și mai elaborat: să ia toți banii de la Pilonul II de pensii, cei 9 miliarde de euro.

 

Bine, dar e legal?

Un lider PSD a spus că naționalizarea este legală în România dacă se face din rațiuni de stat. Din punctul meu de vedere, nu este, este un atentat la proprietatea privată. Dar au făcut foarte multe lucruri nelegale anul acesta, încât nu cred se vor împiedica în altă măsură nelegală sau neconstituțională. Nu se vor opri atât timp cât vor doar să-și finanțeze guvernarea, să-și finanțeze statul la guvernare. Asta fac de fapt cu banii noștri. Pentru că altfel dezastrul ar ieși la suprafață.

 

Nu ar fi poate mai simplu să recunoască faptul că Pilonul I este pe deficit? Sau să renunțe la majorările de pensii programate pentru 1 iulie anul acesta?

Șiu, dar ei nu vor să renunțe pentru că asta îi mai ține în viață - majorările de pensii și tot ce au promis. Vă dați seama că noi de un an și jumătate vorbim doar de majorări de pensii și creșteri de salarii în sectorul bugetar. Exact pentru votanții lor. Ei își pregătesc argumentele pentru următoarea campanie electorală. Ar fi mai cinstit să arate acest lucru, dar nu o vor face și atunci folosesc astfel de surse de finanțare. Pe ei nu-i interesează, iar oamenii care vor pierde banii la Pilonul II de pensii nu sunt oameni care votează PSD, pe aceia nici nu-i interesează.

 

Aici vă contrazic, pentru că sunt oameni chiar și din rândul electoratului PSD care plătesc la Pilonul II de pensii, că a fost obligatoriu.

Vă spun acum cum înțeleg eu raționamentul lor. Se vede că politicile pe care le au sunt targhetate pe un anumit sector electoral și cam tot ce ține de sectorul privat nu e vizat. Ultimul lor demers e că încearcă să spună că „noi avem interese personale în legătură cu administratorii de pensii“. Încep această campanie mediatică pentru a-și justifica măsurile mai departe, susținând că administratorii de pensii sunt răi, iar cei care au legături cu ei au interese personale. Deci exact ce am văzut și în cadrul altor campanii anul trecut - cu băncile, cu multinaționalele, cu străinii care „vor să ne fure“. Ceea ce îmi arată că ei sunt interesați doar de bazinul lor electoral.

 

Și Dragnea, și premierul Dăncilă au început iar să promită noi măriri de salarii, noi măriri de pensii, investiții ș.a.m.d. De unde vor fi banii, dacă guvernul a ajuns să recurgă la astfel de metode pentru a acoperi deficitul?

Uitați-vă la ultimul an și jumătate. De fiecare dată când a fost o problemă, ei au venit cu același mesaj: vom face investiții, vom crește salarii, vom crește pensii, lucruri care nu s-au materializat. Adică, punctul de pensie, conform legii, trebuia să crească la 1 ianuarie 2018. Ei au amânat până la 1 iulie. E clar că nu au avut bani și nu au bani nici acum. Poate că vor mări puțin pensia sau salariile în anumite sectoare bugetare. Dar de investiții cu siguranță nu se vor apuca, mai ales că în anul trecut au tăiat bani de la investiții care erau în buget ca să plătească pensii și salarii. Și anul acesta vor face la fel. Este retorica folosită de fiecare dată când apare o problemă. Pentru a distrage atenția, promit: mărim, facem și investiții, atragem și fonduri europene, deci totul este perfect. Deși chiar și comisarul european al PSD le spune că nu au atras fonduri europene, că acolo sunt în dezastru.

 

Credeți că există în mod real disensiuni în cadrul coaliției, între PSD și ALDE, pe acest subiect al suspendării, naționalizării Pilonului II de pensii?

Nu. Pentru că ALDE a ratat șansa de a arăta că este un partid liberal și când a fost vorba de supraacciză, și când a fost vorba de impozitarea contractelor part-time, de TVA defalcat și de transferul contribuțiilor. De fiecare dată ALDE avea inițial un mesaj împotrivă, iar după aceea a votat cu PSD. Deci mă aștept ca și acum să fie din partea ALDE doar un exercițiu de imagine, nu de imaginație, pentru propriii alegători, iar când va fi vorba de vot, va vota cu PSD.

 

În concluzie, toată această tevatură cu suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii e făcută ca să acopere măririle de pensii de la 1 iulie?

Da, suspendarea va plăti măririle de pensii de la 1 iulie. Pentru că altfel nu există bani pentru pensii.

 

Dar credeți că pe termen mai lung se va mai echilibra Pilonul I de pensii prin această metodă a căpușării Pilonului II sau va fi tot pe deficit?

Nu. Presiunea pe Pilonul I de pensii va crește în viitor, atât din punct de vedere demografic, cât și prin faptul că va crește punctul de pensie. Iar surse de finanțare nu mai vin, pentru că din Pilonul II de pensii ai luat o dată bani, dar nu poți să iei mereu. Deci ca să poată să se reechilibreze, ar trebui să crească contribuțiile în același ritm cu punctul de pensie și să acopere și scăderea demografică. Ceea ce nu se va întâmpla. Dar mai este o problemă. Cei care au astăzi între 35 și 50 de ani vor avea pensie mai mică cu cel puțin 15% atunci când ies la pensie. De fapt asta oferea Pilonul II de pensii, suplimenta pensia pe care o aveai prin Pilonul I cu 15-20%. Acesta era beneficiul, augmenta pensia din Pilonul I. Acum, dacă dispare, la revedere, oamenii rămân cu ceea ce le dă Pilonul I și depind de felul cum va crește punctul de pensie în perioada următoare.

 

Ce vrea să însemne această analiză a randamentelor de care vorbește PSD?

Aici este clar modul prin care vor încerca să justifice și vor veni cu campanii de demonizare a administratorilor privați de pensii, pentru că randamentele sunt publice. Clienții primesc anual o scrisoare, cei care contribuie pot să se logheze și să-și vadă propria pensie. Informații deja există. Deci e doar o campanie, veți vedea cum îi vor demoniza pe administratorii de pensii, cum vor spune că sunt niște hoți. Dacă în 2018, în România, unii vor prefera să le vină pensia exclusiv de la stat, înseamnă că poate uneori ne merităm soarta.

 

Nu-i chiar așa, vor prefera pentru că toate aceste lucruri - suspendări de contribuții, campanii media - vor duce într-un final la slăbirea Pilonului II de pensii sau chiar la prăbușirea lui. Și atunci sigur că oamenilor le va fi frică și vor merge spre Pilonul I.

Da, dacă va fi prezentat așa și nu se va mai duce niciun ban către Pilonul II, e clar atunci că oamenii așa vor reacționa.

 

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22