Miron Mitrea: Demisia din PE ţi-o dai dacă eşti vinovat moral

Interviu Realizat De, Andreea Pora | 29.03.2011

Pe aceeași temă

 

În ce măsură afectează PSD scandalul Severin şi în ce măsură afectează imaginea noastră, ca ţară? Scandalul Severin ne face mai mult rău ca imagine externă decât îi face PSD-ului ca imagine internă, pentru că în România suntem mai degrabă obişnuiţi cu asemenea poziţii. Îl ţineţi minte pe Radu Vasile, care nu voia să iasă din Palatul Victoria. Au mai fost nişte miniştri care nu au vrut să plece din funcţie, deşi li s-a cerut. Cred că cel mai rău face întregul scandal Parlamentului European. Orice mi-ar spune mie cei care au organizat treaba asta, ei n-au căutat numai să vadă ce e acolo. Există o luptă în PE, în Europa, împotriva UE şi au folosit acest moment.

 

Credeţi că ar fi procedat la fel dacă ar fi fost vorba de un scandal similar în parlamentul român?
Juridic, vom vedea dacă Severin e vinovat sau nu, dar o demisie din PE sau din Parlamentul României nu ţi-o dai dacă eşti vinovat juridic, ci dacă eşti vinovat moral. Ca să încerci să salvezi o situaţie, pentru partidul tău, chiar şi pentru tine. Eu aş fi demisionat în locul lui. Adrian este pus într-o situaţie delicată, deja i-au sigilat birourile pe la Bruxelles. Chiar dacă va fi scos sau nu din partid în perioada următoare, el oricum a reuşit să-şi trântească uşa peste cariera politică cu prostia asta. Cred că-şi caută o soluţie de viitor şi de-aceea deocamdată stă pe loc şi nu ia nici o măsură.

România a primit o lecţie că prezumţia de nevinovăţie nu funcţionează când e vorba de responsabilitate morală. Credeţi că aceste practici ale UE ar trebui extinse şi la nivelul clasei politice româneşti?
Oamenii politici ar trebui să-şi schimbe atitudinea. E o chestie de educaţie până la urmă. Ai intrat într-un club, în clubul ăla, dacă te prinde că fumezi în toaletă, trebuie să-ţi dai demisia din club. Ce sunt partidele? Un număr de oameni care lucrează împreună. Mai e şi o chestie de demnitate.

Ar trebui PSD şi toate celelalte partide să procedeze şi în alte cazuri la fel cum s-a procedat cu Severin? Mă refer la Nicolescu sau alţi oameni implicaţi în scandaluri de corupţie. Pentru că, iată, criteriile de integritate funcţionează în PE.
În cazul Nicolescu noi rămânem la părerea că este vorba de o acţiune politică. Nu e cazul în ce-l priveşte pe Severin. Deci nu aş generaliza. Haideţi să discutăm de criteriile de integritate de la PDL. D-na Monica Macovei, care este liderul acestor idei, este cea care, atunci când era ministru, i-a dat maică-sii o casă a altora, iar judecătorul care a judecat cazul şi a încălcat legea în mod evident atunci a fost dat afară. Dar familia d-nei Macovei a rămas cu casa respectivă. CSM a constatat că ea şi-a încălcat atribuţiile şi a judecat greşit. Există această chestiune între oameni care au în spate tot felul de istorii, care devin după aceea luptătorii în mantii albe împotriva respectivei istorii. N-am niciun fel de respect pentru d-na Macovei când vorbeşte de integritate, până nu rezolvă problema cu casa maică-sii. Când vorbeşte Preda, n-am nicio problemă, sunt de acord cu el. Nu ştiu ca Preda să aibă în spate vreo poveste de-asta publică.

Nu e deloc aşa, familia d-nei Macovei nu a rămas cu casa, iar judecătorul era mână în mână cu unul dintre proprietari, nu cu Macovei. Sunt lucruri deja lămurite, mă mir că nu le cunoaşteţi... Observ însă că, de fiecare dată când se discută despre integritate, e atacată Macovei. Eu întrebam dacă nu ar fi cazul ca toate partidele să urmeze linia europeană.
N-o să polemizăm acum pe chestiunea Macovei, eu am părerea mea şi mi-o menţin. Toate partidele, din punct de vedere absolut formal, au criterii de integritate puse în statut. Problema aici e de voinţă politică, nu de criterii pe care le scrii pe hârtie. Cât a discutat PDL despre faptul că parlamenul nu trebuie să voteze în favoarea lui Păsat şi Ridzi! Şi în amândouă cazurile a votat invers. Deci nu discuţia în sine contează, că de discutat au discutat frumos, până a venit momentul. Problema e ce faci când apare un eveniment.

