IOAN STANOMIR: În raport cu mediocritatea suverană din PSD, Ponta pare o valoare

Andreea Pora | 03.09.2019

Interviu cu profesorul universitar IOAN STANOMIR

Pe aceeași temă

Cum vedeți criza politică prin care trecem și care ar fi rezolvarea ei?

În mod cert asistăm la unul dintre momentele cele mai importante de criză ale PSD. Nu aș fi atât de grăbit încât să declar că este sfârșitul PSD, pentru că, în cele din urmă, partidul înseamnă mai mult decât personalitatea mediocră și ineptă politic a doamnei Dăncilă. Înseamnă rețeaua locală de patronaj și clientelaj pe care a construit-o timp de decenii moștenitorul Partidului Comunist. Însă această criză este reală și este accentuată și de un factor care a devenit evident în ultimele luni: intenția domnului Ponta de a distruge PSD și de a se reîntoarce în calitate de conducător al PSD, reușind într-un fel răzbunarea față de cei care l-au îndepărtat de la conducere. Această criză este clar una internă a PSD, o criză provocată de cei care, asemenea lui Victor Ponta, doresc să îl slăbească pentru a se întoarce la conducerea sa. În egală măsură, această criză expune problema fundamentală a regimului nostru politic, și anume incapacitatea de a identifica o soluție de deblocare. Faptul că la ora actuală președintele nu poate declanșa alegeri anticipate este un semn al caracterului imperfect al regimului nostru politic.

Vedeți posibilitatea deblocării acestei crize până în alegerile prezidențiale?

Nu cred, pentru că la ora actuală este clar că nu există posibilitatea convocării rapide a unor alegeri anticipate. Constituția vorbește de un interval de timp și de un număr de încercări nereușite de formare a unui cabinet. În primul rând, trebuie ca acest cabinet să fie debarcat. Iar debarcarea presupune o moțiune de cenzură. Este un mare semn de întrebare dacă se vor strânge semnăturile necesare moțiunii de cenzură și dacă această moțiune de cenzură va fi votată de cei care au semnat-o.

Este limpede că la ora actuală avem de a face cu un PSD slăbit, dar, pe de altă parte, avem și o opoziție care este fundamental eterogenă sub două aspecte: în primul rând, pentru că există disensiuni evidente între PNL și USR-PLUS, ca și între USR și PLUS, iar, pe de altă parte, avem divergențe între ALDE și Pro România. Este limpede că, dacă se va merge spre acest tip de coaliție improvizată care să susțină un cabinet, ar fi o soluție și mai rea decât cea a cabinetului Cioloș.

În fapt, orice guvernare ar trebui să-și propună în acest moment două mari obiective: stoparea degringoladei economice și reformarea regimului electoral prin introducerea a două tururi de scrutin la alegerea primarilor și schimbarea modului de alegere a președinților de CJ. Întrebarea este dacă se va reuși constituirea unei guvernări care să aibă un mandat limitat care să fie deblocarea regimului electoral și pregătirea de alegeri anticipate.

Credeți că un guvern eterogen al opoziției, cu mandat limitat, ar fi o soluție care nu ar compromite și nu ar pune în defensivă opoziția pentru alegerile locale și parlamentare?

Cred că un guvern „tare“, în care forțele de opoziție să-și asume guvernarea, este o imposibilitate la acest moment. Dincolo de retorică, cred că partidele din opoziție nu doresc să intre la putere în acest moment, ținând seama că nu există o majoritate clar conturată printr-un mandat al cetățenilor României. Ceea ce am sugerat este că poate ar fi necesar ca președintele să exploreze în cazul căderii guvernului posibilitatea instituirii unui guvern care să se sprijine pe o majoritate, fără să fie asumat neapărat de un partid sau de mai multe partide, cu un mandat precis.

Vă referiți la un guvern tehnocrat?

Nu. Guvernul tehnocrat este în sine o formulă la care noi ar trebui să renunțăm. Nu există tehnocrați la guvernare. Cei care își asumă guvernarea o fac în nume politic și își expun propriul lor capital simbolic și politic în bătălia directă. Aici vorbim despre un guvern care să primească un mandat clar în momentul învestiturii. Are însă foarte puține șanse să se realizeze în practică, pentru că pentru președintele Iohannis formula cea mai elegantă și profitabilă politic este ca PSD să intre în alegerile prezidențiale cu doamna Dăncilă la putere, pentru ca dezastrul acestui partid să fie complet.

