PETRE MIHAI BACANU: "De ce atat de mult PSD"

Radu Uszkai | 22.09.2004

Pe aceeași temă

"De ce atat de mult PSD"

Conform contractului, P. M. Bacanu raspunde de partea editoriala, iar WAZ de cea economica

In 13 septembrie in Romania libera aparea pe prima pagina un protest al redactiei fata de imixtiunile patronatului in activitatea editoriala. Cum v-ati hotarat sa reactionati in felul asta?
Problemele au inceput sa apara cam de un an. Am tot crezut ca sunt doar mici incercari, sub forma unor aluzii, venite din initiativa reprezentantului Westdeutsche Allgemeine Zeitung, WAZ, care incepuse sa frecventeze anumite cercuri politice. Ulterior, sugestiile au devenit mai insistente, e drept insa ca de fata cu mine erau mai voalate, coborand mai agresiv la redactorii-sefi. Dintr-o decenta fata de actionarul majoritar, redactorii s-au purtat cu manusi, explicand pe toate caile ca este imposibil ca Romania libera sa-si schimbe profilul. Eu am ciulit urechile in momentul in care reprezentantul WAZ a venit cu propuneri de subiecte mondene.
Sa lamurim cand si in ce conditii s-a produs asocierea cu WAZ.
In urma cu vreo 6 ani, m-am trezit la usa cu un domn Schumann, personaj important in Germania, de a carui existenta nici nu stiam, unul dintre cei doi proprietari ai trustului WAZ, care mi-a spus pur si simplu ca vrea sa se asocieze cu noi. Noi nu eram atunci in situatia de a cauta neaparat un asociat. Aveam cea mai mare tipografie din tara, aveam si publicitate, dar dotarea tehnica a redactiei, la fel de precara si azi, ramanea punctul nostru slab.
Cate parti detine WAZ-ul la ora actuala din Societatea R? La inceput detineau 31%. Mai tarziu au devenit majoritari, cumparand succesiv actiuni, iar acum au 70%.
Ati gandit o infuzie de capital.
Asta am gandit: aparusera deja doua trusturi mari de presa straine pe piata romaneasca si am socotit ca s-ar putea ca noi sa nu putem tine pasul, daca nu ne punem la punct cu partea tehnica. Negocierile cu WAZ au fost anevoioase, au durat 3 ani. La un moment dat, ei voiau sa separe tipografia de societate. In Germania exista doua curente: unii prefera sa aiba propriile tipografii, altii sa inchirieze spatiu la tipografii specializate. Noi, care ne chinuisem atat de mult sa avem o tipografie performanta, nu am acceptat aceasta idee, fapt care a facut ca, la un moment dat, sa intrerupem negocierile. La cateva luni, reprezentantii WAZ au revenit si au spus "Suntem de acord", dupa ce insistasera ca noi sa ramanem cu tipografia, pentru ca o tipografie este o parte mai grea intr-o societate. Noi stiam insa ca facusem un lucru bun cu tipografia, dovada ca ea lucreaza in profit. Ei voiau numai ziarul, cu caimacul, care era publicitatea. Asadar, la opozitia noastra de a separa tipografia de ziar au revenit si au spus: "Da, vrem sa ne asociem si cu tipografia". In aceste conditii, am impus o singura clauza: eu sa ma ocup de partea redactionala, iar ei de partea economica.
Deci prin termenii asocierii se stipuleaza ca de partea editoriala va ocupati dvs.
Da, in sarcina mea ramanea redactia, iar in a lor domeniul economic. Vreo doi ani de zile nu s-au remarcat in nici un fel. Aproape ca nu i-am vazut, desi facusem un plan de investitii, asa cum stabilisem la inceput, care avea termene de dare in folosinta in 2001. Nu s-a facut absolut nimic. Abia de cateva luni - dupa discutii interminabile - au acceptat ceva investitii in calculatoare si ceva la tipografie, dar astea sunt facute din contul nostru curent, nu din capitalul investit de ei. In urma cu un an si ceva, cand d-l Bodo Hombach a venit manager la WAZ, dupa ce n-a mai lucrat la Pactul de Stabilitate, a numit aici, ca reprezentant al WAZ, pe d-l Klaus Overbeck. Este tipul de om vesnic nemultumit. A inceput sa ceara date, pe care i le-am furnizat prompt. Prima lui mare decizie: mi-a propus sa marim pretul ziarului la 20.000 de lei. Ar fi fost o catastrofa.
Se facuse un calcul economic care sa justifice saltul acesta?
Nu am vazut nici un calcul si bineinteles ca nu am fost de acord. Acum, cand ii reamintesc de chestiunea asta, neaga. La fel cum neaga - ca sa nu zic ca minte - mai multe lucruri. Eliade Balan a ajuns sa-si noteze intr-un carnet absolut tot ce spune pentru a avea o dovada. Acest domn a mintit si in fata partenerilor lui nemti care erau aici si pe care i-a expediat in Germania pentru ca voia sa ramana singur. De la nemti stiam ca umbla cu tot felul de minciuni.