E vorba, d-le Mitrea, că niciun partid nu are reguli clare. Dacă eşti trimis în judecată te dau afară, dacă eşti implicat într-un scandal de corupţie şi îmi prejudiciezi imaginea, out! Nu ocoliţi întrebarea: ar trebui sau nu partidele să aibă astfel de reguli?
Ar fi, după părerea mea, una dintre regulile cele mai greşite posibile într-un moment în care în România justiţia este încă folosită politic de toată lumea. Pe când Traian Băsescu, care a avut dosar de trimitere în judecată, pe bune sau pe nebune, nu sunt judecător să ştiu dacă trebuia sau nu trimis în judecată, nu fac parte dintre cei care au acuzat vreodată că a furat flota sau nu pentru că nu am văzut dosarul, sau, dacă am văzut, nu am văzut dosarul juridic, chiar dacă ştiam ceva despre fapte. Dar nu cred că era normal să fie dat afară din partid. Deci eu cred că în România nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Dar, când e vorba de o acuză, cum l-aţi dat de exemplu pe Costică Nicolescu, eu sunt convins că Nicolescu nu are probleme şi noi credem că acolo aducerea unui nou senator ca să refacă judeţul Argeş şi înlocuirea fostului preşedinte a creat această nouă direcţie de atac, prin procuratură, prin justiţie. Noi suntem învăţaţi cu această chestiune, noi aşa gândim. Sunt două cazuri diferite: Nicolescu, care nu trebuie să plece din partid, ci din contră şi a fost sprijinit până când a fost eliberat, acum e în justiţie şi e treaba lui, nu mai e treaba noastră. În cazul Severin, care are responsabilitate morală, cred că trebuie să-şi dea demisia. Nu pot să judec cazurile la fel. Severin nu e trimis în judecată şi probabil că nu va fi vreodată, că nu sunt motive foarte serioase, dar eu cred că ar trebui să-şi dea demisia. Nicolescu e trimis în judecată şi cred că n-ar trebui să-şi dea demisia.

* * *

Băsescu

Traian Băsescu nu mai are aşi în mânecă de mult. A jucat însă foarte bine cărţi proaste, la cacialma. Într-un joc de poker nu e important ce ai tu în mână, ci ce crede adversarul că ai în mână şi la asta Traian Băsescu a fost întotdeauna as, a jucat foarte bine şi atunci când a avut cărţi foarte proaste. Cred că aşa va juca şi în continuare. Nu mai are aşi, i-am văzut pe toţi pe masă, deşi nu prea erau aşi, erau şeptari.

Voiculescu

În mod cert unii s-au supărat pentru că Dan Voiculescu a fost declarat colaborator al Securităţii. În momentul în care Dan Voiculescu a primit ultima decizie a Înaltei Curţi, au fost nişte voci foarte indignate. Hai, măi oameni buni, dar asta se ştia de vreo 5-6 ani încoace. Pe de altă parte, a fost o mişcare deşteaptă, pentru că, plecând PC de la noi înainte de a se face alianţa, ACD a venit aproape ca partener egal cu PSD.