Dar PSD cu un mandat limitat de organizare a alegerilor ar putea fi o formulă?

Aceasta ar presupune însă ca PSD să guverneze în baza unui alt mandat oferit de parlament. Ca să simplificăm, acest lucru presupune doi pași: prăbușirea cabinetului Dăncilă în parlament și reînvestirea PSD-ului cu mandatul de a guverna. Va imaginați că nu este foarte ușor, după tot ceea ce a făcut PSD, să i se ofere a patra șansă. Și este clar că nu o va mai putea face doamna Dăncilă. Este foarte greu de estimat ceea ce se va întâmpla, pentru că, dacă privim lucrurile rațional și lipsit de pasiune, nici PNL, nici USR-PLUS nu au un interes direct de a intra la guvernare la acest moment.

Vorbeați despre aceste disensiuni din rândul opoziției. Credeți că ele vor afecta într-un sens mai profund alegerile prezidențiale?

Rămâne de văzut. Reacția președintelui a fost în mod clar îndreptată împotriva PSD, dar este și una destinată să sublinieze caracterul ofensiv al propriei sale președinții. Este un pic cam târziu, ținând seama că președintele Iohannis nu a fost chiar ofensiv în cursul mandatului său, dar este mai bine mai târziu decât niciodată. Problema pentru președintele Iohannis este cine îi va fi cu adevărat contracandidat. La ora actuală, cel puțin așa pare până în acest moment, pentru turul doi își dispută poziția doamna Dăncilă și domnul Barna. Nu este mai puțin adevărat că a apărut un candidat pe partea de centru dreapta, domnul Paleologu, ce deţine capacitatea de a introduce un element de dinamism prin vivacitate intelectuală și prin noutatea abordării. Și, în al doilea rând, a apărut factorul Mircea Diaconu. Acesta din urmă este un demagog cu ștate vechi în politica românească. Să nu-l confundăm pe Mircea Diaconu cu actorul Mircea Diaconu, el nu mai este de mult actor, joacă un rol într-o partitură scrisă de alții, este expresia de fapt a Antenei 3 și rămâne de văzut dacă nu cumva în urma imploziei PSD domnul Mircea Diaconu nu va deveni candidat și al PSD. În planul de take-over al domnului Ponta, domnul Diaconu joacă un rol important. Domnul Ponta a reușit o performanță semnificativă: l-a scos de pe lista prezidențiabililor pe domnul Tăriceanu și s-ar putea ca și doamna Dăncilă, în momentul în care pierde guvernarea printr-un vot în parlament, să fie înghițită de propriul partid, iar domnul Diaconu să rămână pe această turnantă. În această situație, este clar că locul doi va fi disputat între domnul Barna și domnul Mircea Diaconu. Eu personal aș socoti această situație absolut regretabilă și, din păcate, specifică pentru România, pentru că domnul Diaconu este unul dintre cei mai abjecți demagogi pe care politica românească i-a produs în ultimul deceniu.

Din punctul de vedere al PSD, ce ar însemna această preluare ostilă de către Ponta? Ar putea renaște PSD din propria-i cenușă până în alegerile parlamentare?

Pentru domnul Ponta miza fundamentală este repoziționarea sa ca lider al PSD. Este clar că în PSD acum există o mediocritate dominantă și suverană, iar în raport cu această mediocritate, demagogia domnului Ponta, la fel de abjectă ca și a domnului Diaconu, poate face figură de valoare. Domnul Ponta este autorul USL, este autorul primului asalt împotriva justiției și a părăsit puterea eliminat fiind de cel pe care-l tolerase în poziția de secretar general al partidului, de domnul Dragnea. Astfel, a ne întoarce la domnul Ponta nu este un progres, ci este semnul cel mai dramatic al incapacității politicii românești de a genera o alternativă la această toxicitate teribilă care ne distruge. Dar dincolo de aceste considerente care sunt mai degrabă etice, este clar că domnul Ponta are un program. Acest program este recucerirea PSD și pentru asta este nevoie ca actualul lidership al PSD să se acopere de ridicol, să sucombe politic pierzând guvernarea. Sau să cucerească guvernarea din interior, reintrând pe ușa din dos în PSD.

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Pentru președintele Iohannis formula cea mai elegantă și profitabilă politic este ca PSD să intre în alegerile prezidențiale cu doamna Dăncilă la putere, pentru ca dezastrul acestui partid să fie complet.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22