Pe aceeași temă
Opoziția suferă de o fragmentare cronică. Dacă le-ai aduna scorul, sunt la nivelul PSD. Tocmai această fragmentare este cel mai important ajutor pentru PSD. Mai e un fenomen observabil - există facțiuni care fac jocuri proprii, uneori chiar în avantajul PSD sau în coordonare cu PSD. Chiar dacă această coordonare pro-PSD nu este resimțită acut la nivel central, la nivel local jocurile liderilor locali sunt foarte precis percepute și, în consecință, opoziția are de suferit din acest joc dublu al unora.
Electoratul PSD s-a diminuat, dar nu atât de mult încât social-democrații să-și facă mari probleme. Ce-i face pe acei oameni să rămână alături de Liviu Dragnea?
Liderii locali sunt alături de Liviu Dragnea pentru că se află la panoul de control al guvernării. Nu există vreun mare curent pro-Dragnea ca lider politic în societate. Bazinul PSD ar putea chiar să crească, dacă ne uităm la sutele de mii de români care au plecat din ţară de la ultimele alegeri. Merită făcute nişte analize aprofundate.
Cât de puternic e, de fapt, Liviu Dragnea? Ce-l menține în fruntea PSD: charisma sau anumite calități care nu pot fi depistate la prima vedere?
Controlul pe banii publici și pe instituții, plus ideea că este implementatorul unor priorități comune care țin în principal de rezolvarea problemelor din justiție.
Liberalii au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură, dar le lipsesc mai mult de 60 de voturi pentru a dărâma guvernul. La ce le folosește acest exercițiu?
Este principalul instrument pe care îl au ca principal partid de opoziție. Dacă nu-l utilizează ei, cine? Mai poate fi observat un fenomen migratoriu dinspre PSD către Victor Ponta și Daniel Constantin. Nici UDMR nu cred că-și mai permite multă vreme să fie alături de un prim-ministru care vorbește mai prost limba română decât reprezentanţii săi. Nu mai zic că, la UDMR-iști, conținutul e fără fisură. D-na Dăncilă nu are cum să stea liniştită.
Dacă printr-o întâmplare neașteptată guvernul PSD-ALDE ar cădea cu un an înainte de alegerile din 2020, ar fi bine pentru liberali să se înghesuie să preia Executivul?
Depinde ce va prima, un calcul electoral, de a mai lăsa PSD să se erodeze, sau interesul public.
Cine credeți că e figura cea mai bună pentru prezidențiale din partea PSD? Ar avea șanse Liviu Dragnea?
Liviu Dragnea, nu. Întrebarea e dacă va lăsa pe cineva cu șanse să candideze.
Corina Crețu ar fi un competitor serios pentru Klaus Iohannis?
Nu.
Dacă PSD l-ar susține în cursa prezidențială de anul viitor pe Călin Popescu Tăriceanu, ar avea șanse să câștige?
Ar fi cea mai mare involuție o asemenea abandonare a cursei prezidențiale de către PSD.
Ce-ar trebui să facă președintele Iohannis pentru a fi mai convingător?
Declarațiile sale publice sunt foarte convingătoare. Modul în care își dozează aparițiile publice ține probabil de o anumită calibrare a strategiei.
Vi se pare că a făcut progrese semnificative față de campania electorală din 2014?
A câștigat campania din 2014. Cred că un președinte în funcție înțelege infinit mai bine decât un candidat cum funcționează instituțiile. De asemenea, cred că putut vedea că nu e obsesie mai mare a PSD decât erodarea mandatului prezidențial mimând în public bunele intenții. Nu e o noutate, Ion Iliescu a făcut asta cu Emil Constantinescu, au încercat aceeași manevră cu Traian Băsescu, iată că vor să repete scenariul și cu Klaus Iohannis.
Cât mai contează pentru politica externă ceea ce spun cei de la Bruxelles sau de la Washington?
Politica externă se face de-a lungul unor linii derivate din alianțele noastre: UE, NATO, parteneriatul strategic cu SUA. Ar fi o nebunie să nu mai conteze. Interesul nostru național e să fim credibili și predictibili în aceste alianțe, deci ar fi bine să conteze. În prezent, România transmite nişte semnale contradictorii.
Credeți că poate apărea și în România, la fel ca în celelalte state est-europene, un curent antieuropean sau chiar antioccidental?
El a apărut deja și la el s-au înhămat foarte mulți, unii pe deplin conștienți de ceea ce fac, alții naivi, dar disperați să găsească teme cu potențial electoral. Conspirații despre implicarea străinătății, atacarea băncilor, a investitorilor, punerea sub semnul întrebării a apartenenței la NATO și UE, șubrezirea instituțiilor etc. Efectele acestui curent care agită opinia publică nu sunt vizibile imediat. Perversitatea propagandei ține de faptul că nu produce rezultate imediat, ci instalează niște moduri de interpretare a evenimentelor pe termen lung, pe care ulterior se tot construiește până se ajunge la o masă critică direcționată în funcție de interese. Faptul că apartenența noastră la UE și NATO este relativizată în diverse discuții publice este profund nocivă și face jocul inamicilor României.
Modificarea Constituției în sensul dorit de Coaliția pentru Familie e unul dintre simptomele care definesc astfel de curente eurosceptice. De ce credeți că liberalii susțin această idee?