* * *

Dar un om aflat într-o funcţie, ca Nicolescu, de exemplu - dar sunt zeci de alte exemple din toate partidele, din care îşi dă contracte propriilor firme -, n-ar trebui dat afară din partid? Credeţi că asemenea practici ar trebui sau n-ar trebui interzise?
Haideţi să zicem că încă nu s-a dovedit această chestiune. Poziţia mea, a noastră nu se referă la acest aspect, pe care nu-l cunosc. Dar, dacă e aşa, ar trebui să plece din funcţia pe care o ocupă, în primul rând. Nu este normal să dai contracte către propriile firme. Sunt unii care spun: am în familie firme, ce trebuie să facă? Să nu mai lucreze? În momentul în care tu-ţi asumi să fii pe o anumită funcţie politică la nivel de judeţ sau nivel naţional, îţi asumi faptul că o parte din familia ta nu mai are o viaţă normală. Asta este în toată lumea. Familia mea nu mai are o viaţă normală. Nu e o tragedie aici, dar trebuie să se supună unor reguli care se leagă de faptul că eu sunt persoană publică. E firesc. Şi, dacă eşti pe funcţie de execuţie, nu poţi să-i dai fratelui tău contracte, chiar dacă vine la licitaţie, chiar dacă câştigă licitaţia respectivă. Îi spui de la început: n-ai ce căuta în licitaţia de la mine. Am un exemplu, nu pot să vi-l dau, şi nu este din PSD, în care un politician a insistat ca un prieten al lui, om de afaceri, să-l năşească, l-a năşit şi a doua zi s-au retras toate contractele din zona respectivă. E un exemplu pozitiv, dar la noi nu se văd alea pozitive. Deci, dacă s-a întâmplat aşa, e normal să se retragă. Noi nu asta criticăm acolo.

Credeţi că PSD, PDL sau oricare alt partid ar trebui să-şi adopte în statut ca cineva care e într-o funcţie publică şi-şi dă contracte către propriile lui firme să fie dat afară?
Îmi puneţi o întrebare la care dacă răspund nu, adică nu-şi are acolo locul, în sensul că sediul materiei nu e în statut, veţi spune: aha, nu vreţi să faceţi treaba asta. Dar nu este locul materiei în statut, să spui când trebuie să-şi dea demisia. Există nişte reguli, la toate partidele bănuiesc, la noi există, care spun ce ai şi ce nu ai voie să faci: trebuie să dai declaraţie de avere, n-ai voie să faci afaceri cu statul când eşti în funcţie  publică etc.

Marius Petcu a fost prins în flagrant primind mită. Ştiaţi ceva despre afacerile lui Petcu? E finul dvs...
Nici acum nu înţeleg ce e la Snagov, că nu ştiu despre ce e vorba, ce investiţie pot avea să ia atâta mită pe ea. Nici nu părea foarte bogat. Eu m-am mai întâlnit cu el şi niciodată nu s-a comportat ca un tip foarte bogat. Dar i-am văzut casa şi am fost impresionat.

Va afecta cazul Petcu şi mai tare credibilitatea sindicală?
Extraordinar de tare. Cel mai grav lucru în tot cazul acesta este poziţia unui lider de sindicat care ia mită sau nu ia, dar se discută că ia mită. Pentru sindicate este un moment destul de dificil. Şi aşa stăteau prost cu credibilitatea în ultima vreme, din mii de motive. Iar faptul că liderul federaţiei este acuzat de luare de mită nu face bine mişcării sindicale. Oricât de buni sunt liderii sindicali din punct de vedere teoretic, adică ştiu multă meserie după atâţia ani, poate nişte sânge proaspăt, nişte oameni mai revendicativi, cum e normal să fie un sindicalist, ar face bine mişcării sindicale.

Va afecta cazul Petcu şi PSD, pentru că totuşi CNSRL Frăţia este de ani buni sindicatul care e alături de PSD?
Relaţia unui partid de centru-stânga, ca PSD, şi sindicate este firească. Nu cred că va afecta într-un fel relaţia noastră cu ei. Va veni altcineva în locul lui dacă el va fi reţinut. Nu se va schimba o relaţie de principiu, aici nu sunt chestiuni personale între Petcu şi PSD. Această relaţie specială e de pe vremea când era Pavel Todoran, e o chestiune de mai lungă durată.

Există fricţiuni în PSD? Între gruparea Geoană, dacă e vorba de o grupare, şi Ponta?
Nu există o grupare Geoană în partid. Evident că Mircea are anumite frustrări, e firesc să aibă. A fost preşedintele partidului şase ani, a trecut, din vina lui în primul rând, zic eu, pe lângă două momente politice pe care ar fi trebuit să le câştige şi le-a pierdut, a cam refuzat să-şi asume responsabilitatea. Are frustrări din care cauză a făcut anumite declaraţii. A fost o discuţie că a încercat să... N-a încercat nimic. A fost el şi cu un deputat sau doi. Dumnezeule, ăsta e un partid mare, au dreptul să aibă puncte de vedere diferite. Eu nu m-am sesizat niciodată când doi-trei oameni vor să facă ceva. E firesc în politică să vrei să ajungi într-o anumită poziţie. El a pierdut-o şi ar vrea să ajungă înapoi. N-o să ajungă înapoi. Cred că discutăm noi prea mult în partid de faptul că el încearcă, cu Toma şi cu nu mai ştiu cine, să facă ceva. Până la urmă Toma a reuşit să-şi pună în cap organizaţia pe care a condus-o până cu două luni înainte, printr-un gest, după părerea mea, penibil. Cred că vorbim prea mult. Nu există un grup Geoană. Sunt momente în care Geoană are dreptate, în anumite subiecte.

