Ludovic Orban: PSD s-a prăbușit în sondaje și trendul descrescător este de neoprit

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 15.05.2018

S-a intrat în logica unui război deschis președinte-PSD. Unde va duce el? E un calcul, o chestiune de strategie?

Pe aceeași temă

 

Președintele are întreaga legitimitate să se poziționeze așa. Se vede clar că guvernele majorității parlamentare PSD-ALDE-UDMR nu au capacitatea de a asigura o guvernare în binele cetățeanului, ci, dimpotrivă, creează grave dezechilibre. Majoritatea nu este preocupată decât să-și subordoneze justiția, astfel încât să nu mai trebuiască să plătească pentru ilegalitățile pe care le-a comis, iar modul în care guvernează România arată că efectele sunt din ce în ce mai nocive. Argumentația președintelui este foarte corectă, plecând de la analiza execuției bugetare pe primul trimestru. Avem deja un deficit bugetar de 0,48%. Estimările Comisiei Europene privitoare la România arată clar că actualul guvern nu se va încadra în ținta de deficit bugetar. S-au angajat cheltuieli pentru care nu există surse. Toate echilibrele economice sunt date peste cap. Când s-a așezat la guvernare PSD-ALDE inflația era 0,2%, iar în momentul de față a sărit de 5%. În 2017 deficitul balanței comerciale a crescut de la 1 la peste 13 miliarde de euro, iar leul a căzut foarte mult în raport cu celelalte valute, mai ales în raport cu euro. Toate lucrurile astea afectează viața de zi cu zi a oamenilor. Dacă te uiți la date, vezi că, deși teoretic am avut o creștere economică de 7%, profitul firmelor nu a crescut decât cu 2%, adică sub rata inflației. Gândiți-vă la angajații din sectorul privat, la care abia dacă s-a menținut nivelul de salarizare care exista anul trecut în urma hocus-pocusului cu transferul contribuțiilor. Iar în sectorul public, din creșterea promisă de 25%, n-a mai rămas decât maximum 4% creșterea salariului net. Guvernarea actuală dăunează grav României și românilor.

 

Aceste lucruri erau evidente de ceva timp. Credeți că președintele Iohannis a reacționat prea târziu?

N-a reacționat prea târziu. De exemplu, în ce privește legile justiției, când să reacționezi decât în momentul în care legile au ajuns la președinte? A anunțat că sesizează Comisia de la Veneția, le atacă la CCR. Practic, președintele a făcut tot ce putea să facă și depindea de atribuțiile sale constituționale. Nu cred că i se poate reproșa președintelui că nu a încercat să oprească orice fel de acțiune a guvernului și a majorității parlamentare care e nocivă pentru România.

 

Uitați-vă că e ca un fir roșu, acțiunea PSD vizează mai multe direcții. O direcție este capturarea instituțiilor statului. Au modificat Legea Consiliului Concurenței ca să poată face numiri politice. Atacul permanent împotriva BNR este clar că vizează și ocuparea Băncii Naționale. Uitați-vă la TVR pe cine au pus în frunte, un om care are ca scop să anihileze orice voce critică la adresa majorității guvernamentale. A doua acțiune - reducerea atribuțiilor președintelui. La fiecare dintre aceste tentative noi am dus toate bătăliile alături de președinte pentru a le opri.

 

Credeți că reducerea atribuțiilor președintelui poate fi interpretată ca un semn că Dragnea nu vizează funcția și nu vrea să candideze?

Nu. De la parodia aia de congres, convingerea mea clară e că Dragnea vrea să candideze la președinție cu orice preț.

 

Și atunci, ce interes are să chelească funcția prezidențială de orice fel de atribuții?

Mi-e greu să vă răspund la această întrebare. Gândește pe termen scurt. Probabil îi e frică de președintele Iohannis, îi e frică de pârghiile pe care le are la dispoziție. Obiectivul clar e scoaterea președintelui din numirea conducerilor ÎCCJ, a șefilor de parchete, din procedura de referendum. Urmărește niște obiective imediate. Din fericire, nu există vreo șansă ca Dragnea să ajungă președintele României.

 

Dar aveți convingerea că d-l Iohannis va candida la prezidențiale?

Nu am fi dat decizia în Consiliul Național al PNL de susținere a candidaturii d-lui Iohannis dacă nu am fi avut discuții pe această temă cu președintele. Din moment ce noi am anunțat, e clar că, daca va candida, îl sprijinim.

