Pe aceeași temă
S-a vorbit mult in ultimele zile despre gratierea lui Miron Cozma de catre presedintele Iliescu. Care este parerea dvs. ca avocat? Este sau nu este legal decretul presedintelui Iliescu de revocare a gratierii lui Miron Cozma?
As spune ca, in principiu, revocarea unei gratieri individuale este posibila. Este adevarat ca nu exista un text constitutional care sa reglementeze posibilitatea revocarii gratierii. Atunci cand vorbeste despre atributiile presedintelui Romaniei, Constitutia se refera doar la dreptul de a acorda gratierea individuala, fara a consacra si dreptul de revocare a gratierii; insa potrivit principiului simetriei actelor juridice, cred ca presedintele Romaniei poate sa revoce o gratiere chiar in absenta unei reglementari constitutionale exprese in acest sens. In cazul lui Miron Cozma, problema ar trebui pusa in alti termeni: putea Iliescu sa mai revoce gratierea, dupa ce decretul de gratiere a fost publicat in Monitorul Oficial, iar Miron Cozma a fost pus in libertate? Cu alte cuvinte, mai este posibila revocarea decretului de gratiere dupa punerea lui in executare? Aici raspunsul - dupa parerea mea - este negativ. Si este surprinzator ca armata de consilieri juridici de la Cotroceni si de la Palatul Victoria nu si-au pus aceasta problema.
Sa intelegem de aici ca arestarea lui Miron Cozma in baza decretului de revocare a gratierii este si ea ilegala? Nu-mi este clar in momentul de fata pe ce temei a fost retinut Miron Cozma. Inteleg ca mai intai a fost adus la Parchet - cu mandat de aducere -, spre a fi audiat intr-o alta cauza, respectiv in dosarul fratilor Camataru. Nu cunosc acest dosar si nu am elemente suficiente pentru a aprecia daca mandatul de aducere este justificat si in acord cu regulile de procedura penala. Cred insa - si nu am nici o retinere in a afirma acest lucru - ca Miron Cozma a fost adus la Parchet pentru a fi reincarcerat (audierea fiind doar un pretext), iar rapiditatea cu care a reactionat Parchetul in acest caz arata obedienta fata de institutia prezidentiala (de fapt, fata de Ion Iliescu) si lipsa de respect fata de drepturile si libertatile cetatenilor.
Dar gratierea lui Cozma are ea un suport legal? Si ce nu este legal in toata aceasta poveste?
As opina - si nu ma astept ca parerea mea sa fie impartasita de toti confratii mei - ca Iliescu a emis decretul de gratiere cu incalcarea prerogativelor sale constitutionale. Aparent, domnul Iliescu se afla in limitele Constitutiei, pentru ca printre atributiile sale se afla si aceea de a gratia. Dar gratierea lui Miron Cozma nu este un act de clementa, ci este un gest arbitrar, o exercitare abuziva a atributiilor recunoscute presedintelui de Constitutia Romaniei. Sa nu uitam ca Miron Cozma a fost condamnat pentru subminarea puterii de stat si ca societatea civila s-a opus vehement punerii lui Cozma in libertate, avand in vedere antecedentele lui si pericolul social pe care il reprezinta. Or, potrivit aceleiasi Constitutii, presedintele Romaniei vegheaza la buna functionare a autoritatilor statului si exercita functia de mediere intre stat si societate. Iar aceasta "mediere intre stat si societate" nu este o vorba in vant, ea este o obligatie constitutionala. As spune chiar ca d-l Iliescu a nesocotit juramantul depus la investitura sa, acela de "a apara democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor". Repet, avand in vedere antecedentele lui Miron Cozma, eliberarea lui nu este catusi de putin "un act de normalitate", menit sa apere drepturile si libertatile cetatenilor, ci un atentat la adresa societatii civile si a democratiei.
Atunci de ce credeti ca l-a gratiat Ion Iliescu pe Miron Cozma?
S-a spus ca prin aceasta gratiere Iliescu si-a platit o datorie mai veche fata de Miron Cozma, pentru serviciile acestuia in decursul timpului. Eu cred ca, redandu-i libertatea lui Cozma, Iliescu a dorit sa-si asigure propria libertate. Cariera politica - atat cat a ramas - si libertatea lui Ion Iliescu se afla in mainile lui Miron Cozma. Cu Cozma la inchisoare, Iliescu este in pericol. Daca vreti, gratierea lui Cozma de catre Ion Iliescu este un troc al lor. Amintiti-va de mineriade si de implicarea lui Iliescu. In 1990, eram avocatul Ligii Studentilor si bateam la portile Procuraturii pentru aducerea celor vinovati in fata justitiei, inclusiv a instigatorilor. Probele erau - si sunt in continuare - irefutabile. Lipsesc doar declaratiile lui Miron Cozma. Mai devreme sau mai tarziu, Cozma, daca va ramane in inchisoare, va vorbi. Acesta cred ca este cosmarul lui Ion Iliescu.
Interviu realizat de Gabriela Adamesteanu
20 decembrie 2004