KLAUS JOHANNIS*: „Intenţia mea este de a rămâne la Sibiu“

Interviu Realizat De, Razvan Braileanu | 31.03.2009

Pe aceeași temă

Turism şi cultură

D-le Klaus Johannis, au trecut doi ani de la ultimul interviu, pe care mi l-aţi acordat pe vremea când Sibiul era Capitală Culturală Europeană. Ce s-a întâmplat după anul 2007, care a fost o locomotivă pentru a aduce Sibiul în atenţia întregii lumi?
Anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, a marcat trecerea Sibiului în altă categorie de oraşe. Am devenit, realmente, un oraş turistic şi cred că acest lucru se vede. În 2007 am avut un număr foarte mare de vizitatori, atât străini care au venit şi au stat mai multe zile în Sibiu, dar şi foarte mulţi oameni din ţară care au venit pentru o zi sau pentru câteva zile la Sibiu.

De regulă, se consideră că, în anul care urmează Capitalei Culturale Europene, numărul de turişti scade. La noi nu s-a întâmplat acest lucru. Am reuşit să păstrăm şi în 2008 oraşul suficient de atractiv pentru a avea mulţi musafiri. Chiar a crescut numărul înnoptărilor în 2008 faţă de 2007. Credem că putem să păstrăm acest trend şi în anii care urmează. Dar este cert că 2007 a fost un foarte mare câştig pentru Sibiu.

Ce aţi întreprins concret pentru ca Sibiul să nu fie cunoscut doar drept Capitala Culturală Europeană 2007, ci să rămână în atenţie şi în anii următori?
Am folosit toate mediile pentru a promova în continuare Sibiul şi, în plus, am creat un program de prezenţă la târgurile de turism, care a început deja să dea rezultate foarte bune. Evident, pentru a păstra cultura sibiană atractivă, ţinem în continuare foarte mult la calitatea evenimentelor. Promovăm şi sprijinim evenimente doar atunci când avem garanţia că sunt de bună calitate.

Cu ce evenimente atrage Sibiul anul acesta?
Avem o agendă culturală foarte bogată. Este Festivalul Internaţional de Teatru, deja tradiţional; în fiecare an, dorinţa noastră este de a-l face mai bun, mai atractiv şi mai interesant pentru tot mai mulţi amatori ai teatrului. Apoi, avem festivalurile din vară – două festivaluri de rock, Festivalul Medieval şi multe altele –, care credem că sunt foarte importante pentru viaţa culturală a Sibiului. Ele nu sunt gândite doar pentru musafirul care vine din altă parte să vadă un spectacol, ci sunt gândite şi pentru sibieni.

Deocamdată, suntem norocoşi şi nu avem problema şomajului

Din punctul de vedere al sibienilor, cu ce probleme se confruntă oraşul?
Problemele cele mai mari sunt cam aceleaşi peste tot, legate în principal de infrastructură, care trebuie în continuare extinsă, modernizată. Deocamdată, suntem norocoşi şi nu avem problema şomajului – sper să ne afecteze doar într-o mică măsură în acest an şi în anul care urmează.

Cred că este important pentru cetăţeni nu numai să vadă problemele care există, ci să aibă şi aceste evenimente culturale, care vin să le facă viaţa mai frumoasă. Din acest motiv, este foarte important să avem o ofertă culturală foarte bogată.

Pentru proiectele de infrastructură aţi angajat şi fonduri externe?
Da. Avem diverse tipuri de proiecte, printre care sunt şi proiecte pe fonduri europene. Avem acum în curs un proiect de modernizare a sistemului de apă şi de canalizare pe fonduri ISPA, care a început anul trecut şi se finalizează la sfârşitul anului 2009. Pregătim o aplicaţie pentru un proiect de dezvoltare urbană sustenabilă, pe fonduri europene. Şi, evident, am avut Capitala Culturală, care a primit o sumă, nu foarte mare, din programul Cultura 2000.

Aţi vorbit despre şomaj. Cum se simte criza în zonă? Cum stau investiţiile în perioada asta?
Deocamdată se simte foarte puternic în dezvoltarea imobiliară şi în construcţii. Însă în firmele sibiene problema încă nu a ajuns astfel încât să apară şomeri în număr mare. Deci încă nu s-a ajuns la disponibilizări semnificative pentru oraş. Sigur, disponibilizarea este semnificativă pentru un om, dacă-l nimereşte, dar încă avem un număr relativ mic de şomeri.

Nu avem niciun protocol de colaborare cu niciun partid

Sunteţi preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Care este relaţia FDGR cu partidele politice şi cu organizaţiile minorităţilor aici, la nivel local, şi la nivel central?
Forumul Democrat al Germanilor din România este organizaţia minorităţii germane şi, ca atare, îşi îndeplineşte rolul de organizaţie a minorităţii. Nu avem relaţii decât de colaborare, atunci când se impune, şi cu celelalte organizaţii, dar şi cu partidele. Nu facem deosebire între partide, fiindcă Forumul German nu are o doctrină politică, şi atunci nu avem niciun motiv să avem adversari dintre partidele politice.

Dar la nivelul parlamentului, la Camera Deputaţilor, reprezentantul Forumului unde se situează sau atunci când este de vorba să voteze iniţiative legislative? Aveţi vreun protocol de colaborare cu un anumit partid?
Nu avem niciun protocol de colaborare cu niciun partid şi cu nicio organizaţie, iar ce se votează în parlament se votează, de regulă, după o discuţie în grupul parlamentarilor de la organizaţiile mai mici.

În ultima vreme, în presă, s-au vehiculat diverse zvonuri referitoare la „racolarea“ dumneavoastră pentru o funcţie la nivel central. Aţi primit asemenea oferte?
Da. Într-adevăr, au fost câteva discuţii politice pe această temă. Însă fără a intra în detalii şi fără să se concretizeze în ceva anume.

Prin urmare, veniţi la Bucureşti sau rămâneţi în continuare la Sibiu?
Intenţia mea este de a rămâne la Sibiu.

* Primarul municipiului Sibiu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22