Cum a esuat proiectul de restructurare a Romaniei libere

Era prevazut in scrisoarea de intentie un proiect de restructurare a ziarului?
S-au facut la proiecte de ne-am saturat. Cine? Partea romana? Sau a facut si partea germana?
D-l Overbeck ne cerea tot timpul propuneri, dar el n-a venit cu nici o idee.
Pentru partea editoriala?
Era un proiect pentru relansarea ziarului care trebuia sa se produca in 2001. Am facut mai multe proiecte de relansare, dar totdeauna se amanau. Ba ca nu vin nu stiu ce nemti, ba ca sa ne mai gandim, ba sa facem altfel. Overbeck a acordat un interviu Ziarului financiar la venirea lui aici - jignindu-ne si jignind totodata propriul lui loc de munca - in care spunea ca WAZ a cumparat ce-a mai gasit. La vremea respectiva se vanduse numai Libertatea, cu care a comparat tot timpul Romania libera. Tot in acel interviu el anunta relansarea Romaniei libere in primul trimestru al anului 2004. Ati auzit de vreo relansare?
Nu, n-am remarcat nimic. N-am remarcat decat protestul de pe prima pagina din 13 septembrie 2004.
Se tot lucreaza la relansare... Las la o parte ca noi n-avem parte de nici un fel de promovare. Avem o suma imensa prin barter la televiziuni, circa 500.000 de euro, pe care am putea sa-i folosim pentru promovare.
Si? Nimic. A trebuit sa cheltuim o parte din bani pe un clip incropit in pripa deoarece pierdeam 100.000 de euro la TVR. Eu as fi inteles sa discut cu d-l Overbeck problemele economice pe care le aveam, dar el se arata preocupat doar de chestiuni redactionale. Dupa ce a vazut ca nu ne putem intelege pe tema asta, a trecut la redactorii-sefi si a inceput sa faca presiuni asupra lor. A mers pana acolo incat i-a amenintat, spunandu-le sa-si caute de lucru.
Pentru ce i-a amenintat?
Pentru ca aveau alte opinii decat el.

"Un cititor bine dispus este mai bun pentru ziar decat unul prost dispus"