Şi atunci, dacă spuneţi că nu există o grupare şi că de fapt nu au nici o şansă, de ce măsuri atât de drastice, ca excluderea lui Toma?
Excluderea lui Toma este o chestie pe care nimeni n-a vrut să o explice. El a avut un sediu al firmelor lui, o clădire pe care avea sediul la PSD. În momentul în care a fost schimbat, a cerut chiria pe care nu o plătise cât a fost lider de Olt. Aştia n-au plătit-o, i-a dat afară. Deci Toma a avut o reacţie prostească, copilărească şi cei de la Olt l-au dat afară. Ce era să facă PSD? El a întins coarda să vadă cât ţine şi n-a ţinut. Nu e vorba de acţiune politică, de probleme ideologice, e vorba de frustrarea majoră pe care o are Toma pentru că a fost schimbat din funcţie, după ce el a condus organizaţia aia cu rezultate electorale bune.

Are suficientă autoritate Ponta în partid?
Există mai multe tipuri de lideri. Există lideri foarte autoritari, cum era la un moment dat Adrian Năstase, ca să vorbesc numai de PSD, există lideri care sunt autoritari, dar autoritatea lor vine din ceea ce reprezintă, cum era Ion Iliescu. Iliescu niciodată nu a venit să-şi impună autoritatea prin gesturi... nu era nevoie. Sunt lideri care nu au autoritate deloc, cum era Geoană, şi care trăiesc doar printr-un cumul al slăbiciunilor celorlalţi şi reuşesc să stea acolo. Cred că Victor e între ei. Nu ştiu ce-şi propune Victor, eu nu l-am văzut să-şi propună să fie un lider autoritar de tip Năstase. Pare mult mai grijuliu în relaţie cu toţi ceilalţi din partid, dar îşi impune punctul de vedere în mare măsură cu mai multă muncă, mai multă aplecare, stă de vorbă mai mult cu oamenii. M-a surprins din această perspectivă. Mi s-a întâmplat să vină la Senat în sală şi să mă întrebe ce părere am despre nu ştiu ce. Deci are o autoritate pe care şi-o impune prin faptul că stă de vorbă cu oamenii, încearcă să vadă puncte de vedere diferite, să nu ia măsuri care nu sunt susţinute. Asta era specialitatea lui Iliescu. Cred că Victor Ponta are autoritate suficientă pentru un preşedinte de partid, fără să fie un Adrian Năstase.

Victor Ponta este în urma partidului, cel puţin aşa reiese din sondaje. Cum explicaţi?
Ion Iliescu a fost liderul PSD care a fost totdeauna în faţa partidului în sondaje, Adrian Năstase, o bună parte din cariera lui, a fost în faţa partidului ca intenţie de vot, dar nu cu 10-12, ca Iliescu, cu 3-6 puncte. Mircea Geoană a fost totdeauna după partid şi a fost 6 ani preşedinte. Victor Ponta n-a apucat încă să-şi construiască o imagine de lider politic, nici n-avea timp fizic, într-un an de când e preşedinte. Uitaţi-vă însă, în acelaşi timp, în sondaje, la întrebarea „cine să fie prim-ministru?“ conduce de departe, pentru că oamenii înţeleg faptul că e preşedintele celui mai mare partid şi că e firesc să fie prim-ministru. Poate că, dacă şi-ar fi anunţat intenţia să candideze în viitorul apropiat la funcţia de preşedinte, lucrurile ar fi stat altfel, oamenii s-ar fi uitat altfel la el. Şi-a anunţat însă intenţia să nu candideze.