 

Și dacă nu va candida?

Nu am această eventualitate. Nu ne bazăm pe zvonuri, pe supoziții.

 

Dar are PNL un candidat propriu?

Nu are rost să discutăm în acest moment această ipoteză. La ora actuală, PNL îl sprijină pe Klaus Iohannis pentru al doilea mandat de președinte.

 

Credeți că a greșit când a numit-o pe Viorica Dăncilă așa cum a numit-o?

A respectat Constituția, chiar dacă a provocat oarecare nemulțumire în rândul unor părți ale alegătorilor. Ce pot să vă spun e că am convingerea în momentul de față că președintele nu va mai încredința mandatul unui reprezentant al PSD, cel puțin după atitudinea fermă și clară pe care o are în raport cu majoritatea parlamentară actuală.

 

Vă gândiți că d-na Dăncilă va pleca din funcție?

Este spre binele ei să plece din funcție. La ora actuală, este marioneta unor lideri politici care o determină să ia decizii neconstituționale, să ia decizii ilegale, să se implice în proceduri pe care nu le stăpânește și, mai devreme sau mai târziu, dacă nu va pleca singură, de bună voie, va fi afectată, pentru că ea răspunde pentru orice decizie pe care o ia guvernul. Nu răspund instigatorii, răspunde premierul. Și așa, este la limită ce a făcut legat de ambasadă și există destule temeiuri care să furnizeze posibilitatea interpretării că a comis un act neconstituțional, un act ilegal, care ar putea să îmbrace chiar forma unei infracțiuni.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/Ludovic-Orban-2-1468.jpg

„Guvernarea actuală dăunează grav României și românilor.“

 

Vorbeați de situația economică, care, așa cum ați explicat, se îndreaptă spre o prăpastie. Când credeți că va exploda această bombă?

Primul lucru care se vede, conform prognozelor, e faptul că ritmul de creștere economică are tendința să scadă. Este primul semnal. Toate celelalte dezechilibre - inflația, dezechilibrul balanței comerciale, căderea leului, tot ce se întâmplă în politica bugetară în care s-au angajat cheltuieli foarte mari pentru care nu există resursele - vor genera deficit. Și chiar dacă vor masca deficitul real prin diferite subterfugii sau jefuind companiile de stat și administrațiile locale încă o dată, nu vor mai putea face față cheltuielilor pe care le provoacă. Estimarea mea este că se poate ajunge la o situație de criză economică într-un termen de un an. Pentru că toate aceste dezechilibre nu sunt corectate, nu se ia niciun fel de măsură.

 

Este clar că după alegeri guvernul nostru va trebui să repare foarte multe dintre prostiile făcute de guvernele PSD anterioare. Asta ne determină să ne luptăm cu și mai multă hotărâre pentru a pune punct acestei guvernări extrem de nocive pentru țară. Sigur că e nevoie de un program în care nu vor mai avea loc populismele. Chiar și în campanie. Cred că oamenii s-au săturat de iluzii, au nevoie de programe serioase, fezabile, care să stea în picioare, care să poată fi realizabile.

 

Numai că, din punctul de vedere al electoratului PSD, s-au făcut niște lucruri, cât de puțin - s-au mai mărit lefurile, s-au mai mărit pensiile...

Au apărut, inclusiv în bazinul de votanți care au sprijinit de-a lungul timpului PSD, foarte multe nemulțumiri. Am să vă dau exemple pe pensii. Conform Legii pensiilor, de la 1 ianuarie 2018, pensionarii trebuiau să beneficieze de o creștere a punctului de pensie de 8%. N-au beneficiat de nicio creștere, deci pensionarilor le-a scăzut puterea de cumpărare. Cei cu salariu minim, care sunt mai degrabă în zona de votanți ai PSD, au fost țepuiți. PSD a promis în campanie și prin programul de guvernare că va crește salariul minim la 2.000 de lei.

 

Credeți că așa se raportează electoratul PSD? Că face comparații cu ceea ce li s-a promis, și nu cu ceea ce a primit efectiv?

Sunt unii care se mulțumesc cu firimiturile primite, dar sunt din ce în ce mai mulți care nu se mulțumesc cu aceste firimituri. Pentru că noi le readucem aminte tot timpul că promisiunile n-au fost altceva decât niște minciuni gogonate cu care PSD-ALDE au încercat să le obțină votul.