Opiniile erau legate de partea politica? Da. Intre timp, i-a venit un colaborator din Germania, d-l Stutte, specializat in paginatie. D-l Stutte ne-a facut niste propuneri legate de o noua formula grafica, pe care am si pus-o in practica doar pentru ca venea de la un om care lucra in domeniu, dar ziarul nu s-a remarcat optic, din contra, a ramas sters, cazon. Noi n-am fi putut acum sa scoatem capul si sa protestam daca nu-i obligam sa produca ceva scris, pentru ca de obicei refuza sa scrie. L-am somat o data in scris pe d-l Overbeck sa ne spuna, ca sa ne lamurim, cum e cu linia ziarului, ce inseamna in mintea lui ca noi "dam prea mult PSD".
A existat reprosul ca sunt critici la PSD in Romania libera? Bineinteles. Am publicat deja declaratiile sefilor de sectie referitoare la obiectiile WAZ. De exemplu, Simona Popescu, sef sectie Politica Interna, declara: "In sectia Politica Interna, cu reprezentantul WAZ s-au discutat in treacat problemele legate de dotare, cand acesta mi-a pus o intrebare stupefianta: "De ce atat de mult PSD?"". Sau Ion Traian Stef, care atunci era sef sectie Investigatii: "Eu incercam sa lamuresc problemele infrastructurii noastre sarace, iar d-l Stutte a pus problema "De ce atat de mult PSD?"". Adrian Stoica, sef sectie Economica: "Discutia (cu reprezentantul WAZ) s-a indreptat spre partea redactionala, mai ales in zona comentariilor - recte articolele analistului economic Ilie Serbanescu". Dorian Stoianovici, coordonator R.l. Editia Moldova: "D-l Overbeck m-a intrebat -"de ce ziarul il critica pe presedintele Iliescu, pentru ca eu vad la televizor cum il pupa toti"". Eu nu pot sa bag mana in foc ca Adrian Nastase, care se duce la vanatoare cu Bodo Hombach, i-o fi spus sa vada ce face cu Romania libera.
Dar de unde stiti ca cei doi se duc la vanatoare impreuna?
Ei, stie toata lumea chestia asta. Nici Nastase n-ar nega. E de notorietate. Revenind insa la situatia din redactie, va pot spune ca ingerintele au fost clare, de la redactorii-sefi au ajuns la sefii de sectie si ulterior au aparut aceste recomandari in privinta paginatiei, unde si-au dat arama pe fata: cand spui ca pagina a treia, despre care toata lumea stie ca-i de politica, va fi inlocuita cu o pagina de mondenitati din tara, e clar. Toate acestea apar in ghidurile patent Overbeck.
Asemenea recomandari sunt puse pe hartie?
Da, sunt scrise. De exemplu: "Prima pagina va fi dominata optic de o fotografie mare, care poate sa fie distincta tematic de deschidere". Nu era nimic rau in asta, abia acum vine... "Prioritatea o are fotografia care documenteaza o stire pozitiva. De tinut minte: un cititor bine dispus este mai bun pentru ziar decat unul prost dispus." Intr-un an electoral care se incinge, e bine ca votantul sa fie bine dispus... Intre instructiunile scrise e precizata si chestiunea de care tocmai va vorbeam, ca la pagina a treia, acolo unde cititorul gasea stiri politice, sa treaca mondenitatile din tara. Dupa aceea, la sectia Externa ni s-a indicat sa luam stiri din tabloidele de barfa straine.
Destul de legat de situatia de la Evenimentul Zilei.
Da. Scenariile au fost asemanatoare. Sunt doua variante in cazul nostru: ori Bodo Hombach i-a spus reprezentantului WAZ "misiunea ta acolo este sa-i disciplinezi pe aia, sa faca ciocu' mic si sa lase in pace PSD-ul, ca eu am interese cu PSD-ul", ori Overbeck a avut singur initiativa. O fi aflat si el ca in ziua in care eu ma aflam la Bodo Hombach in birou tocmai sunase Geoana sa intrebe de ce am dat noi un anumit articol despre el in ziar. Overbeck si-o fi zis ca daca l-a sunat Geoana pe d-l Hombach, care e seful sau, ia sa vad eu care e situatia, de ce atata PSD? Si el atunci a facut exces de zel. Incerc sa cred ca asta este situatia cea mai putin grava.