* * *

USL şi PDL

Acum se lucrează practic între doi poli: PDL şi USL. Următoarele alegeri ne vor pune în situaţia în care nu va mai exista un partid pentru bascularea majorităţii, cum este UDMR acum. Va fi o majoritate clară. În 92 şi în 2000, când a fost PSD singur la guvernare, am mers economic mai bine. Nu ştiu dacă eram noi mai buni, dar era nevoie de mult mai puţine compromisuri în parlament. Era coerenţă şi coerenţa face bine la sănătate.

Alianţele

Avem cel puţin două alianţe politice mari ajunse la putere, CDR şi D.A., care au mers excepţional când au fost în opoziţie şi când au ajuns la putere nu au mai reuşit. Sper ca noi şi PNL să fi învăţat ceva din lecţia asta şi să reuşim să gestionăm această alianţă care acoperă întreaga ţară, nu vorbim de alianţa între Ponta şi Antonescu. Ei doi intră într-o cameră şi se înţeleg, nu mai e nevoie de al treilea care să ajute.

* * *

Credeţi că Victor Ponta are un limbaj prea agresiv? Este destul de criticat pentru tipul de discurs şi limbaj.
Este o cultură a politicii româneşti, pe care toţi politicienii au acceptat-o, ca atunci când eşti în opoziţie să ai un limbaj agresiv, mai uşor de înţeles de oameni. Nu cred că face bine să fii tot timpul agresiv. Dar este o modă comportamentală în România a politicienilor români.

A câştigat PDS făcând această alianţă USL?
Sunt zone în care a câştigat, sunt zone în care a pierdut, sunt zone în care va câştiga de pe urma acestei alianţe şi zone în care va pierde. A câştigat mai puţin PSD cât a câştigat viaţa politică din România, pentru că s-a clarificat scena politică
într-un moment foarte dificil economic şi social. Ceea ce era important. Acum se lucrează practic între doi poli: PDL şi USL. Cred că următoarele alegeri ne vor pune în situaţia în care nu va mai exista un partid care să fie folosit pentru bascularea majorităţii, cum este UDMR acum. Va fi o majoritate clară. În 92 şi în 2000, ne place sau nu ne place, când a fost PSD singur la guvernare, lucrurile au fost mult mai clare şi am mers economic mult mai bine. Nu ştiu dacă eram noi mult mai buni, dar era nevoie de mult mai puţine compromisuri în parlament, pe legi. Era coerenţă şi coerenţa face bine la sănătate.

Da, dar PSD nu e singur şi nu va fi singur.
Sper ca gestiunea acestei alianţe să meargă la fel de bine cum a mers formarea ei, dar gestiunea unei alianţe precum USL este extrem de complicată.

Credeţi că va rezista până la alegerile din 2012?
Da, cred că va rezista până la alegerile din 2012, pentru că experienţa mea spune că alianţele merg foarte bine în opoziţie.

Dar după?
Noi avem cel puţin două alianţe politice mari ajunse la putere, mă refer la CDR şi D.A., care au mers excepţional când au fost în opoziţie şi când au ajuns la putere nu au mai reuşit. Sper ca noi şi PNL să fi învăţat ceva din lecţia asta şi să reuşim să gestionăm această alianţă, care este foarte complicat de gestionat pentru că vorbim de o alianţă care acoperă întreaga ţară, nu vorbim de alianţa între Ponta şi Antonescu. Ei doi intră într-o cameră şi se înţeleg, nu mai e nevoie de al treilea care să ajute. Dar când intri într-o alianţă care are organizaţii până la nivel de comună, apar momente în care sunt oameni mai puţin compatibili, există interese locale, mă refer la cele justificate, la cele serioase, nu la cele de afaceri. Din păcate, avem experienţa că şi acestea există şi încurcă lucrurile. Deocamdată se gestionează bine, dar, cum am spus, suntem în opoziţie. Sper ca experienţa celorlalte două să ne ajute şi după 2012, dacă ajungem în 2012, pentru că eu am reţineri că vom ajunge la alegeri la termen.