 

Cu toate astea, dacă ne uităm pe diverse sondaje, vedem că PSD e undeva în marja scorului său tradițional, undeva între 34-37%. Iar PNL nu capitalizează foarte mult.

Aici vă contrazic. Noi eram în ianuarie 2017 pe la 16-18% și acum, inclusiv pe sondajele făcute de oameni din zona PSD, avem între 28-30%. E un scor cert în momentul de față și, mai ales, am fost în creștere de la congres. Iar menținând o linie consecventă de opoziție totală față de PSD și, în plus, încetul cu încetul, venind cu soluțiile noastre, cu programele noastre, cu setul nostru de politici publice, PNL va continua să crească. După părerea mea, PSD s-a prăbușit, s-a dus de la 53-55%, cât avea în ianuarie-februarie 2017, la 34-37%. Iar problema PSD e că trendul este în continuare descrescător și de neoprit

 

Care e strategia PNL ca să bată PSD?

Creșterea participării la vot în zona alegătorilor care nu susțin PSD, realizarea unei poziționări foarte clare în ce privește reprezentarea alegătorilor care sunt în zona activă - mediul de afaceri, profesii liberale, oameni care trăiesc pe propriile picioare, angajați în mediul privat, proprietari, fermieri -, toată zona care își dorește o politică orientată spre dezvoltare, spre investiții, spre o creștere economică solidă, nu una cu picioare de lut. Și, evident, arătarea tuturor minciunilor. E o strategie care începe să dea roade. Pot să vă spun că în cercetările pe care le facem, pe lângă creșterea intenției de vot, a crescut și favorabilitatea pentru PNL, oamenii încep să vadă că suntem serioși, că nu avem niciun fel de înțelegere, că facem o opoziție solidă, reală, cu toate armele pe care le avem la dispoziție. Ne-am poziționat clar ca partid anti-PSD.

 

Ce strategie aveți ca să răzbiți blocajul mediatic?

Ne adaptăm și vom folosi toate canalele de comunicare pe care le avem la dispoziție. Dacă nu ne dă un post de televiziune, două-trei, comunicăm pe online, comunicăm direct, prin flyere, prin campanii directe. Vom face apel inclusiv la metode de comunicare prin panotaj stradal, prin toate mijloacele posibile pe care le avem la dispoziție. Oricum, vă spun că trăim aproape ca în perioada guvernării Năstase, în care orice spuneai critic despre PSD și Guvernul Năstase nu răzbătea decât în Evenimentul Zilei și parțial pe la OTV. E clară politica pumnului în gură și a obturării canalelor de comunicare pentru toate vocile critice, iar aici nu mă refer numai la PNL, ci și la alte partide de opoziție și la voci din societatea civilă. E o cenzură asumată de PSD. Comunicăm așa cum putem.

 

Vorbeați de strategia de a înfrânge PSD. Aveți în vedere și alianțe preelectorale? De exemplu, cu USR sau cu partidul d-lui Cioloș?

Este prematur să discutăm despre acest subiect. În ceea ce ne privește, colaborăm la nivel parlamentar, avem foarte multe inițative pe care le-am derulat în comun. Sigur, noi avem instrumente suplimentare de luptă pe care le-am folosit, pentru că PNL este foarte bine poziționat în Partidul Popular European. Am apelat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și, prin convingerea Comisiei de monitorizare, am reușit sesizarea Comisiei de la Veneția, am atacat la Curtea Constituțională, unde avem 13-14 decizii favorabile pe proiecte de legi care ar fi putut produce foarte mult rău în domeniul justiției, 303, 304, 317. În domeniul economic, au încercat să schimbe Ordonanța 109 privind managementul corporativ prin numirea de manageri profesioniști ca să-și pună politruci care să mulgă companiile în interesul clientelei politice, în care am reușit să câștigăm la Curtea Constituțională. Au încercat să reducă transparența în finanțarea partidelor pe Legea partidelor, pe care împreună cu USR am reușit să o declarăm neconstituțională.

 

Dar, în lipsa unei alianțe preelectorale, nu credeți că se va canibaliza electoratul?

Nu există o canibalizare, cel puțin între PNL și USR. Dimpotrivă, ei au anumite teme favorite prin care ei sunt recunoscuți, iar PNL are propriul lui public. PNL e un partid extrem de puternic, un partid cu structuri în toată țara, avem 1.100 de primari, avem organizații locale în aproape toate localitățile din România.

