Pe aceeași temă
În PNL nu este necesară o reformă?
Modernizarea este necesară în orice partid, inclusiv pentru PNL. Însă situaţia este diferită de a celorlalte partide. PNL nu a fost niciodată un partid care să-şi bazeze politica pe personalităţi providenţiale care aduceau voturi. Întotdeauna a fost un partid în care ideea conducerii colective, a dreptului la exprimare a fost foarte mare, poate uneori chiar prea mare şi necontrolată de cei care se exprimau. Singurul criteriu care se poate aplica într-un partid este capacitatea unui candidat de a obţine un sprijin cât mai larg, iar din partea partidului, asigurarea condiţiilor ca acest sprijin să fie transparent şi să se manifeste foarte clar, prin vot.
Să înţeleg că, în momentul de faţă, în PNL nu consideraţi necesară o dezbatere, programe de reformare a partidului?
Sigur, nu a existat o dezbatere oficială, însă la nivelul tuturor organismelor pe care le avem există această preocupare şi sunt convins că fiecare dintre noi gândeşte la modul în care lucrurile se pot ameliora şi îmbunătăţi în PNL.
S-au ratat preşedinţia României şi accederea la guvernare. Ar fi necesar un congres în care, printr-un vot democratic, să se decidă dacă PNL rămâne în opoziţie sau intră la guvernare, cum cere, de exemplu, d-l Relu Fenechiu?
Un congres va avea loc în primăvara acestui an. Este congresul ordinar care are loc o dată la patru ani, după ciclurile electorale. Congresul este prevăzut în statut, va avea loc şi sunt convins că subiecte ca acelea pe care le-aţi menţionat dvs. vor face obiectul dezbaterii la congres. Nu am nici cea mai mică îndoială.
Anticipaţi o schimbare la vârful conducerii partidului?
Ar fi de dorit o schimbare a modului în care e concepută şi aleasă conducerea PNL. Noi am trecut prin diverse experimente şi cred că a sosit momentul să învăţăm din lucrurile bune şi mai puţin bune care s-au întâmplat în PNL din acest punct de vedere.
Si cum vedeţi această schimbare?
Crearea unei conduceri executive care să fie mult mai suplă şi mai redusă, maximum un preşedinte şi cinci vicepreşedinţi, care să fie de fapt un organ colegial de conducere a partidului, în care preşedintele să fie primul dintre egali şi să aibă, desigur, responsabilitatea de a reprezenta partidul în relaţiile cu alte forţe politice, în relaţiile cu organismele statale, parlamentare şi altele, dar ideea unei conduceri colective este foarte bună. A doua: eu cred că e nevoie ca echipa care îşi va asuma responsabilitatea pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă să fie o echipă pe care să o poţi aprecia după ceea ce îşi propune, după proiectele pe care şi le propune şi după calitatea oamenilor care o compun.
Veţi propune această schimbare la un congres, o veţi susţine, pentru că noua garnitură de la vârful partidului este aleasă relativ recent?
Da, este aleasă la un congres extraordinar. După părerea mea însă, la orice congres ordinar alegerea organelor de conducere este un punct care nu poate lipsi de pe ordinea de zi. Eu sunt de acord să discutăm această problemă, dar nu ca pe o problemă de schimbare de persoane. Problema este structura actuală. Cred că structura actuală nu a funcţionat aşa cum ne-am fi dorit sau cum am sperat noi când am făcut congresul extraordinar.
Se creionează şi în PNL, aşa cum vedem în celelalte două partide, o tradiţională şi românească luptă pentru putere în interior?
Da, va fi competiţie, de lucrul acesta sunt sigur. Sunt sigur că, dacă veţi discuta şi cu alţi colegi, veţi vedea practic acelaşi tip de reacţie pe care o am şi eu, inclusiv ideea de a revedea modul în care funcţionăm ca structură politică la nivel central şi local.
Crin Antonescu şi ceilalţi vicepreşedinţi ar trebui să-şi depună mandatul?
La orice congres conducerea care a fost aleasă mai de mult sau mai recent trebuie să-şi depună mandatul şi se fac alegeri. Cred că e un moment bun ca să facem acest lucru. Nu văd de ce am ocoli această procedură normală.