Alianţa pare încă lipsită de consistenţă la nivelul programelor, la nivelul proiectelor. În afară de marele proiect „jos Băsescu“ şi „jos guvernul Boc“ nu prea pare că mai există altceva.
Eu voi face altfel decât colegii mei care spun că proiectele există. O alianţă politică de acest gen, în toată lumea, are ca obiectiv înlocuirea puterii, e primul lucru care uneşte două partide cu ideologii atât de diferite. Probabil că PNL a fost cel mai tradiţional oponent al nostru de-a lungul timpului, pe lucrurile serioase, plecând de la privatizări, la proprietate. Cand spuneţi „nu există consistenţă“, n-am să vă contrazic foarte tare, că nu am motive. Nu a fost timp să stea jos cei care vor face un guvern, pentru că acolo apar discuţiile serioase, nu când scriem un proiect. Sigur, unii când scriu proiecte de guvernare, ca mine, se gândesc foarte serios şi-l scriu ca şi cum mâine ar merge la guvernare, alţii îl scriu mai populist, să dea bine la cine citeşte. Nu vreau să acuz pe nimeni. De aceea consistenţa programatică nu a apărut încă. E şi greu de făcut, am spus, avem zone unde există puncte de vedere foarte diferite. Vă garantez că nu se va rupe alianţa, cum speră unii sau alţii. Unii vor face un compromis aici, alţii un compromis dincolo. Nu mă aştept ca aceste discuţii să apară foarte repede. Încă gestiunea finalizării acordului la nivelul întregii ţări nu s-a terminat. Eu m-am aşteptat, cu experienţa pe care o am în gestiunea organizaţiei, ca acest proces să dureze până în august-septembrie, că asta e, lucrezi cu oameni care gândesc diferit, nu poţi să le pui genunchiul pe cap şi să le spui „faci ca mine“, trebuie să-i convingi, să dai argumente. În două săptămâni rămâne numai problema Bucureştiului, care e delicată.

Şi problema Bucureştiului cum o veţi rezolva?
Nu ştiu. Eu nu sunt implicat în această chestiune, nici măcar nu am toate informaţiile pentru ce nu se poate încă închide Bucureştiul. Recunosc că această problemă au ţinut-o cei doi preşedinţi cu preşedinţii de Bucureşti şi nu e nevoie să fie foarte mulţi spectatori. Poate că sunt lucruri mai delicate. Avem şi un candidat posibil la Primăria generală, actualul primar, care a plecat de la PSD, şi care la un moment dat a fost curtat de PNL foarte tare. Este considerat candidatul cel mai bun pentru următoarele alegeri. Şi eu fac parte dintre cei care cred că Sorin Oprescu ar trebui să fie susţinut de USL. Sorin Oprescu va dori să candideze independent şi va candida, cu sau fără sprijinul USL. Nu am foarte multe să-i reproşez, înţelegând situaţia economică. Din contră, el a avut înţelepciunea ca în această perioadă politică foarte fluidă, în care foarte mulţi politicieni s-au poziţionat într-un fel sau altul, să rămână ca o insulă de stabilitate, nu s-a băgat în jocuri, şi-a văzut de treabă. A avut înţelepciunea să continue proiectele începute.

Dar PNL ce a câştigat şi ce a pierdut din această alianţă?
PNL, cel puţin în două direcţii, a câştigat. Devine partid mare, a intrat într-o alianţă care are toate şansele să guverneze România din 2012 înainte. Şi al doilea: a reuşit să-şi poziţioneze liderul ca principalul prezidenţiabil al României, un lucru pe care singur nu putea să-l facă.

Nu credeţi că PNL totuşi îşi va pierde din electorat prin această mişcare?
Sincer, nu. Am auzit această teorie. M-am uitat pe ultimele sondaje, ultimul sondaj serios, făcut chiar de nişte adversari politici, pe 10.000 de oameni, nu arată aşa. Nu arată că ar fi pierdut electorat, din contră.

Dar alianţa cu Voiculescu nu-i va aduce prejudicii electorale?
Acum ce vreţi să vă spun? Probabil că-i aduce, dar nu ştiu cât. Vom vedea dacă apropierea faţă de Dan Voiculescu şi trustul lui de presă, pentru că nu trebuie să fim farisei aici, câte voturi îi aduce şi câte pierde. În mod cert unii s-au supărat, i-am văzut şi noi supăraţi, pentru că Dan Voiculescu a fost declarat colaborator al Securităţii. În momentul în care Dan Voiculescu a primit ultima decizie a Înaltei Curţi, au fost nişte voci foarte indignate. Hai, măi oameni buni, dar asta se ştia de vreo 5-6 ani încoace. Pe de altă parte, a fost o mişcare deşteaptă, pentru că, plecând PC de la noi înainte de a se face alianţa, ACD a venit aproape ca partener egal cu PSD.

