MIHAELA MIRICA*: Sistemul asigurarilor pentru somaj

Costel Stavarache | 21.10.2004

Pe aceeași temă

Care sunt cele mai importante modificari pe care le-a suferit legea somajului in Romania?
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca a fost modificata de Legea nr. 107/2004. Printre principalele schimbari se numara urmatoarele: articolul 55, litera b din Codul Muncii nu mai da dreptul la acordarea ajutorului de somaj - e vorba de cazul incetarii contractului de munca cu acordul partilor; absolventii diferitelor forme de invatamant primesc ajutor de somaj numai daca in termen de 60 de zile de la data absolvirii s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca in vederea medierii pentru incadrare; de asemenea, angajatorii pot organiza cursuri de formare profesionala pentru angajatii proprii, 50% din cheltuieli fiind suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru cel mult 20% din personal; de cursuri de calificare pot beneficia si persoanele inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca, care isi desfasoara activitatea in mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau acestea sunt mai mici decat indemnizatia de somaj; serviciile de formare profesionala se asigura gratuit la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului sau la cererea acestuia, si pentru persoanele care au reluat activitatea in urma incetarii concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului, dupa satisfacerea stagiului militar sau ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate.
Care este rata somajului la nivelul capitalei? Cum se situeaza fata de cea de la nivel national?
Fata de rata somajului in tara, care este - conform ultimilor statistici ale ANOFM - de 6,2%, cea din Bucuresti este mai mica, de 2,78%.
Care este in prezent cuantumul indemnizatiei de somaj in Bucuresti?
Indemnizatia de somaj se acorda diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni pentru persoanele care au un stagiu de pana la 5 ani (dar nu mai putin de 1 an), 9 luni pentru cei care au un stagiu cuprins intre 5-10 ani, 12 luni pentru persoanele cu un stagiu mai mare de 10 ani. Pentru toti acestia, indemnizatia reprezinta 75% din salariul minim brut pe tara - in prezent, 2.100.000 lei. Pentru persoanele asimilate somerilor - absolventii si cei care si-au satisfacut stagiul militar - ajutorul de somaj se acorda pe o perioada de 6 luni, iar cuantumul acestuia reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara, respectiv 1.400.000 lei.
Care sunt categoriile de personal de pe urma carora angajatorii beneficiaza de anumite facilitati si in ce constau acestea?
De facilitatile conferite de Legea 76/2002 au parte atat angajatorii, cat si somerii. Angajatorii care incadreaza in munca someri pe care ii mentin in activitate cel putin 6 luni beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia de 3% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj. Cei care angajeaza, pe perioada nedeterminata, persoane de peste 45 de ani sau someri intretinatori unici de familii sau angajatorii care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara in vigoare. In acest caz, obligatia angajatorilor este de a mentine raporturile de munca ale persoanelor respective cel putin 2 ani. De asemenea, cei care incadreaza in munca someri care, in termen de 3 ani de la data angajarii, indeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau pensie pentru limita de varsta, primesc lunar, pe perioada angajarii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara. Cat despre absolventii institutiilor de invatamant, angajatorii care ii incadreaza pe durata nedeterminata primesc lunar, pe o perioada de 12 luni: 1 salariu de baza minim brut pe tara (2.800.000 lei) - pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau al scolii de arte si meserii; 1,2 salarii de baza minime brute pe tara (3.360.000 lei) - pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si 1,5 salarii de baza minime brute pe tara (4.200.000 lei) - pentru absolventii de invatamant superior. De asemenea, cei care angajeaza (tot pe durata nedeterminata) absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar aceleasi sume pe o perioada de 18 luni.
Somerii care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de somaj beneficiaza si ei de vreo facilitate?
Din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care primeau ajutor de somaj, ei beneficiaza de o suma lunara, neimpozabila, insemnand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj. Daca se angajeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care au domiciliul stabil, primesc o prima de incadrare neimpozabila echivalenta cu doua salarii minime brute pe tara. De asemenea, daca se incadreaza intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui lucru, isi schimba domiciliul, au parte de o prima de instalare egala cu nivelul a sapte salarii minime brute pe tara.
Ce isi propune in continuare ANOFM pentru a stimula ocuparea fortei de munca?
Prin programul sau national de ocupare a fortei de munca, Agentia acorda o atentie deosebita mai multor categorii de persoane defavorizate: cele provenite din detentie, cele cu dezabilitati, cele de etnie roma, precum si persoanele unice intretinatoare de familie. Pentru toti acestia, se ofera servicii de mediere, consiliere si calificare in scopul de a-i ajuta sa-si gaseasca cat mai repede un loc pe piata fortei de munca.

Interviu realizat de Ioana Anghelescu

*sef serviciu, Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca, sector 1, Bucuresti

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22