Până acum nu a spus-o nimeni atât de tranşant. Motivele ar fi eşecul în alegeri, eşecul intrării la guvernare?
Cred că trebuie să discutăm foarte deschis despre aceste lucruri şi în acelaşi timp să vedem şi care sunt modalităţile de a merge înainte.
Cum poate fi interpretată scrisoarea lui Relu Fenechiu? S-a acumulat în PNL o nemulţumire faţă de conducere pentru că PNL n-a intrat la guvernare? După atâtea invitaţii din partea PD-L, se prefigurează o nuanţare a poziţiei, în sensul acceptării intrării la guvernare?
Evident că a fost un număr de colegi care s-au pronunţat pentru intrarea la guvernare în dezbaterile noastre interne. Majoritatea însă a votat pentru rămânerea în opoziţie. Fără nici o îndoială că această temă va fi dezbătută şi la congres.
Concluzionând, prioritar acum pentru PNL ar fi să-şi stabilească o nouă garnitură de conducere şi să decidă în cadrul unui congres dacă intră sau nu la guvernare?
Intrarea sau neintrarea la guvernare e o chestiune mai degrabă de procedură. Important pentru mine la congres ar fi să decidem altceva: că şi la nivel local, şi la nivel central, PNL va contribui din postura pe care o are la ora actuală, aceea de partid de opoziţie, dacă nu se decide altfel, la identificarea unor soluţii care să fie în folosul românilor, a comunităţilor locale şi a României în ansamblul său. Deci nu cred că ar trebui să facem altceva decât să convenim că nu e vorba de o opoziţie de tipul că tot ce vine de la putere trebuie respins, ci o opoziţie constructivă care să permită PNL să-şi promoveze un număr cât mai mare de soluţii în domeniul economic şi social pentru evoluţia României. Acesta este tipul de soluţie pe care eu l-aş vedea.
Deci credeţi că PNL ar trebui să iasă din acest proiect anti-Băsescu şi antiputere cu orice preţ, promovat de câteva voci apăsate de la vârful partidului?
Da, categoric da. Suntem un partid care acum ne aflăm în opoziţie, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim neapărat anti ceva, ci trebuie să fim pentru România şi din această poziţie pe care o avem să contribuim la găsirea celor mai bune soluţii, atât cât ne permit puterile noastre. Până la urmă, şi noi reprezentăm aproximativ 20% din electorat, care aşteaptă de la parlament, de la guvern să vadă lucruri care le influenţează în bine viaţa.
Aceste voci extrem de radicale fac mai mult bine sau mai mult rău în momentul de faţă partidului?
Deocamdată nu cred că vocile pot să fie foarte bine acordate la ceea ce se întâmplă. E greu. Abia s-a instalat guvernul. După opinia mea, un guvern care se instalează indiferent cum, şi nu discutăm despre asta acum, trebuie să beneficieze de o anumită perioadă de armistiţiu. Până la urmă, trebuie să judecăm şi guvernul, şi preşedinţia după ceea ce fac. Din punctul meu de vedere, ăsta e principiul pe care trebuie să-l aplicăm şi, dacă într-adevăr vor să facă şi ceva bun, nu văd de ce nu am sprijini la nivel parlamentar şi la nivelul consiliilor locale judeţene asemenea proiecte. După alegeri te mai uiţi şi la interesul oamenilor, indiferent dacă au votat cu tine sau cu alţii.
Ar trebui PNL să-şi reconsidere poziţia cu privire la accederea la guvernare sau nu?
Eu nu cred că în actualele condiţii ne putem reconsidera această poziţie. Va trebui să o discutăm foarte deschis. Cred însă că tipul de opoziţie pe care o facem trebuie să fie altul. M-am referit la ideea de opoziţie constructivă. Mă gândesc foarte serios la un dialog constant care să ne permită şi să criticăm măsurile care ni se par nepotrivite, şi să sprijinim orice măsură care vizează creşterea bunăstării oamenilor şi relansarea economică a României. //
Interviu realizat de ANDREEA PORA