Prefer sa-mi pierd slujba, dar sa nu-mi pierd independenta

Care este situatia acum? Ati avut vreo reactie la protest?
Overbeck ne-a transmis amenintari. Mie mi-a transmis ca imi pierd slujba, ceea ce facuse si cu redactorii-sefi inainte de scandal. Eu prefer sa-mi pierd slujba, dar sa nu-mi pierd independenta, libertatea de a scrie, pentru care am luptat atata. Eu astept discutia cu d-l Bodo Hombach. Overbeck se comporta ca si cum n-ar fi nimic adevarat, ca si cum ar fi inventiile noastre, dupa cum reiese dintr-un drept la replica. Seful sectiei Politica Interna, unde se facea cea mai mare presiune, a intrat intr-un dialog pe Internet cu asistentul d-lui Overbeck. Acesta, la dialogul de pe e-mail, se intereseaza: "Astazi tot despre PSD scrieti?". Tot in aceasta corespondenta figureaza fraze ca: "Nu-i asa ca veti scrie mai relaxat acum si poate mai putin negativist?". In ziua de 3 mai 2004 au aparut si instructiunile: "Sesizez ca au disparut materialele lungi in folosul celor scurte si ca nu mai sunt atatea despre PSD. Dar tot multe". Aceste ultime trei cuvinte nu mai au nevoie de nici un comentariu. Din cauza presiunilor, oamenii au inceput sa fie inhibati, sa scrie cu teama, ceea ce a starnit nemultumirea cititorilor nostri, care ne reprosau: "Ce, v-ati dat cu puterea?".
Ati anuntat ca veti picheta si sediul WAZ din Germania.
Sindicatul a facut o cerere. Cate doi redactori din fiecare sectie au plecat cu autobuzul acolo.
Ce reactii ati avut?
Declarativ, politicienii au fost de partea libertatii presei. La fel, ziare din tara, strainatate, agentii de presa. Si membrii Comisiei de mass-media din Camera Deputatilor m-au ascultat si mi-au dat dreptate.
D-le Bacanu, vazand ce se intampla la Romania libera si Ev. Zilei, s-ar putea trage concluzia ca investitorul strain, dupa care economia noastra tanjeste, cand vine, se poarta incorect. Sa ajungem la celebrul "nu ne vindem tara"? Ce se intampla de fapt?
Asocierea WAZ, care are o participatie masiva si la ziarele bulgaresti, a fost cel mai bine definita de ziaristii bulgari, care au spus asa: "Inalti demnitari bulgari si-au asigurat confortul jurnalistic, iar ziarele WAZ, acoperirea politica". Pe mine ma surprinde ca Uniunea Europeana cheltuie atata banet in Est pentru implementarea normelor democratice, printre care intra si libertatea de expresie, straduindu-se sa ne invete sa ne obisnuim cu ele, si se duce totul de rapa pentru aceste mici aranjamente locale. Noi stiam ca trusturile de presa din Occident sunt interesate doar de bani, iar asocierile cu ziarele de pe aici le privesc ca pe o afacere. Cu noi nu aveau probleme banesti. Si-atunci, cum putem noi privi aceasta ingerinta brutala? Daca nu interveneam acum ar mai fi ramas sa se ajunga la cenzura pe text, ca-nainte. Asa ca incepe sa se vorbeasca si la noi de "confort jurnalistic" si "acoperire politica".
Credeti ca acesti investitori straini au cedat la un aranjament economic aici? Toata lumea stie cat de toxic este un mediu de afaceri romanesc si ca, daca vrei sa-ti mearga bine, trebuie sa te "aranjezi" cu puterea.
Noi n-am facut investigatii pe tema asta, dar suntem in stare sa le facem.

"Din presa trebuie sa stii sa iesi la timp"

Ce veti face?
Vom continua pana cand actionarul majoritar va incerca sa-si impuna majoritatea. Bineinteles ca asta se va traduce prin schimbarea conducerii de la Romania libera, chiar cu o schimbare in masa, pentru ca aici e un colectiv unit si nu stiu daca redactorii Romaniei libere ar fi dispusi sa lucreze sub o dictatura. Sper ca actionarul majoritar sa aiba intelepciunea sa accepte aceste minime cerinte ale noastre, clamate de el in declaratiile publice. Ma gandesc la redactie, nu la mine. Mi-a spus un batran gazetar: "din presa trebuie sa stii sa iesi la timp". Asa e, insa nu vreau sa ies oricum.
Cu d-l Bodo Hombach, seful Pactului de Stabilitate, devenit manager la WAZ, ati discutat despre afaceri vs. libertatea presei?
La numirea lui, am avut doar un schimb de amabilitati. In luna mai, cand lucrurile au luat aici o intorsatura grava, m-am dus eu la el, dar dupa multe insistente. Parea ca a inteles, ca totul e in regula, ca ei nu abdica de la principii si imi cerea sa-i las un ragaz de doua saptamani, dupa care urma sa vina aici si sa batem in cuie toate chestiunile in discutie. Nu l-a mai vazut nimeni din mai incoace. In schimb, s-au intensificat aceste presiuni ale reprezentantului lui aici.
Acest proprietar al ziarului, WAZ, care apara de critici PSD-ul, mai ales ca bat alegerile la usa, nu se gandeste ca PSD-ul poate pierde alegerile?
Probabil ca WAZ iar va clama principiile general valabile. Probabil ca vor renunta la aberatiile ghidurilor Overbeck, gen "sa se gaseasca subiecte pozitive pentru investigatii".
Ce spun cititorii Romaniei libere?
Incepem sa publicam scrisorile si mesajele cititorilor. Sunt mii.

Interviu realizat de Rodica Palade

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22