 

Faptul că susțineți referendumul pentru familia tradițională nu face până la urmă jocurile PSD? Cum s-a ajuns în partid la această decizie?

A existat înainte de alegeri un protocol între Biroul Politic Național și Coaliția pentru Familie pentru susținerea ideii referendumului. Protocol la care vă dați seama că eu nu am participat, nu eram în conducerea partidului. Pe de altă parte, eu mi-am prezentat public poziția, și anume, că sunt un bun creștin, care cred în Dumnezeu, care cred în familia tradițională. Pe de altă parte, eu nu am făcut decât să reacționez, pentru că PSD a încercat să ne transforme pe noi în adversarii acestui referendum, ca să capitalizeze politic. Iar reacția mea nu poate fi decât o reacție de bun-simț. Tăriceanu și Dragnea sunt ultimii oameni care pot să vorbească despre familia tradițională și care se pot erija în vârf de lance al acestui referendum. Ei nu fac decât să compromită această idee. De 7 luni și jumătate țin în Senat proiectul de revizuire a Constituției, având majoritatea și stabilind ce vor în materie de ordine de zi și de vot, și ei acum încearcă să transforme PNL și pe președintele Iohannis în adversarii acestui referendum. E incorect și nefiresc. În PNL eu nu pot să impun o decizie. Asta e o chestiune de conștiință. Fiecare om poate să se poziționeze cum dorește.

 

Credeți că PSD va reuși să îngenuncheze justiția, că mai poate fi oprit? Cum vedeți evoluția lucrurilor?

Încă există sesizarea Comisiei de la Veneția, care se va exprima, președintele atacă legile la CCR. Bătălia mai continuă. În plus, față de cum arăta Ordonanța 13, față de cum erau prezentate „tezele din august“ de Tudorel Toader, pot să vă spun că forma actuală a legilor este mult îmbunătățită. Au fost scoase extrem de multe dintre propunerile anti-justiție care fuseseră în aceste acte normative inițial. Adică războiul dus de președintele Iohannis, de PNL, de USR, de sutele de mii de oameni ieșiți în stradă nu a fost fără rost, pentru că formele actuale ale legilor sunt mult mai puțin nocive decât au fost inițial.

 

Modificarea codurilor penale e chiar mai periculoasă pentru că produce efecte pe termen lung. Ce strategie aveți aici?

Suntem foarte vigilenți, foarte atenți. Chiar ieri am avut o întâlnire cu comisia juridică, cu toți reprezentanții PNL din comisiile juridice ale parlamentului pentru a pregăti aliniamentul strategic de opoziție față de toate propunerile de modificare.

 

Și care e acesta?

Din nou vom cere Birourilor permanente reunite solicitarea unui punct de vedere Comisiei de la Veneția, vom relua toată procedura pe toate canalele pe care le avem. Avem clar stabilite la care amendamente ne vom opune categoric. Vom prelua o serie de amendamente care sunt formulate de asociațiile profesionale, ca și argumentațiile lor. Ne vom bate cu toate armele din dotare, nu cedăm nici un milimetru. Și întreg dispozitivul va face foarte dificilă modificarea codurilor penale chiar așa cum vor ei.

 

Dar credeți că tot partidul împărtășește aceste idei față de ceea ce face PSD în justiție? Sunt destui liberali care au un alt discurs.

Unii procurori DNA au făcut abuzuri, dar mulți dintre ei au fost scoși din DNA. Nu trebuie însă să te referi la o instituție numai arătând uscăturile din pădurea respectivă. Astea sunt lucruri care au existat, nu putem să le trecem sub tăcere pentru că nu face bine instituției, care trebuie să aibă grijă să se credibilizeze, să-i elimine din rândurile sale pe acei oameni care pot crea percepția publică că nu funcționeză în baza legii. Toate deciziile legate de legile justiției au fost luate în Biroul Executiv sau în Biroul Național, în general, în unanimitate. Toate procedurile pe care le-am declanșat - atacurile la CCR, sesizarea Comisiei de monitorizare a PCE și toate celelalte decizii de poziționare - au fost luate în unanimitate.

 

Se observă o detensionare în poziția dvs. față de această chestiune după ce ați fost achitat.