Fac parte din PPE, susțin valorile creștine. Este o poziționare doctrinară. Nu cred că vreun partid poate spune cuiva cum să-și trăiască viața, câtă vreme nu face rău celorlalți oameni. Nu trebuie să condamnăm nici partidele, nici Patriarhia și pe nimeni că are curajul de a susţine un punct de vedere în această dezbatere, câtă vreme o face într-un mod civilizat. Nu veți găsi în nicio țară democratică un consens pe această temă. Cum speră PSD să se folosească de Coaliţia pentru Familie, acest lucru mi se pare cel mai interesant.
Au apărut diferite site-uri care susțin această direcție conservatoare, promovată și de Coaliția pentru Familie, și care fac un soi de propagandă asumată antioccidentală. E perceptibilă în România propaganda rusească?
Există această obsesie a influenței rusești. Probabil că există, dar sunt convins că unii români le fac treaba pro-bono. Nu avem nevoie de dușmani, ne distrugem singuri.
Vi se pare o idee bună plângerea în justiție făcută de Ludovic Orban împotriva Vioricăi Dăncilă și Liviu Dragnea, pe care îi acuză de înaltă trădare? Cine ce câștigă?
Plângerea a polarizat lupta, care acum e PNL vs. PSD. În acest moment, niciun alt partid nu se mai vede în dezbaterea publică.
Cine va deconta scandalul referitor la mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim?
Liviu Dragnea. E o non-temă pentru români, care cred că ne băgăm în jocuri prea mari pentru nivelul nostru și nu în cel mai potrivit moment. România este un prieten statornic al Israelului. Contribuția oamenilor de cultură și a oamenilor de știință evrei la evoluția României este neprețuită. Relația e prea puternică să stea în Liviu Dragnea. Ierusalimul va fi capitala Israelului, e voința acestui popor prieten. Pentru observatorii români ai evenimentelor, este de neacceptat jocul făcut de Liviu Dragnea în interes strict personal și în afara cadrului constituțional. Nimeni din Israel și din nicio țară nu va deplânge plecarea d-nei Dăncilă din funcția de prim-ministru. Să nu se aştepte PSD la proteste internaţionale, că nu vor veni. Singurii care vor protesta vor fi actorii de stand-up comedy, pentru că vor pierde o resursă inepuizabilă.
Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că este antiamerican în urma acestui scandal privind ambasada din Israel, pe care PSD ar vrea să o mute în Ierusalim, urmând exemplul SUA. Ar putea exista o astfel de percepție din interior sau din afară?
Exclus. La ultima vizită în SUA, președintele Iohannis a ținut o conferință de presă alături de Donald Trump la Casa Albă. Nu știu când va intra vreun lider PSD în poza aceasta. Nu prea curând.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a devenit o vedetă mai degrabă pe seama gafelor decât a realizărilor. Trage partidul în jos sau ce efecte are asupra electoratului numirea într-o funcție de mare răspundere a unei persoane care este total nepregătită?
Îl demobilizează foarte puternic. Sunt sigur că intelectualii din PSD sunt foarte mândri. Cine face miting pentru Viorica Dăncilă? Cine va face campanie pentru d-na Dăncilă? Foarte puțini probabil.
Dacă ar fi să faceți o fotografie a acestui moment, cum ați descrie imaginea de țară a României?
Cred că oamenii se întreabă: ce naiba e la voi? Mergeați într-o direcție, aveați o anumită predictibilitate, acuma totul pare dat peste cap. Aţi oprit campania anticorupţie, acum inculpaţii dau ordine cine să fie anchetat.
Care sunt vulnerabilitățile cele mai grave ale României?
Vulnerabilitățile majore țin de zona executivă. Economic, cheltuielile publice, slaba absorbție a fondurilor europene și blocarea investițiilor. Absența oricăror reforme de fond în domenii vitale: educație, sănătate. Prea multe feude în instituții. Prea multe războaie cu implicarea unor instituţii pe nişte mize care par mai degrabă personale.
Cine câștigă președinția anul viitor, aveți un pronostic?
Klaus Iohannis. Cred că vede şi înţelege planurile unora şi ale altora.
PSD va câștiga europarlamentarele?
Dacă nu fac front comun partidele din opoziție, inevitabil PSD va ieși în fruntea ierarhiei.
Cum vedeți traiectoria USR?
Păcat de unii oameni foarte buni pe care îi au. Par divizaţi, fără o opțiune strategică foarte clară.
În ce fel se poate profila Dacian Cioloș ca politician? Ce-i lipsește ca să aibă succes?
Depinde de opțiunile domniei sale, de ce obiectiv are. Are experiență, poate mobiliza resurse, poate că aşteaptă cel mai bun moment.
De ce credeți că partidele autohtone nu mai au lideri, nu neapărat carismatici, dar oameni cu personalități puternice, capabile să aibă discursuri interesante și să atragă electoratul?
E un moment de tranziție, se schimbă generațiile în multe zone, de la politică la servicii. În politică se vede o alunecare spre populism, spre declarații sau soluții facile. Mulți vor să sară etapele. Sunt seriale la TV de contestare a instituțiilor. Se lansează apeluri la haiducie: să-i luăm gâtul lui Isărescu, lui X, lui Y, ș.a.m.d. şi să ne punem pe noi acolo. E un decalaj tot mai mare între agenda publică și agenda reală a oamenilor. Se simte nevoia să se pună puţină ordine în lucruri.
Interviu realizat de SABINA FATI