Credeţi că Traian Băsescu îl va schimba pe Emil Boc cu un tehnocrat, se impune o asemenea schimbare?
Din punctul meu de vedere, schimbarea lui Emil Boc se impunea de multă vreme, chiar dinainte de prima moţiune care a trecut. Eu nu fac parte dintre politicienii care spun că nu are calităţi, are şi el calităţile lui, e un om serios, e harnic, citeşte, dar nu are calităţi de prim-ministru, în mod evident, nu crede poporul că ce zice se va întâmpla. Nu are greutatea specifică unui prim-ministru. N-ai ce face cu un asemenea guvern, nu poate conduce. Trebuie să plece. Dar un tehnocrat nu face faţă. Oricât crede preşedintele că poate să-i dea suficientă forţă să stea acolo, nu poate. Prin urmare, cred că aducerea unui tehnocrat acum nu va face bine vieţii politice româneşti.

Cum vedeţi acest război Blaga-Boc-Băsescu? Ce-ar fi mai bine sau mai rău pentru partid?
E evident că Vasile Blaga e acum în minoritate. Eu trăiesc în România ca şi dvs., noi ştim că foarte mulţi oameni care îl simpatizează, văzând că dincolo e preşedintele Băsescu, care reprezintă probabil în PDL, indiferent ce spun unii, nu o voce, ci vocea cea mai importantă, plus primul ministru, împotriva unui secretar general, care nu are nici o funcţie în administraţie, fug dincolo, chiar dacă îl simpatizează. Fiind un tip care m-am ocupat de chestia asta, am întrebat câţi vor fi la congres. 1.200-1.500. Vasile Blaga are probleme. Un congres mic este un congres dirijat de şefii administrativi, în toată lumea. Un congres mare este de la 2.500-3.000 de oameni în sus, care poate fi un congres OK, atunci contează şi ce cred delegaţii.

Se va pregăti o suspendare a preşedintelui, aşa cum ar vrea Dan Voiculescu?
D-l Voiculescu are mult mai puţină decizie în rândul alianţei decât are dreptul să vorbească domnia sa. Probabil că o va propune, a propus-o în mod repetat, va primi aceleaşi răspunsuri. Iar punctul meu de vedere a fost totdeauna, nu doar acum: dacă preşedintele, indiferent cum îl cheamă, încalcă Constituţia, trebuie începută procedura de suspendare, ai-n-ai majoritate, pentru că procedura în sine, ca şi o moţiune de cenzură, înseamnă o penalizare. Dacă nu încalcă Constituţia, nu te poţi apuca să-l suspenzi, chiar dacă mai are 3% sprijin.

Cât va lua USL în alegeri?
E foarte mare plaja. Depinde foarte mult de cum va arăta Legea electorală, depinde când vor fi alegerile, dacă PDL rămâne la putere până în 2012. Astăzi, interpretând sondajele de opinie, cam 60%.

* * *

Sindicatele

Pentru sindicate este un moment dificil. Şi aşa stăteau prost cu credibilitatea în ultima vreme. Faptul că liderul federaţiei este acuzat de luare de mită nu face bine mişcării sindicale. Oricât de buni sunt liderii sindicali din punct de vedere teoretic, adică ştiu multă meserie după atâţia ani, poate nişte sânge proaspăt, nişte oameni mai revendicativi, cum e normal să fie un sindicalist, ar face bine mişcării sindicale.

Oprescu

Avem un candidat posibil la Primăria generală, actualul primar, care a plecat de la PSD, şi care la un moment dat a fost curtat de PNL. Este considerat candidatul cel mai bun pentru următoarele alegeri. Şi eu fac parte dintre cei care cred că Sorin Oprescu ar trebui să fie susţinut de USL. Sorin Oprescu va dori să candideze independent şi va candida, cu sau fără sprijinul USL. Nu am foarte multe să-i reproşez, înţelegând situaţia economică.

* * *

Interviu realizat de ANDREEA PORA

Citeste si despre: Victor Ponta, Mircea Geoana, Traian Basescu, Crin Antonescu, Dan Voiculescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22