Nu, am exact aceeași poziție pe care am avut-o și în urmă cu 5 ani, cu 10 ani și în urmă cu 20 de ani, care e o poziție foarte clară: puterea judecătorească trebuie să funcționeze constituțional, să nu fie influențată, afectată de factorul politic, să funcționeze după propriile reguli, după propriile proceduri, inclusiv îmbunătățirile să se producă în cadrul mecanismelor care sunt prevăzute la nivelul constituțional și legal. Justiția trebuie să funcționeze independent de palierul politic. Orice intervenție a politicului sau a oricărei alte forțe organizate în funcționarea justiției nu face decât să afecteze negativ procesul de justiție. Iar puterea judecătorească este cea care face dreptate oamenilor. Iar această dreptate trebuie să se facă de oameni care au simțul dreptății, care acționează în baza legii, oameni care țin cont de fapte, de adevăr. Asta a fost, este și va fi întotdeauna poziția mea.

 

Cum vedeți Protocoalele încheiate cu SRI?

Ar fi fost bine dacă nu ar fi fost încheiate astfel de protocoale. Colaborarea instituțională poate să funcționeze, mai ales pe anumite teme, fără astfel de protocoale. Dar nu fac pate dintre oamenii care să spună că am văzut cine știe ce nenorocire în aceste protocoale. Probabil, în momentul în care corupția a fost considerată o amenințare la adresa siguranței naționale, chestiune care a fost stabilită printr-o strategie legată de securitatea națională, s-a considerat necesar ca SRI, care este principala instituție care veghează asupra siguranței naționale, să realizeze astfel de protocoale.

 

Tudorel Toader spune că ar trebui reanalizate toate dosarele din acea perioadă.

Asta este o enormitate pe care nu știu cum poate să o pronunțe un profesor de drept. Dacă are cazuri concrete, să se refere la ele. În ce mă privește, întotdeauna am stat la distanță și de serviciile de informații, și de parchet. Până mi s-a făcut dosarul respectiv, nu cunoșteam procurori, nu mai vorbesc de Serviciul de Informații, n-am avut niciun fel de relații, decât relațiile pe care le-am avut ca ministru, pe baza informărilor pe care le primeam. Singurul stăpân al unui om politic trebuie să fie cetățeanul care îi acordă votul. Nu noi suntem ăia care am stat în preajma zonei respective, ci alții. Până la urmă, desecretizarea protocoalelor a decis-o un director al SRI care a provenit din PNL. În timp ce semnarea protocoalelor a fost făcută de un director al SRI care a provenit din PSD.

 

Credeți că factorul politic n-a știut nimic de aceste protocoale? Traian Băsescu spune că habar n-avea...

Este exclus să nu fi știut. Pentru că e clar că aceste protocoale s-au făcut în baza declarării corupției ca o amenințare la adresa siguranței naționale, iar semnatarii acestor protocoale, respectiv directorul SRI și președintele CSM sau procurorul șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, procurorul general, erau oameni care colaborau îndeaproape cu președintele. Este exclus ca el să nu fi știut de așa ceva. Dar prinde orbul, scoate-i ochii!

 

Se va ajunge la schimbarea legilor securității naționale. Ce urmărește PSD și ce strategie aveți în direcția asta?

Există prevederi constituționale legate de atribuțiile președintelui în domeniul siguranței naționale. În CSAT președintele îi propune pe șefii celor două mari servicii. Aici cred că PSD urmărește și alte lucruri. Să ne amintim că în perioada Guvernului Ponta, PSD cu Oprea își făcuseră un CSAT guvernamental. Ceva de genul ăsta pun la cale, să aibă o anumită formă de control și asupra serviciilor de informații. Le spun de acum: dacă vor să o facă așa cum vor ei, politic, decisă în laboratoarele lor de la partid, fără să țină cont de practica în domeniul internațional, fără să țină cont de faptul că România e membră NATO, că nu poți să afectezi legile siguranței naționale fără să existe o consultare cu partenerii strategici, dacă nu se consultă cu președintele și cu toată zona care are atribuții constituționale în domeniul siguranței naționale, își vor rupe gâtul.

 

De ce nu a cerut PNL funeralii naționale pentru Doina Cornea?

Mărturisesc că nu m-am gândit, nu mi-a venit această idee. Îmi pare rău că nu mi-a venit această idee. Merita, asta pot să vă spun. Doina Cornea a fost un om de o tărie de caracter formidabilă, un om care totdeauna s-a luptat și a acceptat să sufere pentru ideile și pentru valorile în care a crezut. Un simbol care ar fi meritat funeralii naționale.

 

Interviu realizat de ANDREEA PORA

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22